måndag 24 juni 2024

inloggad som

Skånsk kontraktsforskare på amerikansk förvärvsjakt

Efter ett tungt 2010 visar Lundabolaget Trial Form Support, TFS, åter svarta siffror. Nu lämnar grundaren och ägaren Daniel Spasic den operativa verksamheten i Europa för USA, där han ska leta uppköpsobjekt när koncernen tar steget över Atlanten.

Enligt TFS nordiska VD Jan Hellqvist är det amerikanska verksamheter med minst 150 anställda som Daniel Spasic tittar på. Förhoppningen är att göra ett förvärv inom det närmaste året. Hur en sådan affär ska finansieras är inte helt klart. Daniel Spasic har sedan starten 1996 varit ensam ägare till koncernen.

— Vår bedömning är att det finns ett mellansegment på marknaden för kontraktsforskning som många forskningsbolag helst skulle vilja jobba med, och att det inte finns någon sådan internationell spelare i dag, säger Jan Hellqvist.

Dominerande i branschen är Quintiles och Covance, båda amerikanska med 20.000 respektive 11.0000 anställda världen över. TFS sysselsätter i dag runt 500 personer.

2009 och 2010 var tuffa år för koncernen, med en misstänkt ledningssvindel i det finska dotterbolaget där polisutredning fortfarande pågår. Samtidigt drog kunderna ner på de kliniska studierna då riskkapitalmarknaden tvärdog. Men enligt Jan Hellqvist visade de nordiska dotterbolagen åter positivt resultat 2011 och han ser ljust på inledningen av 2012.

— Riskkapitalmarknaden har kommit igång vilket inte minst syntes på Life Science Investment Day som nyligen hölls i Malmö. Där vet jag att flera skånska bolag säkrade kapital. De nordiska fas I-studierna har ökat och vi ser en trend där fler forskningsbolag jobbar med betydligt mindre organisationer och lägger ut hela projekt, säger han.

Ett steg i att minska Spasics åtaganden på hemmaplan är att Montse Barcelo nu tar över som styrelseordförande i bolaget TFS AB. Hon kom in i koncernen 2005 i samband med TFS uppköp av konkurrenten CDC och har sedan dess haft flera ledningsuppdrag. Fjolårets siffror är ännu inte summerade, men 2010 omsatte koncernen 275 miljoner kronor.

Joel Lyth

Efter ett tungt 2010 visar Lundabolaget Trial Form Support, TFS, åter svarta siffror. Nu lämnar grundaren och ägaren Daniel Spasic […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon sätter 1 miljard i rullning

    Det tog ett år, men nu har klimatinvesteringsfonden Pale Blue Dot börjat investera i sin andra fond. 1 miljard kronor väntar på att finna rätt adresser i hela världen i form av såddkapital till startups som jobbar klimatsmart. Heidi Lindvall, partner och en av fondens grundare, berättar för Rapidus.

  • Miljardavtalet sprack

    Bioteknikföretaget Aqilions samarbetsavtal med läkemedelsjätten Merck avslutas. Av avtalet som hade potential att ge Aqilion 10 miljarder kronor, blir alltså intet.


  • Miljardavtalet sprack

    Bioteknikföretaget Aqilions samarbetsavtal med läkemedelsjätten Merck avslutas. Av avtalet som hade potential att ge Aqilion 10 miljarder kronor, blir alltså intet.

  • Enorama lanserar i USA

    Nikotintuggummin, medicinsk cannabis och vitt snus. Malmöbolaget Enorama Pharma har sicksackat sig fram med sina produktprioriteringar. Men nu ska det vita snuset lanseras i USA.

  • Magle på köparstråt

    Magle Chemoswed i Malmö aviserar sitt andra förvärv på kort tid. Först var det Amniotics som slukades, nu köper kontraktstillverkaren ett danskt bolag för 240 Mkr.

  • Färgrikt bolag söker kapital

    Lundabolaget Mantis Photonics letar finansiering för att vidareutveckla sitt instrument för en ny typ av medicinska undersökningar av ögats näthinna.

  • Senzagen på offensiven

    Men 37 nya miljoner ska Senzagen, med vd Peter Nählstedt, gå på offensiven för att bredda produktportföljen och följa kunderna hela vägen till marknaden.

  • Amniotics köps upp – trots allt

    Efter nya turer ser det ut att bli en affär där Magle Chemoswed köper det likviditetspressade stamcellsbolaget Amniotics.

  • Iconovo tar fram inhalator mot fetma

    I Danmark täljer läkemedelsgiganten Novo Nordisk guld på läkemedel mot fetma. Nu vill Lundabolaget Iconovo ha sin del av den omtalade och snabbt växande marknaden, med en inhalator.

  • Immunovia behöver pengar

    Immunovias styrelse har beslutat genomföra en företrädesemission om 70 Mkr som är garanterad till hälften. Pengarna ska gå till att sätta andra generationen av bolagets analystest för tidig upptäckt bukspottkörtelcancer på den amerikanska marknaden under nästa år.

  • Uppköpet av Amniotics föll

    Magle Chemoswed drar sig ur köpet av läkemedelsforskningsbolaget Amniotics. Vad som nu händer med det hårt pressade Amniotics är oklart.

  • Avstamp för Braincool

    Medicinteknikföretaget Braincool i Lund fick sin företrädesemission övertecknad med 171 procent av det begärda beloppet. Med kassan säkrad räknar vd Jon Berg med att det blir den sista emissionen. Under nästa år blir det positivt kassaflöde.