tisdag 30 april 2024

inloggad som

Dragkamp om skånska affärsjurister

Medan branschen som helhet trampade vatten 2009 vittnar de skånska affärsjuristbyråerna om ett relativt gott år. 2010 har inletts än starkare, med en ökad efterfråga på tjänster i samband med förvärv. Flera byråer rekryterar nu nytt folk, visar en rundringning som Rapidus gjort.

Totalt har byråerna i genomgången omkring 390 verksamma affärsjurister i Malmö, Helsingborg och Lund, varav 240 är advokater. De fyra största byråerna i Sverige sett till arvodesintäkter — Mannheimer Swartling, Vinge, Lindahls och Setterwalls — är också de största aktörerna i Skåne. Därefter finns ett mellanskikt med bland andra Gulliksson, Moll Wendén och Sigeman & Co, med huvudsäte i Malmö.

Bland kontoren i Skåne som rekryterar mest finns Moll Wendén, som fått in arbetsrättsjuristen Ebba Walberg Snygg som ny delägare samt Thomas Ogard som biträdande jurist. Också Setterwalls, Vinge, Glimstedt, Delphi och Gulliksson har redan eller förväntar sig att utöka sin juriststyrka under året. På Mannheimer Swartling betecknar man antalet jurister på Öresundskontoren som relativt stabilt.

Flerparten av Skånekontoren spår också en tillväxt på tio procent eller mer.

Vid slutet av 2008 gick flera av Wistrands medarbetare till Glimstedt, varpå Wistrands Malmöverksamhet fusionerades med advokatbyrån Klewe. Nu är det uttalade målet att bygga upp Wistrands Malmökontor till ett tjugotal jurister inom tre till fem år. Enligt delägaren Kristian Lundius rekryteringsarbetet har inte varit helt enkelt.

— Vi letar efter jurister med erfarenhet och konjunkturläget har möjligtvis gjort att rörligheten har varit något mindre än vanligt. Men vi har nyligen rekryterat Jonas Blomquist från Setterwalls och siktar på att vara minst tio jurister innan årets slut, säger han.

Sedan några år har de finska storspelarna Roschier och Hannes Snellman kontor i Stockholm. Det har spekulerats i att den senare ska gå in i Köpenhamn, något som det nu förs samtal kring, bekräftar VD Fredrik von Baumgarten för Rapidus.

— Planerna har inte konkretiserats ännu, men det kan bli en etablering redan i år, säger han.

Joel Lyth

Medan branschen som helhet trampade vatten 2009 vittnar de skånska affärsjuristbyråerna om ett relativt gott år. 2010 har inletts än […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad