Bioteknikföretaget Aqilions samarbetsavtal med läkemedelsjätten Merck avslutas. Av avtalet som hade potential att ge Aqilion 10 miljarder kronor, blir alltså intet.
Det var i februari 2023 som Aqilion i Helsingborg meddelande att bolagets första licensaffär hade undertecknats med Merck. En förskottsbetalning på 110 miljoner kronor betalades för ett projekt i preklinisk fas mot inflammatoriska sjukdomar. Avtalet innehöll framtida milstolpsbetalningar på totalt 10 miljarder kronor.
Men nu meddelar Aqilion att ”under det gemensamma utvecklingsarbetet har data genererats som visat på ökade utmaningar med att utveckla ett läkemedel med rätt risk-nytta-profil. Merck kommer att återlämna alla rättigheter.”
Vd för Aqilion är Sarah Fredriksson som grundade det framgångsrika Genovis i Lund och är därför en startupstjärna i Skånes life science-industri. Kända investerare finns i Agilions ägarlista som Fårö Capital, Martin Gren, LMK och Rausingfamiljens family office Longbow Finance.
Merck-avtalet gjorde inte stjärnglansen mindre. Bakslaget är tungt.
– Det är så klart tråkigt, men detta är risker som finns i alla läkemedelsprojekt. Vi ger inte upp och vi har tre andra projekt i pipeline, säger Sarah Fredriksson.
Med uteblivna licenspengar ställs Aqilion i en ny finansiell situation. Men enligt Sarah Fredriksson låg det redan tidigare i planen att låta den kortsiktiga finansieringen gå via en nyemission eller en börsnotering.
– Vi hade ändå behövt göra en nyemission. Vi har ett annat projekt som ska in i fas 2 och för att finansiera det behöver vi mellan 150 och 250 Mkr i år eller början på nästa år, säger hon och utvecklar:
– Om det blir en nyemission utanför börsen eller en börsnotering beror på marknadsläget. Vi måste också bevisa att vi kan ta ett projekt till fas 2 med bra resultat. Ett bolag som har projekt i endast preklinisk fas anses ha för stor risk på börsen.
Aqilions affärsidé är annars att tänka kommersiellt från början, vilket betyder att företaget tar reda på de stora läkemedelsföretagens önskemål om kandidater att sätta i sin pipeline och därefter hitta projekt som passar att utlicensiera redan i preklinisk fas.
Gunnar Wrede