torsdag 21 november 2024

inloggad som

Internationellt i Skåne om framtidens mat

|  
|  

Kristianstad-inkubatorn Krinova Incubator & Science Park slår på stort för framtidens mat med “Spot on Food”, en internationell konferens om framtidens livsmedel.

– Det är första gången vi har en stor internationell konferens av detta slag. Vi får 250 deltagare från knappt 20 länder, säger Elin Carleke från Krinova, som är projektledare för evenemanget.

Syftet är att skapa en mötesplats för forskare, entreprenörer och andra ledande livsmedelsaktörer.

– Vi kommer att beröra de otroligt stora utmaningar vi står inför orsakade av klimatförändringar, planetära gränser och krig. Det är lätt att fastna i diskussioner om vad vi ska göra sedan, men vi har valt att fokusera på vad som redan görs för att inspirera varandra, säger Elin Carleke.

Temat är “Resilient systems” och handlar om entreprenörskap, nödvändiga omställningar i matproduktionen samt mångfald.

– Det kommer att vara ett brett och spännande innehåll. När det gäller mångfald tänker vi på tre olika perspektiv: biologisk mångfald i naturen, mångfald i magens bakterieflora för att må bra och mångfald i teamet för att kunna skapa innovationer.

Dagarna före konferensen hålls en innovationstävling, en rundtur till livsmedelsproducenter och en gemensam middag. Studiebesöket går till bland andra Gårdsfisk, som driver miljövänlig fiskproduktion i tankar på land och levererar fiskprodukter till butik, och Fagraslätt, som fokuserar på odling av baljväxter.

Bland annat kommer en grupp från Ukraina. De ska dela med sig av sina erfarenheter kring hur man förbereder livsmedelsbranschen för krig och en efterföljande återuppbyggnad.

Bland entreprenörerna som ska presenterar sina bolag på konferensen finns Agrodit, som har utvecklat precisionsbevattning, och Foodtel, som har ett system för att följa och bedöma kylvarors kvalitet beroende på hur de förvaras i logistikkedjan.

Konferensen hålls den 1 till 3 oktober i Kulturkvarteret i Kristianstad.

Elisabet Ottosson

Kristianstad-inkubatorn Krinova Incubator & Science Park slår på stort för framtidens mat med “Spot on Food”, en internationell konferens om framtidens livsmedel.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Precise ser ljuset

    Efter sju svåra år och åtta bedrövelser ser Lundabolaget Precise Biometrics ut att gå mot vinst och positivt kassaflöde. – Riktningen ser mycket bra ut, säger vd Joakim Nydemark.

  • … men tungt år för Skånes näringsliv

    Fler delar inom det skånska näringslivet står inför stora utmaningar. Det framgår av höstens utgåva “Skånsk konjunktur 2024”, som ges ut av Sparbanken Skåne och Øresundsinstituttet. Dessa är utmaningarna.

  • Alfa Laval spår kraftig tillväxt

    Alfa Laval räknar med en rejält ökad försäljning under kommande år. Den globala energiomställningen, med nya affärsområden, är en viktig drivkraft. Se här hur mycket vd Tom Erixon räknar med att växa.


  • Opticept växlar upp

    Lundabolaget Opticepts största delägare, som även är största kund ,bidrar med finansiering till produktion av utrustning. Men Opticept ser genombrottet komma även för andra produktsegment och startar en kapitalrunda för att resa 80 miljoner kronor.

  • Hon blir Krinovas nya vd

    Finanskvinnan Ulrika Hasselgren tillträder som ny vd för Krinova Incubator & Science Park i början av januari. Hon kommer närmast från rollen som hållbarhetschef i Coeli-gruppen.

  • Nothing Fishy i Lejonkulan

    Rapidus podd Lejonkulan tar nya kliv och lanserar nu formatet vodd, det vill säga filmade intervjuer. I studion har vi denna gång Ola Secher som tillsammans med sin kollega Jared Christensen är grundare av matföretaget Nothing Fishy.

  • Dug räddar kassan

    I ett år har Helene Nielsen varit vd för potatisdrycksföretaget Dug, tidigare Veg of Lund. Nu har hon städat, renodlat och sparat. Men en sinande kassa måste nu fyllas. Det ser hon ut att klara, men det blir dyrt.

  • Opticept tar nya steg

    Lundabolaget Opticept satsar på ett nytt kundsegment när bolaget går in som delägare i Malmöbolaget Simply No Waste, som förädlar restprodukter från livsmedelsindustrin.

  • Pågen har växt ur Malmö

    SOMMARINTERVJU: 300 000 stycken Lingongrova per vecka ska bli fler. Det har Pågens vd Anders Carlsson Jerndal tänkt sig. Men i Malmö går det inte att baka fler utan att bygga ut fabriken. Pågen är ytterligare ett klassiskt Malmöföretag som staden misslyckas med att låta växa.

  • Färdigbakade Krinova-bolag

    Får det vara vegansk fish and chips och sorbet? Nothing Fishy och Folkets Pops blev i fredags avtackade i Kristianstad efter att ha deltagit i Krinovas livsmedelsinkubator.

  • Hon ska rädda Veg of Lund

    Oatly-veteranen Helene Nielsen har tagit över som vd för Veg of Lund med potatisdrycken Dug. Nu är det vinna eller försvinna efter flera år av stigande förluster.

  • Oatly bantar sig i form

    Oatly Group visar en liten försäljningsökning under första kvartalet, trots att efterfrågan av bolagets havrebaserade alternativ minskade med 30 procent i Kina. Huvuddelen av en minskad förlust kommer dock från minskade kostnader.

  • Opticept pressar spanska oliver

    Opticept i Lund kommer in på den spanska olivoljemarknaden som lidit svårt av torka på senare år. En första försäljning av maskiner som ökar oljeutvinningen går till ett stort olivoljekooperativ.