onsdag 16 oktober 2024

inloggad som

Nystart för Sensative

|  
|  

IoT-bolaget Sensative led svårt under pandemin. Men nu spänns bågen igen. Med tre nyemissioner bara i år och med en ny marknadsstrategi ska omsättningen fördubblas årligen och bolaget nå lönsamhet.

Under året har Lundabolaget hittills gjort tre nyemissioner varav den senaste stängde så sent som i fredags. Totalt har bolaget tagit in 14 miljoner kronor i år.

I maj förra året tog Johan Frilund över som vd. Tillsammans med Sensatives medgrundare och tidigare mångårige vd Mats Pettersson var han med och grundade ett annat Lundabolag, Lifefinder. Mats Pettersson är numera teknisk chef och styrelseledamot i Sensative.

– Jag kom in som rådgivare på Mats initiativ för drygt två år sedan. Sensative var då en tio år gammal startup som behövde skala upp sin tillväxt. Vi har egentligen bara varit lönsamma enskilda kvartal, säger Johan Frilund.

Sensative har två delar i sin produktportfölj: Dels fysiska IoT-sensorer, dels en plattform som kan koppla ihop sensorer och uppkopplade prylar från olika tillverkare med applikationer och tjänster från andra företag.

Johan Frilund säger att pandemin slog hårt mot bolaget som sedan dess gjort en nystart. Hans uppdrag är nu att få fart på tillväxten. Bolaget omsatte 22,5 miljoner kronor förra året och räknar med 40 Mkr i år. Målet är att i det närmaste fördubbla omsättningen årligen framöver.

Johan Frilund menar att Sensative utvecklat ”starka men generiska” produkter, vilket gjort det svårt att tränga igenom på marknaden.

– Under det gånga året har vi arbetat mycket med att få till starka paketeringar inom specifika områden, som skapar direkt slutkundsvärde och går att sälja till flera kunder utan stora anpassningar.

Ett sådant exempel är ett projekt där bolaget i samarbete med en brittisk tågoperatör använt sin teknik för att med sensorer i sätena känna av om bokade platser faktiskt är upptagna när tåget avgått. Idag lämnas många platser tomma när resenärer inte dyker upp och informationen kan användas för att skapa högre beläggning och större intäkter för operatören.

– Som vi ser det är vi nog de enda som kan leverera den här lösningen.

Efter framgångsrika tester är en upphandling med tågoperatören igång. Det är en av flera större affärer där Sensative väntar svar under hösten. Det är mot den bakgrunden årets finansieringsrundor gjorts.

– Det är kapital från befintliga ägare för att finansiera runway fram till upphandlingarna vi nu inväntar svar på.

Ola Nilsson

IoT-bolaget Sensative led svårt under pandemin. Men nu spänns bågen igen. Med tre nyemissioner bara i år och med en ny marknadsstrategi ska omsättningen fördubblas årligen och bolaget nå lönsamhet.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Kronofogden utreder Tretton37

    För drygt en månad sedan kunde Rapidus avslöja krisen i det en gång så framgångsrika IT-konsultbolaget Tretton37 från Lund. Nu utreds bolaget av Kronofogden för en obetald skatteskuld – och klockan tickar.

  • All time high för EQL Pharma

    EQL Pharma i Lund har kunnat se sin aktie stiga med nästan 140 procent det senaste året och aktien har de senaste dagarna noterat nya all time high flera dagar i rad. Vd Axel Schörling har en teori om varför.

  • Lundabolag i genombrottsaffär med Alfa Laval

    Lundabaserade EPFF säljer ett av sina patent till Alfa Laval. Affären innebär ett kommersiellt genombrott för bolagets teknologi.


  • Krympning kan bli stort för Alix Labs

    AI kräver superstarka processorer, men de ska också vara små. Alix Labs i Lund, med vd Jonas Sundqvist, har en maskin som krymper dem. Med global lansering i sikte har bolaget säkrat större delen av en nyemission på 165 Mkr.

  • Därför nappar Doro på norska budet

    Det noterade Malmöbolaget Doros styrelse rekommenderade i förra veckan ägarna att acceptera ett bud från norska Xplora. Nu förklarar styrelseordförande Juha Mört hur de resonerar.

  • Google öppnar dörren för Zaplox

    Först Apple Wallet, sedan Google Wallet. I sommar har Lundabolaget Zaplox, med vd Tess Mattisson, lanserat världens första digitala hotellnyckellösning för Android-användare, framtagen i samarbete med Google. En första installation finns på Petter Stordalens hotell Clarion Hotel Post i Göteborg.

  • Skånsk IoT i Sveriges största rederi

    Life Finder Systems når sitt första kommersiella genombrott med en order från rederiet Wallenius Wilhelmsens amerikanska flotta Arc.

  • Freedrum ur takt igen

    Malmöbolaget Freedrum Studios har fått en ansökan om företagsrekonstruktion godkänd i tingsrätten. Det är inte första gången bolaget är i ekonomisk knipa.

  • Precis vad Precise behövde

    Precise Biometrics i Lund har andats optimism på senare tid. Nu minskar förlusten i rapporten för årets första kvartal.

  • Radinn-vd:n tar över elektronikföretag

    Det Malmöbaserade elektronikföretaget J2 Sourcing köper Vellingebolaget 5A som startpunkt för ett nytt affärsområde. Den tidigare Radinn-vd:n Mathias Bergman tar vd-stolen i det köpta bolaget.

  • Årets börsraket hoppas på genombrott i år

    Magnus Andersson är vd för det skånska företag som gått bäst på börsen hittills i år. Han ser fram emot att teckna avtal med kunder innan året är slut.

  • Ny optimism i Precise

    Precise Biometrics har haft en tuff period med negativa resultat fem kvartal i rad, men vd Joakim Nydemark hoppas att ny teknik i mobiltelefoner ska få försäljningen att lossna.

  • Doro värvar vd från Simris

    Simris Groups avgående vd Julian Read har utsetts till ny vd för teknikföretaget Doro från och med juni. Han efterträds på Simris av en brittisk life science-veteran.