måndag 23 september 2024

inloggad som

Medbeat fick napp i Draknästet

|  
|  

Tre drakar nappade när Erik Rask pitchade sitt företag Medbeat i SVT:s Draknästet. Drakarnas investeringar värderar bolaget till 84 Mkr, men Erik Rask åkte hem med mer pengar än han sökt. 

Rapidus har tidigare berättat om Malmöbolaget Medbeat som utvecklat en bärbar EKG-mätare. Den fästs på patientens bröstkorg med hjälp av självhäftande elektroder. Bolaget erbjuder sina kunder en tjänst där vårdinrättningen abonnerar på tekniken. Efter användning skickas hårdvaran till Medbeat, som byter ut apparaten, tar fram datan och delar den med vårdinrättningen.

Grundaren Erik Rask fick chansen att förklara och visa detta för investerarna i Draknästet och mängder av tv-tittare. I torsdags sändes programmet.

– Vi har fått väldigt fin publicitet, redan dagen efter avsnittet sändes. Det är många vårdcentraler som är intresserade och vi hoppas att fler hör av sig. Att de hör talas om oss redan nu gör förhoppningsvis att många fler patienter kan få snabbare vård, säger Erik Rask.

Han har redan tidigare tagit in externt kapital till Medbeat. I slutet av 2023 genomfördes en nyemission på 9,2 miljoner kronor. Han sökte 1 Mkr för 1 procent av sitt bolag i Draknästet, alltså en värdering på 100 Mkr. 

Hur känns det att pitcha i en tv-studio?

– Det är såklart en speciell upplevelse när man vet att allt filmas och dessutom klipps, så man får fundera lite extra på hur och vad man säger. När jag har presenterat i andra sammanhang vet man ju att publiken får hela pitchen, till skillnad från tv-tittarna, säger Erik Rask.

Det slutade med att han fick tre drakar på kroken som gick in med totalt 1,5 Mkr. De prutade ner värderingen till 84 Mkr. Men Erik Rask accepterade budet.

– Jag hade förberett olika nivåer och scenarion i huvudet så att jag kunde tänka snabbt i förhandlingen. Trots att vi nu tar in pengar till högre nivåer så är jag nöjd med att ha med drakarna på denna resa, säger han och tillägger:

– Drakarna var väldigt snabba med att sätta in pengarna efter att jag pitchat. Vi har inte kommit igång med något ytterligare samarbete än men planen är att göra det under hösten.

2023 omsatte Medbeat 6,0 (4,5) Mkr och gjorde en förlust på -2,8 (-3,9) Mkr. Frågan är hur det gått i år?

– Försäljningen är klart högre 2024 jämfört med 2023 och ökar varje månad. Vi har en tydlig plan och pengar som räcker till positivt kassaflöde. Vi har väldigt korta säljprocesser, vilket gör att vi kan växa snabbare än många andra medicinteknikbolag, säger Erik Rask.

Behöver ni mer kapital framåt, som drakarna var inne på?

– Vi har haft ett stort intresse bland investerare. Exakt hur mycket vi tagit in är inget vi går ut med i dagsläget men vi har precis öppnat för att ta in mer kapital för att accelerera försäljningen ännu mer, säger Erik Rask och fortsätter med adress till Rapidus läsare:

– De som är intresserade av att vara med får gärna kontakta mig.

Sölve Dahlgren

Tre drakar nappade när Erik Rask pitchade sitt företag Medbeat i SVT:s Draknästet. Drakarnas investeringar värderar bolaget till 84 Mkr, […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad