torsdag 23 maj 2024

inloggad som

Skånsk kontraktsforskare på amerikansk förvärvsjakt

Efter ett tungt 2010 visar Lundabolaget Trial Form Support, TFS, åter svarta siffror. Nu lämnar grundaren och ägaren Daniel Spasic den operativa verksamheten i Europa för USA, där han ska leta uppköpsobjekt när koncernen tar steget över Atlanten.

Enligt TFS nordiska VD Jan Hellqvist är det amerikanska verksamheter med minst 150 anställda som Daniel Spasic tittar på. Förhoppningen är att göra ett förvärv inom det närmaste året. Hur en sådan affär ska finansieras är inte helt klart. Daniel Spasic har sedan starten 1996 varit ensam ägare till koncernen.

— Vår bedömning är att det finns ett mellansegment på marknaden för kontraktsforskning som många forskningsbolag helst skulle vilja jobba med, och att det inte finns någon sådan internationell spelare i dag, säger Jan Hellqvist.

Dominerande i branschen är Quintiles och Covance, båda amerikanska med 20.000 respektive 11.0000 anställda världen över. TFS sysselsätter i dag runt 500 personer.

2009 och 2010 var tuffa år för koncernen, med en misstänkt ledningssvindel i det finska dotterbolaget där polisutredning fortfarande pågår. Samtidigt drog kunderna ner på de kliniska studierna då riskkapitalmarknaden tvärdog. Men enligt Jan Hellqvist visade de nordiska dotterbolagen åter positivt resultat 2011 och han ser ljust på inledningen av 2012.

— Riskkapitalmarknaden har kommit igång vilket inte minst syntes på Life Science Investment Day som nyligen hölls i Malmö. Där vet jag att flera skånska bolag säkrade kapital. De nordiska fas I-studierna har ökat och vi ser en trend där fler forskningsbolag jobbar med betydligt mindre organisationer och lägger ut hela projekt, säger han.

Ett steg i att minska Spasics åtaganden på hemmaplan är att Montse Barcelo nu tar över som styrelseordförande i bolaget TFS AB. Hon kom in i koncernen 2005 i samband med TFS uppköp av konkurrenten CDC och har sedan dess haft flera ledningsuppdrag. Fjolårets siffror är ännu inte summerade, men 2010 omsatte koncernen 275 miljoner kronor.

Joel Lyth

Efter ett tungt 2010 visar Lundabolaget Trial Form Support, TFS, åter svarta siffror. Nu lämnar grundaren och ägaren Daniel Spasic […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • De tar bank-ID ut i världen

    Skaparna av vårt svenska bank-ID vill föra ut lösningen globalt. Malmöbolaget Covr Security lanserar nu sitt ID-system i Bangkok Bank i Thailand. Men vägen dit har varit lång och bolagets omsättning är fortfarande blygsam.

  • Sportbetting blev träpaneler

    Att ett tvillingpar som ägnat sig åt sportbetting skulle satsa på akustiska träpaneler var en högoddsare. Men det blev en succé och bolaget Wood on Wall i Helsingborg hoppas nå 100 Mkr i försäljning inom bara några år.

  • Freedrum ur takt igen

    Malmöbolaget Freedrum Studios har fått en ansökan om företagsrekonstruktion godkänd i tingsrätten. Det är inte första gången bolaget är i ekonomisk knipa.