Köttordlarbolaget Re:meat får ett syskon. Det är Re:notch Energy, som har en lösning för energilagring för att förbättra värmepumpars effektivitet. Bakom de båda bolagen står delar av samma grundargäng.
Att minska resursanvändningen med hjälp av nya teknologier är det gemensamma syftet för Re:meat som arbetar med odlat kött och Re:notch Energy som ska spara energi.
Idéerna har jobbats fram i en så kallad venture-studio på Djäkne i Malmö. Studion startades kring tanken att spotta ur sig flera bra bolag baserat på samlade erfarenheter från många testade idéer. Nu ligger fokuset för medgrundaren Jacob Schaldemose Peterson att få Re:meat att lyfta, och för medgrundaren Erik Kayser att dra igång Re:notch.
Re:notch Energy fokuserar på att öka värmepumpars effektivitet vid uppvärmning av fastigheter. Tekniken grundar sig på en innovation från Kungliga Tekniska Högskolan (KTH) i Stockholm och har i tester visat sig kunna göra värmepumpar tre till fem gånger mer effektiva. Det innebär att de ska kunna producera betydligt fler kilowattimmar värme per förbrukad kilowattimme elektricitet än dagens värmepumpar.
– Vi har utvecklat en teknik för säsongslagring av värmeenergi som kan reducera elförbrukningen vintertid. Vi vill ta tillvara på energi från spillvärme och solvärme genom att lagra den i marken. Energin kan sedan användas på vintern, vilket ger ett varmare inflöde till värmepumparna och därmed ökar deras effektivitet, säger Erik Kayser, vd för Re:notch Energy.
Re:notch Energys teknik adresserar en viktig utmaning: hur EU:s energiomställning från fossila bränslen ska hanteras utan att överbelasta elnätet. Hushållens uppvärmning står för cirka 20 procent av Europas koldioxidutsläpp, och en övergång till värmepumpar skulle sätta enorm press på elnätet. Enligt Kayser har företagets teknik potential att även vara mer kostnadseffektiv och enkel än de lösningar som finns idag.
– Att bygga ut elnät och elproduktion för att täcka detta behov uppskattas av EU-kommissionen att kosta 9 000 miljarder euro. Vår teknik skulle kunna minska toppbelastningar vintertid med 95 procent, vilket skulle bidra till att man utnyttjar den el som redan produceras mer effektivt, säger Erik Kayser.
Bolaget har nyligen skickat in en patentansökan. Även om detaljerna hålls hemliga avslöjar Kayser att innovationen bygger på en helt ny design och ett nytt material för de rör som samlar upp värme från marken.
För att vidareutveckla produkten behöver bolaget mer kapital. Grundarna har hittills stått för investeringen själva, men planen är att ta in kapital från externa investerare nästa år.
– Vi förväntar oss att ha våra första avtal med pionjärkunder under det kommande halvåret. Vårt fokus ligger på att samarbeta med energibolag och fastighetsägare, säger Erik Kayser.
Re:notch Energy har även blivit utvalt för att få delta i Circular Valley, en tysk accelerator för uppstartsbolag inom cirkulär ekonomi med fokus på material och energi, tillsammans med 19 andra företag från hela världen.
Elisabet Ottosson