fredag 27 september 2024

inloggad som

Miljardavtalet sprack

|  
|  

Bioteknikföretaget Aqilions samarbetsavtal med läkemedelsjätten Merck avslutas. Av avtalet som hade potential att ge Aqilion 10 miljarder kronor, blir alltså intet.

Det var i februari 2023 som Aqilion i Helsingborg meddelande att bolagets första licensaffär hade undertecknats med Merck. En förskottsbetalning på 110 miljoner kronor betalades för ett projekt i preklinisk fas mot inflammatoriska sjukdomar. Avtalet innehöll framtida milstolpsbetalningar på totalt 10 miljarder kronor.

Men nu meddelar Aqilion att ”under det gemensamma utvecklingsarbetet har data genererats som visat på ökade utmaningar med att utveckla ett läkemedel med rätt risk-nytta-profil. Merck kommer att återlämna alla rättigheter.”

Vd för Aqilion är Sarah Fredriksson som grundade det framgångsrika Genovis i Lund och är därför en startupstjärna i Skånes life science-industri. Kända investerare finns i Agilions ägarlista som Fårö Capital, Martin Gren, LMK och Rausingfamiljens family office Longbow Finance.

Merck-avtalet gjorde inte stjärnglansen mindre. Bakslaget är tungt.

– Det är så klart tråkigt, men detta är risker som finns i alla läkemedelsprojekt. Vi ger inte upp och vi har tre andra projekt i pipeline, säger Sarah Fredriksson.

Med uteblivna licenspengar ställs Aqilion i en ny finansiell situation. Men enligt Sarah Fredriksson låg det redan tidigare i planen att låta den kortsiktiga finansieringen gå via en nyemission eller en börsnotering.

– Vi hade ändå behövt göra en nyemission. Vi har ett annat projekt som ska in i fas 2 och för att finansiera det behöver vi mellan 150 och 250 Mkr i år eller början på nästa år, säger hon och utvecklar:

– Om det blir en nyemission utanför börsen eller en börsnotering beror på marknadsläget. Vi måste också bevisa att vi kan ta ett projekt till fas 2 med bra resultat. Ett bolag som har projekt i endast preklinisk fas anses ha för stor risk på börsen.

Aqilions affärsidé är annars att tänka kommersiellt från början, vilket betyder att företaget tar reda på de stora läkemedelsföretagens önskemål om kandidater att sätta i sin pipeline och därefter hitta projekt som passar att utlicensiera redan i preklinisk fas.

Gunnar Wrede

Bioteknikföretaget Aqilions samarbetsavtal med läkemedelsjätten Merck avslutas. Av avtalet som hade potential att ge Aqilion 10 miljarder kronor, blir alltså intet.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Nothing Fishy i Lejonkulan

    Rapidus podd Lejonkulan tar nya kliv och lanserar nu formatet vodd, det vill säga filmade intervjuer. I studion har vi denna gång Ola Secher som tillsammans med sin kollega Jared Christensen är grundare av matföretaget Nothing Fishy.


  • Nya pengar till Iconovo

    Iconovo i Lund, som utvecklar inhalatorer, backas upp av ledning och huvudägare när det är dags att fylla på kassan. En namnkunnig huvudägare som seglat upp garanterar hela rasket.

  • Genovis får skjuts av storbank

    Sedan i tisdags har Lundabolaget Genovis aktie stigit med 20 procent efter en längre tids utförslöpa. Orsak: SEB Equities inleder bevakning av bolaget och rekommenderar köp. Vd Fredrik Olsson ser flera fördelar med att bankerna följer bolaget.

  • Active Biotech sätter stort hopp till utlicensiering

    Active Biotech i Lund planerar att resa 35 miljoner kronor i en företrädesemission. Trots att vd Helén Tuvesson säger sig ha varit transparent med kapitalbehovet störtdök aktien 25 procent på måndagen som svar på pressmeddelandet. 

  • Bonesupport – ”Vi är bara i början”

    Bonesupport, Skånes snabbast växande uppstartsbolag, går från klarhet till klarhet och försäljningen i USA rusar. Samtidigt förbereder bolaget nya behandlingsområden och nya marknader. Rapidus har intervjuat vd Emil Billbäck.

  • Nya rön kan ge Cantargia medvind

    Lägre kostnader och nya vetenskapliga rön gör att Cantargias vd Göran Forsberg ser optimistiskt på framtiden. Ett av Lunds största life science-bolag gör framsteg i sin pipeline. Det framgår av bolagets kvartalsrapport.

  • Tufft kvartal för Genovis

    Det senaste kvartalet gick lite sämre för bioteknikbolaget Genovis i Lund efter ett antal framgångsrika år. Ränteläget i USA och Europa har lett till minskad försäljning av bolagets produkter till små och medelstora bolag som är beroende av riskkapital.

  • Gick under radarn med 1,3 mdr

    Bioteknikföretaget Acrivon har gjort en nyemission på ytterligare 1,3 miljarder kronor. Nyheten slank samtliga svenska medier förbi i våras eftersom bolaget inte är svenskt. Men grundaren Kristina Masson är en lundatjej som fick stora saker att hända. Rapidus träffade henne för en sommarintervju.

  • Enorama lanserar i USA

    Nikotintuggummin, medicinsk cannabis och vitt snus. Malmöbolaget Enorama Pharma har sicksackat sig fram med sina produktprioriteringar. Men nu ska det vita snuset lanseras i USA.

  • Magle på köparstråt

    Magle Chemoswed i Malmö aviserar sitt andra förvärv på kort tid. Först var det Amniotics som slukades, nu köper kontraktstillverkaren ett danskt bolag för 240 Mkr.

  • Iconovo tar fram inhalator mot fetma

    I Danmark täljer läkemedelsgiganten Novo Nordisk guld på läkemedel mot fetma. Nu vill Lundabolaget Iconovo ha sin del av den omtalade och snabbt växande marknaden, med en inhalator.