Frysta bidrag från sparbanksstiftelserna har tvingat Ideon Agro Food att rekonstruera hela verksamheten. I början av november ska huvudmännen besluta om forskningsstiftelsens framtid.
Sedan starten i mitten av 1980-talet har Lundabaserade Ideon Agro Food varit delaktig i närmare 500 olika utvecklingsprojekt inom livsmedelssektorn. Ett av de senaste handlar om att förvandla det nedlagda mejeriet i Karlshamn till ett testlabb för ny livsmedelsteknik. Det treåriga projektet har en budget på drygt åtta miljoner kronor och bekostas främst av Region Blekinge och med EU-medel.
Ideon Agro Food finansieras delvis via avgifter från ett 30-tal medlemsföretag från branschen, däribland Probi, Danisco Sugar och Skånemejerier, men även med inkomster från de olika projekten samt bidrag från externa källor, där de olika sparbanksstiftelserna i Skåne stått för en stor del. När stiftelserna i våras la ner all bidragsverksamhet drabbade det därför Agro Food hårt.
— Sparbanksstiftelserna har ensamt stått för 1-1,5 miljoner av vår årliga budget på cirka sex miljoner kronor. Det är ungefär det hål vi nu har i finanserna, säger stiftelsens styrelseordförande Jörgen Sallenhag.
En kontrollbalansräkning är upprättad och i början av november ska huvudmännen träffas för att fatta beslut i vilken form verksamheten ska fortsätta, eller om den ska läggas ner helt, uppger Jörgen Sallenhag.
Inklusive avgående VD:n Ann-Marie Camper har Ideon Agro Food i dag tre anställda.
Erik Olausson