måndag 30 juni 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Drömsiffror i Tepe

En omsättning på nästan 1,3 miljarder, bruttomarginal 75 procent, rörelsemarginal på nästan 40 procent. Dessa siffror låter som en dröm för de flesta företagare. För Tepe Munhygienprodukter i Malmö, med vd Hanna Hageberg Hammar, är de ett faktum.

Rapidus rapporterade vid den här tiden i fjol om Tepes fina siffror 2022. Då hade omsättningen just passerat 1 miljard kronor och lönsamheten var lysande. Nu ser det ännu bättre ut på alla punkter.

Enligt årsredovisningen för 2023 som Rapidus beställt från Bolagsverket har försäljningen ökat med 16 procent till 1,258 miljarder kronor. Bruttoresultatet var 950 Mkr. När vi kommer ned till resultat efter finansiella poster står det 502 Mkr, vilket nästan var en fördubbling mot året innan.

Är detta fantasisiffror för att tillverka tandborstar? Ja till viss del är det det, här finns extraordinära poster som pumpar upp siffrorna. Men Tepe är även med vissa poster borträknade ett fenomenalt lönsamt bolag.

En av dessa poster är handel med värdepapper. I Tepes balansräkning finns en post med värdepapper upptagen till 698 Mkr vilket uppges vara marknadsvärde. Medan förvaltningen av dessa gav ett rejält minus år 2022 blev det under 2023 ett plus på 124 Mkr som går rakt in i resultaträkningen.

Vd Hanna Hageberg Hammar förklarar:

– Vi förvaltar delar av bolagets överlikviditet med handel i värdepapper. Det ger ett stort genomslag i siffrorna för 2023, och för jämförelsen med året innan eftersom vi gjorde en stor nedskrivning 2022 då börsen gick ned, säger hon och fortsätter:

– Om vi tittar på det operativa resultatet har vi en marginal omkring 28 procent. Det är fortfarande väldigt bra och det är där vi vill vara, med målet om en omsättningstillväxt på cirka 10 procent per år.

Hon pekar även på att Tepe haft en rejäl valutamedvind det senaste året. Omsättningstillväxten var 9 procent i fast valuta, alltså nästan hälften av det som redovisas. Men det är fortfarande nära tillväxtmålet.

Finansiellt är Tepe är som en annan planet jämfört med många andra bolag, till exempel de som ägs av riskkapitalbolag som jobbar med hävstång från skuldsättning. Tepe har inga lån.

– Ja, det hade nog sett annorlunda ut med en annan typ av ägare. Men här tänker styrelsen i långsiktighet och förmåga att klara av tuffa tider och att ta stora investeringar. Vi investerar 10 procent av omsättningen varje år, säger Hanna Hageberg Hammar.

Tepe har försäljning i 80 länder, varav 20 där försäljningen sker genom egna dotterbolag, resten går via återförsäljare. Den fortsatta tillväxten handlar om att fördjupa marknadsnärvaron i de befintliga länderna. Storsäljaren är mellanrumsborstarna och här spelar marknadskanalerna en stor roll. Tillväxteresan har hittills främst skett genom tandkliniker som rekommenderar borstarna, men Tepe riktar sig allt mer direkt mot konsumenten genom dagligvaruhandeln och ehandel.

– Vi investerar också i det vi kallar kemisidan. 2021 köpte vi bolaget Proxident som säljer tandkräm och produkter mot muntorrhet. Vi har nu börjat sälja de produkterna under eget varumärke i flera länder. Där tror vi på en stor tillväxt framöver.

Tepe har totalt 450 anställda, varav cirka 300 jobbar i Malmö där också all tillverkning sker.

– Vi har ingen ambition att tillverka någon annanstans. Vi investerar i effektivitet och automation i fabriken i Fosie, säger Hanna Hageberg Hammar.

Smolken i Joel Eklunds glädjebägare är resultatet från familjens investeringsbolag Fosielund. Här var resultatet före skatt en förlust på 416 Mkr. Huvudorsaken är konkursen i cykelhjälmsföretaget Hövding.

”Det helägda dotterbolaget Hövding Sverige AB försattes i konkurs i december (2023, red). Detta har medfört en nedskrivning av aktier i moderbolaget samt nedskrivning av goodwill i koncernen. Bolaget har i sin helhet avkonsoliderats och medfört en tillkommande kostnad på 192 Mkr som framgår av koncernens resultaträkning”, skriver Fosielund i rapporten.

