tisdag 30 april 2024

inloggad som

Håkansson lämnar Genovis i byteshandel

Den skånske finansmannen Bo Håkansson kliver ur forskningsbolaget Genovis i Lund. Han säljer till bioteknikinvesteraren Mikael Lönn som blir ny huvudägare. Affären är värd cirka åtta miljoner kronor.

Håkansson gör transaktionen via ägarbolaget Farstorp Invest och köper samtidigt Mikael Lönns aktier i Hansa Medical i Lund. Därmed sitter Håkansson på 53,6 procent av aktierna i Hansa Medical, som är inriktat mot inflammatoriska sjukdomar.

Mikael Lönn är utbildad läkare, men har på senare år verkat som privatinvesterare i biotekniksektorn. Han jobbar halva året utifrån Stockholm och halva utifrån Torekov. Tidigare har han investerat i bland annat Alligator Bioscience, Respiratorius och Karo Bio. Efter byteshandeln med Håkansson har han 22 procent av aktierna i Genovis.

— Det är ett intressant spjutspetsföretag som jag tror mycket på i framtiden, säger Mikael Lönn till Rapidus.

Ideonbaserade Genovis utvecklar nanopartiklar som kan användas som kontrastmedel för bland annat magnetkameror inom sjukvården. Bolaget säljer också enzymer till utveckling av antikroppsbaserade läkemedel.

— Jag har haft väldigt många investeringar igång. Det är ingen hemlighet att Hansa är mitt hjärtebarn. Försäljningen är ett led i en fokusering, säger Bo Håkansson.

Både Genovis och Hansa Medical är noterade på First North. VD på Genovis är Sarah Fredriksson och på Hansa Medical Emanuel Björne.

Kristian Svensson

Den skånske finansmannen Bo Håkansson kliver ur forskningsbolaget Genovis i Lund. Han säljer till bioteknikinvesteraren Mikael Lönn som blir ny […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Camurus föll hårt på rapport

    Läkemedelsbolaget Camurus, vars aktie dubblats sedan i höstas, föll hårt på torsdagens rapport. Men raset är baserat på ett missförstånd, hävdar bolaget. Här är torsdagens rapportsvep.

  • Alligator minskar personalen

    Läkemedelsbolaget Alligator i Lund minskar personalen med uppåt 14 anställda. Orsaken är att en rad tidiga projekt släpps till förmån för en helhjärtad satsning på huvudkandidaten, mitazalimab mot bukspottskörtelcancer.

  • Dyr flytt för Genovis

    Enzymbolaget Genovis minskar lönsamheten. Bolagets rapport för årets tredje kvartal släpptes i dag och mottogs inte väl av marknaden.

  • Hon tänker tvärtom

    När man utvecklar läkemedel måste man veta att det går att sälja, inte bara hoppas att det blir verkningsfullt. Det sa Sarah Fredriksson, vd för läkemedelsföretaget Aqilion i Helsingborg, när hon gästade Rapidus AW på torsdagen.

  • Genovis lämnar Lund

    Efter ett års förseningar har enzymbolaget Genovis inlett sin flytt från Medicon Village i Lund till Kävlinge.

  • Full fart i Genovis

    Biotechföretaget Genovis i Lund redovisar en omsättningsökning på över 100 procent för det första kvartalet. Rörelseresultatet ökade med 300 procent. […]

  • Positivt från Alligator och Cyxone

    De båda läkemedels- och biotechbolagen Alligator och Cyxone lyfte på börsen i dag på måndagen, sedan båda släppt pressmeddelanden med […]

  • Ytterligare kapital till forskningsbolag

    Helsingborgsbolaget Aqilion tillförs 20,1 miljoner kronor genom konvertering av teckningsoptioner från förra årets emission, då Fåhraeus Start Up and Growth […]

  • Alligator dyker efter emissionsbesked

    Det Lundabaserade forskningsbolaget Alligator Bioscience ber aktieägarna om mer pengar och aviserar en företrädesemission på nästan 200 miljoner kronor. Aktien […]

  • Genovis-grundaren landar första affären för Aqilion

    Sara Fredriksson, grundare av bioteknikföretaget Genovis, nu vd för Aqilion i Helsingborg, har landat bolagets första licensaffär. Läkemedelsjätten Merck betalar […]