fredag 18 oktober 2024

inloggad som

Rubin överger Euro-Diagnosticas reumatismtest

Malmöbolaget Rubin Medical har beslutat att avbryta lanseringen av sin senaste produkt CCPoint, ett snabbtest för ledgångsreumatism utvecklat av Euro-Diagnostica i Arlöv. Enligt Rubins VD Karl-Johan Öhman ska bolaget fokusera på diabeteshjälpmedel, där man är svensk marknadsledare på området insulinpumpar.

När Karl-Johan Öhman tillträdde i våras betonade han att Rubin Medical ska fortsätta växa inom så kallad point-of-care — analyser som genomförs av patienten själv eller direkt på läkarmottagningen — och att företaget skulle ta in fler sådana produkter. Det första exemplet var CCPoint, men nu har man ändrat sig i fråga om reumatismtestet.

— Det tar tid att sätta en ny produkt på marknaden, och vi tycker inte att det är vi som ska göra de investeringarna. Vi ska satsa på det vi är riktigt bra på, och det är diabetes. Men projektet som sådant har säkert en framtid, det är jag övertygad om, säger Karl-Johan Öhman.

Euro-diagnostica ska nu själva sälja CCPoint i Sverige.

Rubin Medical i Limhamn har i dag 49 procent av marknaden för insulinpumpar i Sverige, och räknar med att öka sin omsättning till 70 miljoner kronor i år, jämfört med 60 miljoner 2008. Bolaget har 17 anställda och ägs av personalen, med grundarna Mikael Cederhag och Ina Nissen som majoritetsägare. Nyligen utsågs bolaget till Gasellföretag av tidningen Dagens Industri, för att bland annat kontinuerligt ha ökat sin omsättning de senaste tre åren.

Lisa Kirsebom

Malmöbolaget Rubin Medical har beslutat att avbryta lanseringen av sin senaste produkt CCPoint, ett snabbtest för ledgångsreumatism utvecklat av Euro-Diagnostica […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Den i särklass svåraste frågan

    Stålkoncernen Areco har vuxit med lönsamhet genom pandemi och byggkris. De kommande fyra åren tänker ägaren Peter Areskog dubbla koncernens omsättning och bli störst i Norden inom byggplåtsprodukter. Men det är inte den svåraste frågan han funderar på.

  • Hon blir Krinovas nya vd

    Finanskvinnan Ulrika Hasselgren tillträder som ny vd för Krinova Incubator & Science Park i början av januari. Hon kommer närmast från rollen som hållbarhetschef i Coeli-gruppen.

  • Arjo rasar i dagens rapportflod

    Rapportsäsongen är i gång och börsbolagens rapporter för årets tredje kvartal börjar strömma in. Bland dagens rapporter finns Arjo, Swedish Logistic Property och Hansa Biopharma.


  • Medimi blir norskt

    Lundabolaget Medimi som utvecklar avancerad läkemedelsdosering köper det norska bolaget Med Things som har en likartad produkt. Men trots att det är Medimi som är köparen är det norrmännen som tar kontrollen.

  • Medimi hoppas på svenskt genombrott

    Lundabolaget Medimi har tecknat ett nytt samarbetsavtal med apoteksaktören Apoex. Vd Johan Wiesel hoppas att det ska bli nyckeln till ett genombrott på den svenska marknaden.

  • Ny vd ska ta Starfish till börsen

    Förre Learning to Sleep-vd:n Micael Gustafsson blir ny vd i Starfish of Sweden. Nu ska han ta bolagets teknik till marknaden. En kommande notering finns med i planerna.

  • Medbeat fick napp i Draknästet

    Tre drakar nappade när Erik Rask pitchade sitt företag Medbeat i SVT:s Draknästet. Drakarnas investeringar värderar bolaget till 84 Mkr, men Erik Rask åkte hem med mer pengar än han sökt. 

  • Nanoecho valde börsnotering trots tufft marknadsklimat

    Nanoecho i Lund tvingades att kraftigt sänka teckningskursen under teckningsperioden inför börsinträdet i augusti. Men på onsdagen kom besked om ett godkännande från Läkemedelsverket och aktien har sedan dess rusat mer än 50 procent.

  • …och trög försäljning för en annan hjärnkylare

    Dignitanas nye vd Fredrik Jonsson ärver svaga siffror för kvartal två. Fokus ligger nu på att bredda erbjudandet till bolagets kunder, som är kliniker som ger cellgiftbehandling till cancerpatienter.

  • Enzymatica byter affärsmodell

    Enzymatica i Lund, som tillverkar förkylningssprayen Coldzyme, tittar på en ny affärsmodell. Den bedöms höja lönsamheten men det kommer att ta längre tid än vad bolaget tidigare sagt. Så här går tankegångarna hos ordförande Bengt Baron.

  • Färgrikt bolag söker kapital

    Lundabolaget Mantis Photonics letar finansiering för att vidareutveckla sitt instrument för en ny typ av medicinska undersökningar av ögats näthinna.

  • Till salu: app mot psykisk ohälsa

    Bolaget bakom hälsoappen Ablemind är försatt i konkurs. Men konkursförvaltaren är optimistisk och tror att han snabbt kan hitta en ny ägare till bolagets digitala verktyg.

  • USA-flytt lyfter Immunovia

    Lundabolaget Immunovia redovisar en kraftigt minskad förlust för årets första kvartal. Flytten över Atlanten och minskad personalstyrka ligger bakom resultatet.