fredag 27 september 2024

inloggad som

Storytel gjorde honom till ängel

|  
|  

En tidig investering i ljudboksjätten Storytel betalade av sig med råge och möjliggjorde flera investeringar i skånska bolag. Men affärsängeln Filip Larsson är något av en doldis i regionen.

Nyligen utsågs Filip Larsson till Årets Affärsängel 2023 av investerarnätverket Connect Sverige. Han har flera års erfarenhet som affärsängel och investerare i bagaget.

Företagarresan började redan i högstadiet. Då byggde han hemsidor, bland annat DLL-files.com som fortfarande finns kvar. Han lanserade även en, på den tiden populär, sajt för busringningar.

Med intäkterna från hemsidorna lade Filip Larsson grunden till sin Malmöbaserade verksamhet. I dag driver han förutom investeringsbolaget Tilf även fastighetsbolaget Laris fastigheter med bostäder, industri, lager, logistik, kontor och förråd.

Den investering Filip Larsson är mest nöjd med är den i ljudboksbolaget Storytel.

– Jag gick in tidigt i Storytel som i dag omsätter 4 miljarder kronor. Jag har innehav i bolaget, hur mycket vill jag inte gå ut med offentligt, men det har finansierat många nya investeringar, säger Filip Larsson till Rapidus.

Han har i tidig fas pumpat in pengar i flera andra skånska bolag. Bland andra cybersäkerhetsföretaget Debricked, skogsmätningsföretaget Katam och wellnessbolaget Twiik. Samtliga är omskrivna i Rapidus vid flera tillfällen.

Finns det någon hemlig formel när du väljer investeringar?

– Det finns ingen secret sauce, inget hemligt recept. Jag brukar jämföra en investering med att vara kär. Produkten är givetvis viktig, men entreprenören och teamet är det jag i slutändan faller för och investerar i. Man måste vara sig själv. Du kan inte komma till mig och försöka vara något du inte är. För det är ett väldigt långt förhållande som man ska gå in i, säger Filip Larsson.

Hur mycket han investerar skiljer sig från bolag till bolag. Många affärsänglar räknar från start på vilken avkastning de ska få och på vilken tid. Men så tänker inte Filip Larsson.

– Jag brukar säga att om bolaget har en miljardmarknad framför sig, eller om det kan bli tillräckligt stort, då kommer avkastningen att komma. Exakt hur många procent det är tillbakaräknat per år är inte det viktigaste.

Så vilken är nästa stora bransch att investera i?

– Det är en fråga som är väldigt bred och som jag ofta får. Med tiden har det blivit viktigare för mig att investera i sådant som leder till ett bättre samhälle, säger Filip Larsson.

Martin Linderoth

En tidig investering i ljudboksjätten Storytel betalade av sig med råge och har möjliggjort flera investeringar i skånska bolag. Filip Larsson är en aktiv affärsängel i regionen, och något av en doldis.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Nothing Fishy i Lejonkulan

    Rapidus podd Lejonkulan tar nya kliv och lanserar nu formatet vodd, det vill säga filmade intervjuer. I studion har vi denna gång Ola Secher som tillsammans med sin kollega Jared Christensen är grundare av matföretaget Nothing Fishy.