tisdag 16 april 2024

inloggad som

Ideon Agro Food hotas av nedläggning

Frysta bidrag från sparbanksstiftelserna har tvingat Ideon Agro Food att rekonstruera hela verksamheten. I början av november ska huvudmännen besluta om forskningsstiftelsens framtid.

Sedan starten i mitten av 1980-talet har Lundabaserade Ideon Agro Food varit delaktig i närmare 500 olika utvecklingsprojekt inom livsmedelssektorn. Ett av de senaste handlar om att förvandla det nedlagda mejeriet i Karlshamn till ett testlabb för ny livsmedelsteknik. Det treåriga projektet har en budget på drygt åtta miljoner kronor och bekostas främst av Region Blekinge och med EU-medel.

Ideon Agro Food finansieras delvis via avgifter från ett 30-tal medlemsföretag från branschen, däribland Probi, Danisco Sugar och Skånemejerier, men även med inkomster från de olika projekten samt bidrag från externa källor, där de olika sparbanksstiftelserna i Skåne stått för en stor del. När stiftelserna i våras la ner all bidragsverksamhet drabbade det därför Agro Food hårt.

— Sparbanksstiftelserna har ensamt stått för 1-1,5 miljoner av vår årliga budget på cirka sex miljoner kronor. Det är ungefär det hål vi nu har i finanserna, säger stiftelsens styrelseordförande Jörgen Sallenhag.

En kontrollbalansräkning är upprättad och i början av november ska huvudmännen träffas för att fatta beslut i vilken form verksamheten ska fortsätta, eller om den ska läggas ner helt, uppger Jörgen Sallenhag.

Inklusive avgående VD:n Ann-Marie Camper har Ideon Agro Food i dag tre anställda.

Erik Olausson

Frysta bidrag från sparbanksstiftelserna har tvingat Ideon Agro Food att rekonstruera hela verksamheten. I början av november ska huvudmännen besluta […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Nato är nya drömkunden…

    Medlemskapet i Nato öppnar en marknad värd över tusen miljarder dollar årligen. Det gäller inte bara för försvarsmateriel, flera branscher kan gräva guld i försvarsalliansen.

  • …och en guldgruva för startups

    Utöver att bli leverantör till miljardmaskineriet Nato finns det stora pengar att söka i försvarsrelaterade fonder. Men skånska bolag kan få vänta på sin del av kakan.

  • Alfa Laval prisas i Lund

    Alfa Laval och Patrik Källåker, chef för bolagets svenska verksamhet, fick motta Lunds kommuns näringslivspris i förra veckan. I motiveringen finns ord som samhällsengagemang, innovation och hållbarhet.