I somras tillträdde Tue David Bak som vd för Innovation Skåne. Nu har han lagt om strategin för hur innovationsbolaget ska arbeta och vilka mål som ska nås. Det handlar om stora pengar och målen är minst sagt djärva.
Innovation Skånes uppdrag är att med hjälp av innovation möta de utmaningar som Region Skåne står inför. Bolaget fungerar som en katalysator för innovation och utveckling i regionen inom hälsa, mobilitet och AI. Den första juni i år tillträdde Tue David Bak som ny vd. Han kommer närmast från vd-posten på Greater Copenhagen i Köpenhamn.
De nya målen som Tue David Bak och Innovation Skåne har satt upp innebär att Region Skåne genom innovationsprojekt kan nå en årlig effektivitetsförbättring på 2 procent, vilket motsvarar en ekonomisk förbättring på 40 miljarder kronor över en tioårsperiod.
– Det blir svårt, det är en jättestor siffra. Men det illustrerar att vi är ambitiösa med vår innovationssatsning, säger Tue David Bak.
Som exempel på innovationsprojekt nämner han effektivitetsförbättringar inom vården.
– Man har till exempel börjat använda AI för screening för cancer hos kvinnor. Då når vi de lättaste fallen i ett tidigt skede och kan då frigöra tid för de svårare fallen.
Ett annat exempel som Tue David Bak nämner är digitala lösningar inom barn- och ungdomspsykiatrin.
– Det handlar bland annat om digitala kanaler in, som ett första steg för att underlätta för barn och unga som inte mår bra att få hjälp. Det kan öka tillgängligheten och fungera som ett stöd innan de tar kontakt med en psykolog och den som behöver hjälp kan snabbare komma in i systemet.
Tue David Bak poängterar att Innovation Skåne inte är ett teknikbolag. Syftet är i stället att driva innovation och transformation. Organisationens uppdrag består i att erbjuda kunskap och stöd för att leda innovationsprocesser, hitta och utveckla rätt partner och samarbeten samt växla upp resurser. Målet är ökad tillgänglighet, kvalitet, effektivitet och hållbarhet inom Region Skånes verksamheter. Och givetvis kostar det här pengar.
– Region Skåne investerar cirka 19 miljoner kronor om året i olika innovationsprojekt. Sedan växlar vi upp och får stöd från exempelvis EU och Vinnova på cirka 50 till 60 miljoner per år. Nu ska den strategin implementeras och det innebär alltid en risk att säkerställa att vi kan genomföra det vi vill. Det är både fantastiskt och svårt, säger Tue David Bak.
Martin Linderoth