torsdag 3 april 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Vultus säljer till norrmän

|  
|  

Jordbruksteknikbolaget Vultus i Lund ger upp och säljer hela sitt inkråm till ett norskt bolag. – Vi prickade värsta börsperioden på 20 år, säger vd Per Karlsson.

Vultus analyserar mark- och grödförhållanden åt jordbrukare. Om affären godkänns av aktieägarna gör Vultus en inkråmsförsäljning av bolaget för 15 miljoner norska kronor.

— Jag är glad för aktieägarnas skull, säger Vultus vd Per Karlsson.

Bolagen uppger i ett gemensamt pressmeddelande att de nått en avsiktsförklaring där norska Agdir köper Vultus inkråm för 15 miljoner norska kronor. Aktiekursen reagerade på nyheten med att gå från låg till lägre, och ligger nu på strax under 40 öre, där det totala börsvärdet minskade med lite mer än en miljon till 5,7 miljoner kronor.

— Jag blev extremt förvånad över hur nyheten mottogs av marknaden. Vi tyckte vi hade gjort en väldigt bra affär. Som aktieägare själv tyckte jag det här var en jättebra affär, säger vd Per Karlsson.

Vultus och Agdir har samarbetat sedan i juni i år, där Vultus börjat sälja sina analyser genom Agdir. Att bolagen nu går samman ser de båda som en strategisk lösning och pekar på nya affärer som bolagen gemensamt kunnat göra.

— Nu kan vi sälja vår tjänst till ett bolag som har kanske 60 kontrakterade odlare, och så kan det bolaget se alla 60 odlare och redan i juni veta hur skörden blir, och kan planera sin produktion i fabriken, säger Per Karlsson.

Analysen är han och kollegorna på Vultus trygga med, och det värde den kan tillföra. Men att lyckas paketera den och sälja den till rätt kunder har varit deras brist.

— Vår affärsmodell har varit att vi öppnar för hämtning av analyser hos oss. Vi har underskattat behovet av en frontend för att kunna nå slutkund, alltså odlare, säger Per Karlsson.

Att försäljningen gått trögt har inneburit press på bolaget, som börsnoterades i maj 2022.

— Fick man leta upp en period för börsintroduktion som varit den värsta under de senast 20 åren, så hittade vi nog den. Det är ju ”fundingen” som varit problemet.

Under onsdagen går kallelsen till ny bolagsstämma ut, och godkänns affären av aktieägarna så ska processen gå så fort som möjligt, inom 45 dagar ska affären vara klar. Vad som händer med varumärket Vultus är inte bestämt ännu, men de kommer att fortsätta att utveckla den tjänst de idag erbjuder, och de sex anställda kommer att bli kvar i Lund. Per Karlssons egen roll är däremot inte fastställd.

— Jag ska nog fortsätta att leda analyserna och sitta med i ledningsgruppen på Agdir. Det är klart att det finns en plats för mig, säger Per Karlsson.

Är du lättad?

— Inte lättad, men extremt positiv, jag tycker det ska bli kul att jobba vidare med det här. Det är kul att det lever. Det är klart att vi hade som plan från början att vara kassaflödespositiva nu, men jag är jätteglad för att det fortsätter så att vi kan få ut våra analyser.

​​Om affären godkänns av stämman ska styrelsen ta ställning till vad som ska hända med Vultus börsplats.

Julia Fryklund

Jordbruksteknikbolaget Vultus i Lund ger upp och säljer hela sitt inkråm till ett norskt bolag. – Vi prickade värsta börsperioden på 20 år, säger vd Per Karlsson.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Småföretagen betalar priset för Trumps tariffer

    USA:s handelskrig med resten av världen påverkar alla, men i synnerhet små företag. För Sofia, småföretagare i Småland är detta inte storpolitik, det är vardag. Hon är en av dem som får betala priset för global osäkerhet, skriver Rapidus krönikör och delägare Jan Dahlqvist.

  • Wesports fyller på kassan

    Bara några dagar efter att Rapidus berättat om vd-bytet i Malmöbaserade Wesports kommer nästa nyhet. Bolaget fyller på kassan med 130 Mkr genom en företrädesemission. Så mycket värderas bolaget till.

  • ”Vi kommer aldrig göra en exit”

    På onsdagen samlades delar av näringslivet för den första upplagan av Malmö Näringslivsexpo. Det stora dragplåstret var Halldora von Koenigsegg från superbilstillverkaren Koenigsegg. – En börsnotering är inte på tapeten, sa hon från scenen, och sa dessutom varför.


  • Rejält tillskott i kassan för el-sparare

    Lundabaserade Emulate Energy stänger sin Serie A-runda och får två nya internationella delägare. Så här stort blev tillskottet och så ska pengarna användas.

  • Helsingborgsprofilens bolag stänger runda

    Helsingborgsbaserade Payzlip med Acke Salem i spetsen stänger en finansieringsrunda ledd av regionala näringslivsprofiler. Rundan blev dock mindre än ursprungligen tänkt. Så här länge räcker pengarna.

  • Advenica rustar för fortsatt lönsamhet

    Cybersäkerhetsbolaget Advenica har börjat året med att få in flertalet miljonorder. I en orolig omvärld ser vd Marie Bengtsson inget som talar emot att tillväxt- och lönsamhetsresan fortsätter.

  • Wallenberg går in i 34-bolag

    Ideonbaserade Nordic Forestry Automation, som Rapidus utsåg till 34:a år 2023, får in ett Wallenbergbolag som ny delägare. Det här ska den nya investeringen räcka till.

  • Additude-grundaren bygger nytt IT-bolag

    Additude-grundaren Jim Roslund är tillbaka i IT-branschen. Med en grupp tidigare Tretton37-medarbetare och deras uppdrag som grund drar han igång ett nytt IT-konsultbolag. Och gissa vad bolaget heter.

  • Säkra kommentarsfält – en lönsam historia?

    Ifrågasätt Media vill återuppliva kommentarsfunktioner på nätet och göra dem trollfria. Nu öppnas en investeringsrunda som ska räcka till svarta siffror.

  • Alteri Care satsar globalt

    Efter satsningen på internationell expansion närmar sig vårdtechbolaget lönsamhet – och ska revolutionera sjukvården i Zimbabwe.

  • Hon tar över rodret på Softhouse

    I fjol tog Stina Åkesson plats i vd-stolen på teknikbolaget Ourliving. Nu kliver hon även in i en vd-roll på ägarbolaget Softhouse. Här berättar den förre AF-borgbossen om ett turbulent fjolår.

  • Eletives sämsta år – 40 procent upp

    Det snabbväxande Malmöbolaget Eletive gjorde sitt hittills sämsta år i fjol. Och då var tillväxten ändå 40 procent. — I år kommer vi att passera 100 miljoner i ARR, säger vd Marcus Wennmo.

  • Tretton37: Kundinformationen till salu

    Efter att Tretton37 gått i konkurs är tillgångarna i bolaget nu till salu. En köpare kan överta varumärket Tretton37, kunddata värt nästan 90 miljoner kronor om året – och telefonnumren till 180 IT-konsulter.