tisdag 20 maj 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

De ska tina upp life science-frosten

Finansprofilen Markus Neuding samlar tunga namn till MVIP, panelen som ska råda bot på kapitalbristen i life science-sektorn. Tio namnkunniga personer från bland annat Fåhraeus Startup & Growth, EQT och Nordic Angels finns med. Rapidus har hela listan.

Tidigare i år kunde Rapidus berätta att Medicon Village lanserar Medicon Village Investor Panel (MVIP) tillsammans med Markus Neuding, tidigare vice koncernchef för Spotlight Group och sedan årsskiftet ägare av Sedermera Corporate Finance.

Markus Neuding

Syftet med initiativet är att koppla samman ledande investerare med lovande life science-bolag – ett initiativ som kommer ur ett skriande behov. Rapidus kunde i förra veckan återge investmentbolaget Trill Impacts vittnesmål om att det i princip råder investeringsstopp inom life science i hela Europa.

– Varje paneldeltagare bidrar med unik erfarenhet och ett gemensamt engagemang för att driva innovation inom life science. Det här är en viktig milstolpe i vår ambition att stärka kapitalmiljön för Medicon Village-bolagen och påskynda deras tillväxtresor, säger Markus Neuding.

Elin Almstedt

I panelen ingår bland andra Bengt Julander, ordförande och grundare av börsnoterade investmentbolaget Linc, Elin Almstedt, chef på Wallenbergfamiljens venture-investmentbolag Navigare Ventures och Emanuel Stihl, vd för riskkapitalfonden Fåhraeus Startup & Growth.

– Vi har försökt få till en bred panel med investerare som kan gå in i olika kapitalfaser, de som kan gå in väldigt tidigt i ett bolag och de som vill gå in i ett senare skede. Detta gör också att bolagen tidigt kan få information om vad som förväntas och vad de behöver göra för att få in kapital i de olika faserna, säger Markus Neuding.

Medicon Village-bolag får pitcha

Det första mötet med MVIP-panelen är planerat till hösten. Upplägget är följande:

Tio seniora investerare ingår i panelen, med Markus Neuding som sammankallande och permanent medlem. Möten där åtta till tio bolag får presentera sina idéer ska hållas regelbundet. Därefter finns det möjlighet för investerarna att bidra med kapital, tid och expertis.

– Det som sticker ut med det här initiativet är fokuset på att hjälpa life science-företag att ta ett långsiktigt och strategiskt grepp om sin kapitalanskaffning. Målet med MVIP är att göra det möjligt för deltagande bolag att stärka sin konkurrenskraft och bli investeringsberedda i varje steg av sin tillväxtresa, säger Neuding.

Ansökningsprocessen för deltagande bolag meddelas inom kort på Medicon Villages hemsida. MVIP riktar sig främst till bolagen på Medicon Village.

– Men finns det bolag utanför Medicon Village som vill ansöka så uppmuntrar vi dessa till att ta kontakt ändå, säger Neuding.

Det här är MVIP-panelen

Marcus Neuding, ägare Sedermera Corporate Finance

Bengt Julander, ordförande och grundare av börsnoterade investmentbolaget Linc

Erika Henriksson, partner på private equity-bolaget EQT

Elin Almstedt, chef på Wallenbergfamiljens venture-investmentbolag Navigare Ventures

Hugo Mörse, partner på Bonit Capital och vd för Leksell Social Ventures

Emanuel Stihl, partner och vd för riskkapitalfonden Fåhraeus Startup & Growth (FSG)

Maria Tell, investeringschef på Segulah Medical Accelerator

Lovisa Backemar, partner på venture capital-fonden Eir Ventures

Sebastian Hodel, partner på Gainbridge Capital Partners, som investerar entreprenörsledda tillväxtbolag

Andreas Grape, medgrundare och vd för Nordic Angels, ett nordiskt nätverk för affärsänglar

Ann-Charlotte Beckman, Life Science Invest, serieentreprenör och investerare

Martin Linderoth

Finansprofilen Markus Neuding samlar tunga namn till MVIP, panelen som ska råda bot på kapitalbristen i life science-sektorn. Tio namnkunniga personer från bland annat Fåhraeus Startup & Growth, EQT och Nordic Angels finns med. Rapidus har hela listan.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Mistbase-grundaren laddar om

    Saas-bolaget Peak Energy är Mistbase-grundaren Michal Stalas nya satsning, åtta år efter att han sålde Mistbase för uppåt 150 Mkr. Nu vill han utveckla mjukvara för optimering av elanvändning.

  • Lågkonjunkturen behåller sitt grepp

    Skånsk ekonomi befinner sig fortsatt i ett tufft läge och den som hoppas på bättre tider får vänta. Näringslivet kämpar, hushållen har det tufft och osäkerheten om framtiden är påtaglig. Det framgår av en ny konjunkturrapport.