tisdag 23 juli 2024

inloggad som

Ideon Agro Food hotas av nedläggning

Frysta bidrag från sparbanksstiftelserna har tvingat Ideon Agro Food att rekonstruera hela verksamheten. I början av november ska huvudmännen besluta om forskningsstiftelsens framtid.

Sedan starten i mitten av 1980-talet har Lundabaserade Ideon Agro Food varit delaktig i närmare 500 olika utvecklingsprojekt inom livsmedelssektorn. Ett av de senaste handlar om att förvandla det nedlagda mejeriet i Karlshamn till ett testlabb för ny livsmedelsteknik. Det treåriga projektet har en budget på drygt åtta miljoner kronor och bekostas främst av Region Blekinge och med EU-medel.

Ideon Agro Food finansieras delvis via avgifter från ett 30-tal medlemsföretag från branschen, däribland Probi, Danisco Sugar och Skånemejerier, men även med inkomster från de olika projekten samt bidrag från externa källor, där de olika sparbanksstiftelserna i Skåne stått för en stor del. När stiftelserna i våras la ner all bidragsverksamhet drabbade det därför Agro Food hårt.

— Sparbanksstiftelserna har ensamt stått för 1-1,5 miljoner av vår årliga budget på cirka sex miljoner kronor. Det är ungefär det hål vi nu har i finanserna, säger stiftelsens styrelseordförande Jörgen Sallenhag.

En kontrollbalansräkning är upprättad och i början av november ska huvudmännen träffas för att fatta beslut i vilken form verksamheten ska fortsätta, eller om den ska läggas ner helt, uppger Jörgen Sallenhag.

Inklusive avgående VD:n Ann-Marie Camper har Ideon Agro Food i dag tre anställda.

Erik Olausson

Frysta bidrag från sparbanksstiftelserna har tvingat Ideon Agro Food att rekonstruera hela verksamheten. I början av november ska huvudmännen besluta […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Podd: Så gick det efter Darknästet

    Från draknäste till lejonkula. Tre startups berättar om hur det gick efter att de medverkat i SVT:s program Draknästet. I vår podd Lejonkulan ställer prgramledare Jan Dahlqvist de avgörande frågorna till entreprenörerna. Lyssna här.

  • Så ska han dubbla försäljningen

    – Jag har suttit i styrelsen i fem år, det vore konstigt om jag ville ändra allt nu när jag är vd. Det säger Thule Groups koncernchef sedan snart ett år, Mattias Ankarberg. Men hur ska han klara ett extremt ambitiöst tillväxtmål? I en intervju med Rapidus berättar han om Thules väg framåt.

  • Rapportflod vecka 29

    Fler än 20 skånska börsbolag rapporterade sina andra kvartal i förra veckan. Somliga bolag sätter rekord trots att tiderna anses tuffa. Ett av dem är Lindab med vd Ola Ringdahl.

  • Enzymatica byter affärsmodell

    Enzymatica i Lund, som tillverkar förkylningssprayen Coldzyme, tittar på en ny affärsmodell. Den bedöms höja lönsamheten men det kommer att ta längre tid än vad bolaget tidigare sagt. Så här går tankegångarna hos ordförande Bengt Baron.