Fosielundkoncernen redovisar ett värdepappersinnehav per den sista december 2023 på 431 Mkr. De totala tillgångarna tas dock upp till 1,2 miljarder där en större del är anläggningstillgångar, såsom byggnader och mark. Koncernen tar i balansräkningen upp ”övriga skulder” på 723 Mkr.

Joel Eklund har inte gått att nå för en kommentar.

Gunnar Wrede

En omsättning på nästan 1,3 miljarder, bruttomarginal 75 procent, rörelsemarginal på nästan 40 procent. Dessa siffror låter som en dröm för de flesta företagare. För Tepe Munhygienprodukter i Malmö, med vd Hanna Hageberg Hammar, är de ett faktum.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Skånska börsvinnare första halvåret

    De skånska börsbolagen har gått rejält bättre än rikssnittet hittills i år. Men det finns en förklaring som är ganska nedslående. Rapidus har listan på bäst och sämst under första halvåret.

  • Oncorena får in 130 Mkr

    Cancerforskningsbolaget Oncorena i Lund får in 133 Mkr i en nyemission där pengarna i huvudsak kommer från ägarna Helth Cap, Linc och FSG. Kapitalet ska finansiera en fas 1-studie som pågått i tre år.

  • Hänt i vecka 26

    Ledningen hoppar av i Enzymatica och Peab medverkar till att sänka Sveriges koldioxidutsläpp med 7 procent. Det är några av nyheterna från förra veckan.


  • Mikrodust redo att skala upp: “Dubblar omsättningen i år”

    Med ny vd, ny strategi och flera färska affärer ska Mikrodust från Lund snabbt komma tillbaka från negativ tillväxt, och gå ännu längre. — På 3 till 4 år ska vi vara över 100 miljoner, säger vd Jonas Wackerfeldt.

  • Nytt superår för Tepe

    Joel Eklunds tandborstbolag Tepe ser ut att verka helt utanför de konjunktursvängningar som de flesta andra lever med. Rapidus har tagit en titt på bolagets årsredovisning för 2024 och förbluffas återigen av siffrorna.

  • Nordamps på väg mot marknaden

    Halvledarföretaget Nordamps i Lund tar ett steg närmare marknaden med en nyemission där befintliga ägare står för pengarna. Men till hösten behövs en större summa för att komma hela vägen. – Nu ska vi rikta oss till kapitalmarknaden, säger vd Jan Andersson.

  • Xenergic når ”stor milstolpe”

    Lundabolaget Xenergics energisnåla minneskretsar finns nu för första gången i massproduktion hos kund. Enligt vd Anders Berglund är det en stor milstolpe som inte bara ger intäkter utan också nya kunder och investerare.

  • Bona – ”USA:s tullar kan påverka oss”

    Malmöföretaget Bona, med vd Kerstin Lindell i spetsen, redovisar stagnerad tillväxt för 2024. En dämpad konjunktur känns av och en stor verksamhet i USA kan komma att påverkas av tullar.

  • Obducats vd får gå

    Lundabaserade Obducats ansträngda finanser tar ut sin rätt. Patrik Lundström som varit vd i mer än 25 år får gå. Bolaget ska gå in i en ”ny fas” och ersätter honom med en styrelsemedlem som varit med lika länge.

  • Tandborstfamiljens sportföretag växer

    Förra året passerade Tepe-Joel Eklunds USWE Sports hundramiljonersvallen och i år ökar försäljningen ytterligare. Däremot dubblar ryggsäcksbolaget förlusten jämfört med föregående räkenskapsår. Trots det jublar marknaden.

  • Joel Eklund till Trianons styrelse

    Tepe-arvtagaren Joel Eklund tar plats i fastighetsbolaget Trianons styrelse. Det blir den femte styrelsen som han sätter sig i, förutom Tepe. Trianon kom även på tisdagen med en bra rapport, men aktiemarknaden verkar inte vilja ha fastigheter just nu.

  • Starkt Beijer Ref trots kyliga tider

    Värme- och kylgrossisten Beijer Ref visar en stark tillväxt i både omsättning och resultat för det första kvartalet 2025. Aktien sticker på börsen efter torsdagens rapport.

  • Förvärven uteblev för växande Inwido

    Fönsterkoncernen Inwido jagar förvärv för att nå ett ambitiöst omsättningsmål. Men det blev inga förvärv under första kvartalet. Vd Fredrik Meuller förklarar varför.