fredag 25 april 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Han ser fram emot USA:s ståltullar

|  
|  

Imorgon den 12 mars träder nya amerikanska ståltullar i kraft. För den Malmöbaserade stålgrossisten BE Group, med vd Peter Andersson, kan det paradoxalt nog vara goda nyheter.

Det är tuffa tider för BE Group. Den senaste kvartalsrapporten visade ett omsättningstapp på 12 procent och minus i det underliggande rörelseresultatet.

I sina kommentarer pekar koncernchefen Peter Andersson på lägre materialpriser som en av förklaringarna till omsättningsminskningen, något som pågått under flera års tid. Under 2024 minskade också koncernens genomsnittliga försäljningspris med 8 procent. Lönsamheten har följt med ned.

Peter Andersson

Nya handelshinder kan i det läget verka som det sista BE Group behöver. Men när USA:s president Donald Trump återigen tänker införa ståltullar riktade bland annat emot Europa kan det tvärtom visa sig gynna koncernen.

– Det var en av de första åtgärderna han vidtog när han blev president förra gången. Och effekten blev att stålpriset i USA gick upp relativt mycket, säger Peter Andersson.

EU svarade den gången med egna tullar, inte bara mot USA, vilket ledde till att stålpriset gick upp även i Europa. Syftet med egna tullar mot övriga världen är att skydda de europeiska aktörerna från ett ökat inflöde av stål från exempelvis Kina eller Brasilien, där priserna hålls nere av statliga subventioner.

“Med stor sannolikhet så kommer priserna gå upp.”

Peter andersson

– EU har ju annonserat att de kommer att svara så fort det här träder i kraft. Det blir generellt sett oroligare och osäkrare, men med stor sannolikhet så kommer priserna gå upp. För vår del som handlare är höga stålpriser generellt sett bra. Det kan naturligtvis vara mindre bra i ett större perspektiv, men jag tror ändå att det är rimligt just att bli av med de här statssubventionerna. De skapar en osund affär.

Finns det ingen risk att efterfrågan går ner när priserna stiger?

– Jag tror att det är den allmänna konjunkturen som svarar på den frågan istället. Just nu har vi ett rätt så tufft konjunkturläge. Byggandet går lite uppåt från väldigt låga nivåer men industrin känns väldigt avvaktande. Jag tror inte att det hänger på stålpriset utan det är andra faktorer som påverkar det. Och oavsett konjunktur så går det åt väldigt mycket stål.

Men BE Group inte bara handlar med stål. Koncernen har också produktion av förädlade produkter och komponenter i stål, något som förra gången inte omfattades av tullarna. När det blev dyrare för en amerikansk verksamhet att köpa stål för att själv förädla det skapades en affärsmöjlighet för BE Group vars stålprodukter inte fördyrades.

Undantag för förädlade produkter

Koncernens affär med förädlade produkter i USA är idag cirka 50 miljoner kronor. Det kan låta lite i en koncernomsättning runt 5 miljarder, men Peter Andersson säger att den som enskild affär är betydande och strategiskt viktig. Han förväntar sig att de förädlade stålprodukterna liksom senast inte kommer att omfattas av de nya tullarna.

– Så tolkar jag det. I vissa delar kan detta vara bra för europeisk industri. Om man bortser från principen att handelskrig är av ondo.

Under 2021 hade BE Group ett mycket starkt år tack vare höga stålpriser som drevs upp av hög efterfrågan. Aktien steg med flera hundra procent. Sedan har omsättning, resultat och aktie fallit i takt med stålpriserna. De senaste två åren har BE Groups aktie fallit med cirka 60 procent.

Ola Nilsson

Imorgon den 12 mars träder nya amerikanska ståltullar i kraft. För den Malmöbaserade stålgrossisten BE Group, med vd Peter Andersson, kan det paradoxalt nog vara goda nyheter.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Svenska väskorna rymmer ett reningsverk

    Ett nyutvecklat, svenskt vattenreningssystem som ryms i två väskor kan rena upp till 20 000 liter kontaminerat vatten per dag – och drar inte mer energi än en hårtork. Perfekt vid kriser. Under 2025 planerar skånska Hydro Vessel att bli dubbelt så många.

  • Vill rädda liv till sjöss med skånsk IoT

    PODD: Sensorer i kläderna på båtbesättningar. På så sätt ska olyckor undvikas till sjöss och liv räddas om olyckan ändå […]


  • Bergendahls – från retail till family office

    För snart ett år sedan kom nyheten att Bergendahls säljer kronjuvelen Citygross till livsmedelsjätten Axfood. Totalt har Bergendahls fått 4 miljarder kronor i superaffären. Vd Lars Ljungälv berättar för Rapidus hur pengarna används.

  • Gullberg & Jansson vill simma fortare

    Helsingborgsbaserade Gullberg & Jansson kämpar motströms med kapitalvaror för privatpersoner, såsom swimmingpooler. Koncernchefen Peter Bäck tar sig an 2025 på dubbla vd-stolar och en ny namnkunnig storägare kommer in.

  • Swedencare förvärvar för halv miljard

    Malmöbolaget Swedencare, som säljer hälsoprodukter för husdjur, köper ett brittiskt bolag för upp till mer än en halv miljard kronor. Vd Håkan Lagerberg siktar på både nytt produktsortiment och nya marknader.

  • Återbruksbolaget kastar in handduken

    Godsinlösen Nordic, GIAB, i Malmö har lämnat in en ansökan om konkurs till Lunds tingsrätt. Spiken i kistan blev när återbruksbolagets enskilt största kund sa upp sitt avtal i förra veckan.

  • Akut läge i återbruksbolaget

    Godsinlösen Nordic, GIAB, i Malmö är i akut likviditetsbrist. Vd Christer Persson kan inte utesluta konkurs eller rekonstruktion. Aktien störtdök efter dagens besked.

  • Dansk modemässa med svenska utmaningar

    I veckan flockas tusentals besökare vid säsongens modemässor i Köpenhamn.
    I Sverige är det en industri som står inför stora utmaningar och som främst bärs upp av storstadsregionerna, bland annat Öresundsregionen.

  • Restaurangerna kvar i tunneln

    Enligt branschorganisationen Visita väntas ett år med nolltillväxt för restaurangbranschen. Konkurserna haglar och handelshinder sätter käppar i hjulen för ökad tillväxt. Detta måste hända.

  • ”Ät lunch ute på måndagar!”

    Den skånska krögaren Daniel Pembert ser ljusglimtar. Men folk måste börja äta lunch ute på måndagar och fredagar, säger han.

  • Kjell faller på nyemission

    Kjell Group, moderbolag till elektronikkedjan Kjell & Company med huvudkontor i Malmö, aviserar en nyemission på 200 Mkr. En del ska gå till investeringar, men aktien faller.

  • Enorama överger nikotintuggummin

    Malmöbolaget Enorama Pharma startades ursprungligen kring utveckling av medicinskt nikotintuggummi. Nu vill bolaget sälja den verksamheten och helt inrikta sig på något annat.