måndag 18 november 2024

inloggad som

Ung entreprenör skapar sökmotor för vetenskapliga artiklar

|  

Hector Fioretos med det nystartade AI-bolaget Wayless vill hjälpa biomedicinska forskare att navigera i havet av vetenskapliga artiklar.

Genom att kombinera avancerade AI-språkmodeller och kunskapen om forskares behov utvecklar bolaget en app som ska förenkla arbetet med att hitta relevanta vetenskapliga artiklar.

Wayless drivs av Hector Fioretos, endast 20 år gammal, med målet att snart ha en tidig version av appen klar.

– Sedan i september har vi arbetat med idén, och vi beräknar att ha en tidig version av appen klar i januari för att låta kunder testa den. Vi är tre medgrundare, två programmerare och jag som driver business-delen, berättar Hector Fioretos, vd för Wayless.

Appen designas för att söka igenom sakkunniggranskade artiklar i Pubmed, världens största medicinska databas med över 30 miljoner referenser till tidskriftsartiklar. Resultaten är tänkta att komma tillsammans med källhänvisningar.

– Appen ska bli en prenumerationstjänst. I framtiden kan vi lägga till fler databaser. Som jämförelse, Chatgpt bygger också på språkmodeller men söker brett på hela internet. Man får inte alltid sanna svar och får ibland referenser även där det inte finns några, säger Hector Fioretos och fortsätter:

– Vi vill hjälpa forskarna att spara tid. De läser väldigt mycket för att hitta svar på sina vetenskapliga frågor. Pubmeds nuvarande sökfunktion baseras på sökord och ger ofta tusentals träffar, varav många är irrelevanta. Med vår app kan forskarna skriva in en fråga och få ett automatiserat svar med referenser. De får ett personligt bibliotek av artiklar och får kontroll på sina källor.

Hector Fioretos är inte rädd för någon större konkurrens just nu.

– I USA finns liknande sökmotorer men de är för breda. Vi tror att vår app kommer att vara intressant för studenter och för forskare inom både akademi och industri, säger Hector Fioretos

Elisabet Ottosson

Hector Fioretos med det nystartade AI-bolaget Wayless vill hjälpa biomedicinska forskare att navigera i havet av vetenskapliga artiklar.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • ”Det är dags att satsa”

    Malmöbaserade Haki Safety som tillverkar byggnadsställningar har lämnat sparbetingen bakom sig. Med ett förvärv för 100 Mkr markerar vd Sverker Lindberg att det är dags att satsa.

  • Kändisbolaget får ny chans

    Malmöbolaget Freedrum Studios ser ut att överleva igen. Detta sedan konkursförvaltaren sålt tillgångarna i bolaget till nygamla ägare.

  • Star Vault ökar omsättningen

    Det Malmöbaserade spelutvecklingsbolaget Star Vault redovisar en kraftig ökning av omsättningen och är nu nära ett positivt resultat i tredje kvartalet, jämfört med förlust motsvarande kvartal i fjol.


  • Kändisbolaget får ny chans

    Malmöbolaget Freedrum Studios ser ut att överleva igen. Detta sedan konkursförvaltaren sålt tillgångarna i bolaget till nygamla ägare.

  • Vultus säljer till norrmän

    Jordbruksteknikbolaget Vultus i Lund ger upp och säljer hela sitt inkråm till ett norskt bolag. – Vi prickade värsta börsperioden på 20 år, säger vd Per Karlsson.

  • Tech-profil ska leda forskningsbolag till marknaden

    Ideonbolaget Pluvioflows algoritm ska göra samhällen mer redo att hantera översvämningar. Nu vänder sig bolaget till marknaden med en ny vd och en känd tech-profil som ordförande.

  • Den akuta krisen i Tretton37 är avvärjd

    IT-konsultbolaget Tretton37 från Lund har utretts av Kronofogden för obetalda skatteskulder i mångmiljonklassen. Rapidus kan dock meddela att bolaget har betalt av skulderna. Därmed är den mest akuta krisen i bolaget avvärjd. 

  • Kronofogden utreder Tretton37

    För drygt en månad sedan kunde Rapidus avslöja krisen i det en gång så framgångsrika IT-konsultbolaget Tretton37 från Lund. Nu utreds bolaget av Kronofogden för en obetald skatteskuld – och klockan tickar.

  • Tufft läge för Crunchfish

    Finanserna är fortsatt pressade i Malmöbaserade Crunchfish. Bolaget tar nu in mer pengar från ägarna, men det står redan klart att rundan inte kommer att bli fulltecknad.

  • Så ska hon ska vända Qvickly

    Att äga kundernas fakturor kan bli en dyrköpt historia. Det fick Malmöbolaget som tidigare hette Billmate erfara med tunga kreditförluster. Lena Martini fick för några år sedan uppdraget att täppa till hålen i det sjunkande skeppet. Så här har hon gjort.

  • Limes tyska uppköp bär frukt – till slut

    2021 köpte CRM-bolaget Lime Technologies upp det tyska SaaS-bolaget Userlike, numera Lime Connect. Men det är först nu som uppköpet resulterat i en ny produkt.

  • Solid X tecknar mångmiljonavtal med CSN

    IT-konsultbolaget Solid X i Malmö har tecknat ett ramavtal med Centrala Studiestödsnämnden (CSN), med potential att lyfta omsättningen rejält. Vd Filip Alexanderson ser en ökning i tillväxttakten.

  • Solid X ökar omsättningen

    Solid X ökar omsättningen och förbättrar ebitda-resultatet i det brutna räkenskapsårets första kvartal. Men det är en lång bit kvar till IT-konsultbolagets miljardmål.