söndag 25 februari 2024

inloggad som

Håkansson lämnar Genovis i byteshandel

Den skånske finansmannen Bo Håkansson kliver ur forskningsbolaget Genovis i Lund. Han säljer till bioteknikinvesteraren Mikael Lönn som blir ny huvudägare. Affären är värd cirka åtta miljoner kronor.

Håkansson gör transaktionen via ägarbolaget Farstorp Invest och köper samtidigt Mikael Lönns aktier i Hansa Medical i Lund. Därmed sitter Håkansson på 53,6 procent av aktierna i Hansa Medical, som är inriktat mot inflammatoriska sjukdomar.

Mikael Lönn är utbildad läkare, men har på senare år verkat som privatinvesterare i biotekniksektorn. Han jobbar halva året utifrån Stockholm och halva utifrån Torekov. Tidigare har han investerat i bland annat Alligator Bioscience, Respiratorius och Karo Bio. Efter byteshandeln med Håkansson har han 22 procent av aktierna i Genovis.

— Det är ett intressant spjutspetsföretag som jag tror mycket på i framtiden, säger Mikael Lönn till Rapidus.

Ideonbaserade Genovis utvecklar nanopartiklar som kan användas som kontrastmedel för bland annat magnetkameror inom sjukvården. Bolaget säljer också enzymer till utveckling av antikroppsbaserade läkemedel.

— Jag har haft väldigt många investeringar igång. Det är ingen hemlighet att Hansa är mitt hjärtebarn. Försäljningen är ett led i en fokusering, säger Bo Håkansson.

Både Genovis och Hansa Medical är noterade på First North. VD på Genovis är Sarah Fredriksson och på Hansa Medical Emanuel Björne.

Kristian Svensson

Den skånske finansmannen Bo Håkansson kliver ur forskningsbolaget Genovis i Lund. Han säljer till bioteknikinvesteraren Mikael Lönn som blir ny […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • “Odlat kött blir billigare än ko”

  ,
  Re:meat är först i Sverige med att utveckla odlat kött. Nu söker Malmöbolaget långsiktiga investerare som vet hur man bygger upp industrier från grunden.

 • Blåste Akelius liv i skoldebatten?

  Den avblåsta affären där Roger Akelius skulle köpa 25 procent av Academedia är en av de mest bisarra händelser som blivit mediastoff i svenskt näringsliv sedan millennieskiftet. Men det finns en enkel förklaring till att det blev så galet.

 • Rollatorbroms körde i diket

  Medeonbolaget Brillanze pausar försöken att få ut sina rollatorbromsar på marknaden och satsar istället på sina trasselfria fiskerullar. Bolaget håller nu på att resa 6 miljoner kronor för att snabba på utrullningen.

 • Tufft år för poolförsäljaren

  Konjunkturen och räntan var inte nådig mot poolföretaget Gullberg & Jansson i Helsingborg under 2023. Försäljningen dök och vinst vändes till förlust.


 • Camurus föll hårt på rapport

  Läkemedelsbolaget Camurus, vars aktie dubblats sedan i höstas, föll hårt på torsdagens rapport. Men raset är baserat på ett missförstånd, hävdar bolaget. Här är torsdagens rapportsvep.

 • Alligator minskar personalen

  Läkemedelsbolaget Alligator i Lund minskar personalen med uppåt 14 anställda. Orsaken är att en rad tidiga projekt släpps till förmån för en helhjärtad satsning på huvudkandidaten, mitazalimab mot bukspottskörtelcancer.

 • Dyr flytt för Genovis

  Enzymbolaget Genovis minskar lönsamheten. Bolagets rapport för årets tredje kvartal släpptes i dag och mottogs inte väl av marknaden.

 • Hon tänker tvärtom

  När man utvecklar läkemedel måste man veta att det går att sälja, inte bara hoppas att det blir verkningsfullt. Det sa Sarah Fredriksson, vd för läkemedelsföretaget Aqilion i Helsingborg, när hon gästade Rapidus AW på torsdagen.

 • Genovis lämnar Lund

  Efter ett års förseningar har enzymbolaget Genovis inlett sin flytt från Medicon Village i Lund till Kävlinge.

 • Full fart i Genovis

  Biotechföretaget Genovis i Lund redovisar en omsättningsökning på över 100 procent för det första kvartalet. Rörelseresultatet ökade med 300 procent. […]

 • Positivt från Alligator och Cyxone

  De båda läkemedels- och biotechbolagen Alligator och Cyxone lyfte på börsen i dag på måndagen, sedan båda släppt pressmeddelanden med […]

 • Ytterligare kapital till forskningsbolag

  Helsingborgsbolaget Aqilion tillförs 20,1 miljoner kronor genom konvertering av teckningsoptioner från förra årets emission, då Fåhraeus Start Up and Growth […]

 • Alligator dyker efter emissionsbesked

  Det Lundabaserade forskningsbolaget Alligator Bioscience ber aktieägarna om mer pengar och aviserar en företrädesemission på nästan 200 miljoner kronor. Aktien […]

 • Genovis-grundaren landar första affären för Aqilion

  Sara Fredriksson, grundare av bioteknikföretaget Genovis, nu vd för Aqilion i Helsingborg, har landat bolagets första licensaffär. Läkemedelsjätten Merck betalar […]