fredag 27 september 2024

inloggad som

Miljoner till skånska forskningsbolag

Tio skånska företag får nära 13 miljoner kronor i forskningspengar från Vinnova. På listan finns bland andra Mitrionics i Lund och Kiviks Musteri.

Pengarna ska gå till utveckling och förstudier och delas ut inom ramen för Forska & Väx-programmet.

Ideonbaserade Mitrionics har tagit fram ett mjukvarupaket för att snabba upp beräkningsarbetet i datorer med FPGA-processorer. Bolaget lever fortfarande på riskkapital och har pressats hårt av lågkonjunkturen, men får nu in 3,8 miljoner kronor i ny finansiering.

— Sedan en månad tillbaka håller vi på med ett nytt projekt som innebär att vi kan sprida vår teknik till vilken datorarkitektur som helst och använda den i datorkluster där flera datorer kopplas ihop. Vi tror detta kan betyda en öppning för tekniken, säger VD Magnus Hjern.

Projektet presenteras i dagarna på Supercomputing-konferensen i Portland, Oregon.

Från Vinnova får Kiviks Musteri 2,4 miljoner kronor för nya, hemliga functional food-drycker. Bioprocess Control i Lund får 1,9 miljoner och Modelon i Lund 1,5 miljoner. Vidare går cirka en halv miljon vardera till Oatly i Landskrona, Aventure i Lund, Nexam Chemical i Lund, Servotek i Arlöv, Pastair i Lund och Setrab i Malmö.

Totalt delas 70 miljoner ut till 64 företag i denna årets andra omgång av Forska & Väx. Störst pott kammar Danderydsbolaget Tobii Technology hem: fem miljoner för utveckling av ett språkverktyg för handikappade. Sista ansökningsdag för vårens program är den 9 februari.

Kristian Svensson

Tio skånska företag får nära 13 miljoner kronor i forskningspengar från Vinnova. På listan finns bland andra Mitrionics i Lund och […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Nothing Fishy i Lejonkulan

    Rapidus podd Lejonkulan tar nya kliv och lanserar nu formatet vodd, det vill säga filmade intervjuer. I studion har vi denna gång Ola Secher som tillsammans med sin kollega Jared Christensen är grundare av matföretaget Nothing Fishy.


  • Nothing Fishy i Lejonkulan

    Rapidus podd Lejonkulan tar nya kliv och lanserar nu formatet vodd, det vill säga filmade intervjuer. I studion har vi denna gång Ola Secher som tillsammans med sin kollega Jared Christensen är grundare av matföretaget Nothing Fishy.

  • Solid X ökar omsättningen

    Solid X ökar omsättningen och förbättrar ebitda-resultatet i det brutna räkenskapsårets första kvartal. Men det är en lång bit kvar till IT-konsultbolagets miljardmål.

  • Lundateknik för ellastbilar

    Lundabolaget Zemission vill lösa svårigheterna med elektrifiering av tunga lastbilar. I ett samarbete med fordonskomponenttillverkaren Alfdex i Landskrona förbereds serietillverkning av en komponent som ska öka räckvidden.

  • Acke Salem startar nytt

    Det gamla uttrycket många järn i elden stämmer väl in på Acke Salem. Nu drar han igång ytterligare ett mjukvarubolag. I oktober väntar en skånsk roadtrip för att locka investerare till det nya bolaget.

  • Ester väljer Lund som bas för expansion

    Större kundtjänstavdelningar kan jobba betydligt effektivare med bättre verktyg. Det är mottot för det estniska bolaget Feelingstream som utvecklar AI-analys av kundsamtal. Lund har blivit navet för en nordisk expansion.

  • Tord Wingren ser ljuset för Brainlit

    Bluetooth-uppfinnaren Tord Wingren har ett mål – att hans bolag Brainlit ska få sitt genombrott innan han går i pension. Nu får han hjälp av pengar från en amerikansk fond.

  • Tretton37 räddat i elfte timmen

    IT-konsultbolaget Tretton37 var i somras två bankdagar från konkurs. I en intervju med Rapidus berättar grundaren Deniz Yildirim om bakgrunden till att hela styrelsen hoppat av och hur han tänker rädda det tidigare så framgångsrika bolaget från Lund.

  • Bära eller brista för OXE Marine

    Båtmotortillverkaren OXE Marine i Ängelholm lanserar ett omfattande rekapitaliseringspaket på totalt 320 miljoner kronor. Men det är inte i hamn och om det spricker är en konkurs sannolik. Se här vad det hänger på.

  • Dug räddar kassan

    I ett år har Helene Nielsen varit vd för potatisdrycksföretaget Dug, tidigare Veg of Lund. Nu har hon städat, renodlat och sparat. Men en sinande kassa måste nu fyllas. Det ser hon ut att klara, men det blir dyrt.

  • Skånsk startup backas av namnkunniga investerare

    Saas-bolaget Squidler i Malmö har säkrat en ängelfinansiering med kända skånska namn bland änglarna. Målet är att bli ledande inom kvalitetssäkring av webbplatser med hjälp av autonom testteknik.