onsdag 16 april 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Kraftsamling för kvinnligt ägande

|  
|  

Kvinnor äger bara en tredjedel av svenska bolag. En snedfördelning enligt det skånska affärsnätverket Femown, som nu vill ändra på saken. – Vi vill gå från ord till handling, säger initiativtagaren Eleni Cronström.

Det är Eleni Cronström och förre Minc-vd:n Jeanette Andersson som dragit igång Femown, ett affärsnätverk som ska öka kvinnligt ägande. Tankesmedjan Ownershift skriver i sin senaste rapport att kvinnor endast äger en tredjedel av bolagen i Sverige, och att det med den nuvarande förändringstakten kommer att ta 80 år innan ägandet är fördelat lika mellan könen.

– Femown är inte enbart ett affärsnätverk, det är ett ekosystem för kvinnligt ägande. Målet är att öka kvinnligt ägande och det gör vi genom att inspirera, sänka trösklarna, lyfta fram och dela den kunskap och kompetens som finns i nätverket, säger Eleni Cronström.

“Det är ett ekosystem för kvinnligt ägande”

Eleni Cronström

Eleni Cronström och Jeanette Andersson har båda på varsitt håll bildat olika investerargrupper för kvinnor: Eleni Cronström med Wing och Jeanette Andersson med Queen Invest. I Femown samlar de kvinnor som redan idag investerar, de som har kapital och vill investera, bolagsbyggare och viktiga möjliggörare såsom representanter från finansiella institut.

– Det handlar om att samlas och visa på den kraft och kompetens som finns. Dels för att dela erfarenheter, dels för att hitta möjligheter till att gå ihop och göra investeringar.

Förutom att vara en mötesplats ska nätverket också fungera kunskapshöjande inom relevanta ämnen. Eleni Cronström beskriver det som en liten masterutbildning i affärskunskap.

— Sitter du i koncernledningen på ett bolag är du välbekant med dina miljöer och cirklar, men känner kanske inte till exempelvis innovationssystemet. Det är dessa glapp vi också ska överbrygga och ge våra medlemmar insyn i, säger Eleni Cronström.

Eleni Cronström (bilden) har tillsammans med den förre Minc-vd:n Jeanette Andersson dragit igång Femown.

I slutet av 2023 smygstartade nätverket, och hade under förra året fyra träffar. I år blir träffarna fler, en hos vardera av Femowns nya samarbetspartners. Medlemsantalet är idag 90 stycken, men under 2025 kommer de bli ännu fler.

— Vi är noga med att det är rätt personer som blir medlemmar, det vill säga kvinnor som vill och kan skapa förändring. Det är så vi kommer att kunna skapa resultat. Det är i första hand inte ett nätverk för att ha trevligt, utan vill gå från ord till handling, säger Eleni Cronström.

Redan efter första året har nätverket kunnat bidra till just handling. Bland annat har en av medlemmarna skapat ett aktiebolag för att börja investera, och det finns också pågående processer där medlemmar kikar på att gemensamt köpa ett bolag. Av den responsen Eleni Cronström och Jeanette Andersson hittills fått märker de att det finns ett stort intresse att vara med.

— Det finns liknande initiativ i till exempel Stockholm, men inget liknande här nere. Skåne är en stark framtidsregion och genom att samla de krafter som finns lokalt ser vi fram emot att skapa framåtrörelse genom mer kvinnligt ägande, säger Eleni Cronström.

Julia Fryklund

Kvinnor äger bara en tredjedel av svenska bolag. En snedfördelning enligt det skånska affärsnätverket Femown, som nu vill ändra på saken. – Vi vill gå från ord till handling, säger initiativtagaren Eleni Cronström.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Bergendahls – från retail till family office

    För snart ett år sedan kom nyheten att Bergendahls säljer kronjuvelen Citygross till livsmedelsjätten Axfood. Totalt har Bergendahls fått 4 miljarder kronor i superaffären. Vd Lars Ljungälv berättar för Rapidus hur pengarna används.

  • Mölla säker hamn i tullkaoset

    När börserna fallit världen över har familjeföretaget Skåne-Möllans aktie tagit fart. Det är inte första gången som aktien går motvalls och vd Anders Persson har en teori om varför.

  • FX International gungar på valutamarknaden

    Donald Trumps utspel skapar inte bara börskoas, utan även kraftiga svängningar i valutakurserna. Valutahandelsbolaget FX International i Malmö har de senaste dagarna upplevt kraftiga kast i sin aktie.


  • Klart med ny omgång av Malmös näringslivsresidens

    Malmö Residency, ett residensprogram för utlänningar som vill testa jobba i Malmö, har utökats till dubbelt antal platser eftersom intresset var ännu större än förra gången. Och nu är deltagarna utsedda.

  • ”Vi kommer aldrig göra en exit”

    På onsdagen samlades delar av näringslivet för den första upplagan av Malmö Näringslivsexpo. Det stora dragplåstret var Halldora von Koenigsegg från superbilstillverkaren Koenigsegg. – En börsnotering är inte på tapeten, sa hon från scenen, och sa dessutom varför.

  • Nya entreprenörer på Skåne Capital Day

    Krinovas vd Ulrika Hasselgren står värd för vårens Skåne Capital Day på onsdag nästa vecka. Här de tio företag från skånska inkubatorer ska pitcha sina affärsidéer för potentiella investerare.

  • Krinova summerar 2024

    Krinova, med ny vd:n Ulrika Hasselgren, blickar tillbaka på 2024. Så många bolag sökte sig till företagsinkubatorn och så många jobb har medlemsföretagen skapat.

  • Tuffa tider för startups

    Tre konkurser och en kontrollbalansräkning. Det är den dystra utvecklingen på senare tid bland Skånes mindre bolag.

  • Hon balanserar ekonomi och ideologi

    För Altitude Meetings grundare Yasemin Arhan Modéer går klimat- och demokratifrågor före resultaträkningen. Ändå har bolaget gått med vinst varje år sedan starten. För Rapidus berättar hon om balansen och varför det är viktigt att vara naiv.

  • Smile vinnare i bidragsracet

    Vinnova delar ut mångmiljonbelopp till Skånes inkubatorer. Men stödet skiljer sig kraftigt åt, nära 27 miljoner kronor mellan inkubatorerna i toppen och botten. Rapidus har listan över vem som fick vad.

  • ”Känns som att vi drog nitlotten”

    Smile fick 30 Mkr medan Minc fick nöja sig med 2,4 Mkr när Vinnova strödde pengar över landets inkubatorer. – Det känns som ett lotteri där vi dragit nitlotten, säger Mincs vd Daniel Persson.

  • Hon ska leda innovationen på Smile

    Malin Sjöö gör comeback på Smile. Nyligen klev hon in i den helt nyinrättade rollen som Chief Innovation Officer, där hon ansvarar för att utveckla verksamheten för startups inom foodtech.

  • Lundabolaget som vill att du ska springa till jobbet

    Iamrunbox från Lund tillverkar ryggsäckar för löparpendlare. Nästa vecka deltar de på Rapidus och Danske Banks pitchevent. — Vi hoppas träffa smarta investerare, säger medgrundaren David Axelsson.