tisdag 30 april 2024

inloggad som

Resqu på kapitaljakt för helikoptersensor

Till våren räknar Lundabolaget Resqu med att lansera sin helikopterburna sökutrustning för försvunna människor. För att klara teknikutveckling och lansering siktar bolaget på att under vintern ta in 4-5 miljoner kronor.

Enligt VD Andreas Ekengren ska pengarna främst komma från nuvarande ägare, bland andra Sydsvensk Entreprenörfond och riskkapitalbolaget Ema Technology med Mats Lindoff i spetsen.

Resqus teknik används för att spåra mobiltelefoner hos personer som exempelvis försvunnit i en naturkatastrof eller gått vilse i skogen. Sedan bolaget grundades 2009 har fokus delvis skiftat från en handhållen pejlantenn för att hitta lavinoffer till en helikopterburen modell, formad som en kub med halvmeterlånga sidor.

— Utöver att vi då blir mindre säsongsberoende är det lättare att utveckla tekniken när kraven på vikt och utrymme är lägre, säger Andreas Ekengren.

Någon gång i april ska utrustningen lanseras, med räddningstjänster i Norden som första tänkta kundgrupp. Innan dess återstår dock en del utvecklingsarbete.

Resqus system börjar med att störa ut signalerna från omgivande, fasta basstationer. Då telefonen letar efter täckning hittar den istället Resqus mobila basstation, som tvingar telefonen att skicka ut signaler kontinuerligt. Mobilen kan därigenom pejlas på ett par decimeter när med en sökutrustning. Hittills är det bara sökutrustningen som testats under fältmässiga förhållanden.

Den handhållna varianten finns fortfarande med i planerna, men först måste försäljningen av helikoptermodellen ta fart, enligt Andreas Ekengren.

Inklusive konsulter sysselsätter Resqu i dag åtta personer. Största ägarna är grundarna Fredrik Tufvesson och Fredrik Thorsell.

Erik Olausson

Till våren räknar Lundabolaget Resqu med att lansera sin helikopterburna sökutrustning för försvunna människor. För att klara teknikutveckling och lansering […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad