torsdag 8 maj 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Unga entreprenörens hobbyprojekt: säljer kungens klocka

Efter flera snabba tillväxtresor satsar serieentreprenören Simon Lexén nu på ett nytt affärsområde: samlarklockor. Målet är att bygga upp en verksamhet värd 100 miljoner kronor inom ett år.

Simon Lexén från Lund är blott 25 år gammal men har redan en gedigen meritlista som entreprenör. Efter en första exit som 18-åring har han gjort flera lyckade bolagsresor, bland annat inom skyddsutrustning där han omsatte mångmiljardbelopp under pandemin. Nu startar han ett nytt bolag i en helt annan nisch: exklusiva vintageklockor.

Simon Lexén

— Det handlar om klockor som satt ett avtryck i historien. Att den varit buren av en speciell person, eller är unik på något sätt, förklarar Simon Lexén.

Bolaget heter Heritage Timepieces och Simon Lexén beskriver det som ett hobbyprojekt, men med tydlig affärsstruktur. Det positionerar sig i ett exklusivt segment av klockmarknaden där historik och proveniens är avgörande faktorer.

— Man bär inte bara en klocka, man bär en legacy. Det handlar om att komma bort från trenderna, säger Simon Lexén, som själv är klocksamlare.

— Alla jagar trender, men man glömmer bort värdet av att bära en klocka som har en berättelse.

Heritage Timepieces riktar sig till en mindre målgrupp som är intresserad av att gå omkring med en bra historia på handleden. För det kostar nämligen. En hel del, i vissa fall.

Klockor för upp till 25 Mkr

— Våra klockor kostar mellan 5-25 miljoner. Den dyraste vi har är en Paul Newman Daytona (Rolex, red) från 70-talet som är värd 26 miljoner, så vi ligger däromkring, berättar Simon Lexén.

Affärsmodellen bygger, av förklarliga skäl, inte på volym utan istället på en hög snittmarginal. Målsättningen att sälja mellan 10 och 20 klockor under första året, vilket ska ge en omsättning på omkring 100 miljoner kronor och ett rörelseresultat på cirka 20 miljoner.

Managementkonsult som huvudsyssla

Efter andra året är planen att göra exit, något Simon Lexén är något av en expert på.
Hans huvudfokus är nämligen annars i investmentbolaget Loshh, som arbetar med snabba turnaround-case i mindre bolag. Loshh projektledare agerar som managementkonsulter som ska förbättra bolagets resultat inför en försäljning. Vanligtvis arbetar de i tre månader med ett bolag, mot fast arvode och ägarandel. Exit görs i snitt efter 17 månader.

”Hobbyprojektet” Heritage Timepieces har initialt tagit in drygt 3 miljoner kronor och har en första kollektion på plats, delvis från Simon Lexéns egna samling. Investerare i satsningen är skånska styrelseproffset Kerstin Lindell, Henrik Andersson från mjukvarubolaget House of Test i Lund, fastighetsinvesteraren Staffan Lidström, Simons affärspartner Andreas Sjöholm – samt Simons egna föräldrar.

Kungens klocka

Bland objekten som ska läggas ut till försäljning finns ett armbandsur som exemplifierar precis den typ av berättelsebärande klockor bolaget vill positionera sig med, nämligen en Hublot som Simon Lexén nyligen köpt in. Tidigare ägare? Kung Carl XVI Gustaf.

— Jag har hans Hublot. Han ville inte sälja den, men jag låg på och han tyckte väl att det var kul att jag är 25 år och så passionerad. 25 000 kronor swishade jag för den, men den är värd mer och vi kommer sälja den för mer, berättar Simon Lexén.

Julia Fryklund

Efter flera snabba tillväxtresor satsar serieentreprenören Simon Lexén nu på ett nytt affärsområde: samlarklockor. Målet är att bygga upp en verksamhet värd 100 miljoner kronor inom ett år.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Neo4J står vid ett vägskäl

    Bloomberg News har kallat noteringen en av årets mest hajpade nyintroduktioner. Men frågan är: kommer miljardbolaget Neo4J från Malmö att gasa mot börsen eller är det dags att dra i handbromsen?

  • Här är vi som minglade

    Onsdagens AW med Emil Eifrem drog en entusiastisk publik som minglade på Elite Plaza i centrala Malmö. Här är bilderna.


  • Klart med ny omgång av Malmös näringslivsresidens

    Malmö Residency, ett residensprogram för utlänningar som vill testa jobba i Malmö, har utökats till dubbelt antal platser eftersom intresset var ännu större än förra gången. Och nu är deltagarna utsedda.

  • ”Vi kommer aldrig göra en exit”

    På onsdagen samlades delar av näringslivet för den första upplagan av Malmö Näringslivsexpo. Det stora dragplåstret var Halldora von Koenigsegg från superbilstillverkaren Koenigsegg. – En börsnotering är inte på tapeten, sa hon från scenen, och sa dessutom varför.

  • Nya entreprenörer på Skåne Capital Day

    Krinovas vd Ulrika Hasselgren står värd för vårens Skåne Capital Day på onsdag nästa vecka. Här de tio företag från skånska inkubatorer ska pitcha sina affärsidéer för potentiella investerare.

  • Krinova summerar 2024

    Krinova, med ny vd:n Ulrika Hasselgren, blickar tillbaka på 2024. Så många bolag sökte sig till företagsinkubatorn och så många jobb har medlemsföretagen skapat.

  • Tuffa tider för startups

    Tre konkurser och en kontrollbalansräkning. Det är den dystra utvecklingen på senare tid bland Skånes mindre bolag.

  • Hon balanserar ekonomi och ideologi

    För Altitude Meetings grundare Yasemin Arhan Modéer går klimat- och demokratifrågor före resultaträkningen. Ändå har bolaget gått med vinst varje år sedan starten. För Rapidus berättar hon om balansen och varför det är viktigt att vara naiv.

  • Smile vinnare i bidragsracet

    Vinnova delar ut mångmiljonbelopp till Skånes inkubatorer. Men stödet skiljer sig kraftigt åt, nära 27 miljoner kronor mellan inkubatorerna i toppen och botten. Rapidus har listan över vem som fick vad.

  • ”Känns som att vi drog nitlotten”

    Smile fick 30 Mkr medan Minc fick nöja sig med 2,4 Mkr när Vinnova strödde pengar över landets inkubatorer. – Det känns som ett lotteri där vi dragit nitlotten, säger Mincs vd Daniel Persson.

  • Hon ska leda innovationen på Smile

    Malin Sjöö gör comeback på Smile. Nyligen klev hon in i den helt nyinrättade rollen som Chief Innovation Officer, där hon ansvarar för att utveckla verksamheten för startups inom foodtech.

  • Kraftsamling för kvinnligt ägande

    Kvinnor äger bara en tredjedel av svenska bolag. En snedfördelning enligt det skånska affärsnätverket Femown, som nu vill ändra på saken. – Vi vill gå från ord till handling, säger initiativtagaren Eleni Cronström.