torsdag 21 november 2024

inloggad som

Perfekt storm för BE Group

|  
|  

Marknaden för stålprodukter har drabbats av en perfekt storm efter Ukrainakrigets utbrott. Med både fallande priser och efterfrågan har Sveriges största stålgrossist BE Group en rejäl utmaning att hantera.

Konjunkturkänslighet och priskänsliga produkter med låga marginaler kännetecknar ståldistributören BE Groups verksamhet.

Förra året gjorde BE Group, med huvudkontor i Malmö, ett sämre resultat än på många år, minus 60 miljoner kronor efter skatt jämfört med plus 324 miljoner året före. Orsaken var, enligt koncerchef Peter Andersson, en vikande efterfrågan efter att ha haft en momentant mycket större försäljning på grund av Rysslands invasion av Ukraina. Kunderna hamstrade 2022 direkt efter Rysslands invasion av Ukraina. Sedan kom baksmällan.

– Stålmarknaden reagerade med oro och kunderna hamstrade stålprodukter. Materialpriserna dubblerades i princip över en natt. Det följdes av en vikande efterfrågan när lagren var fulla, med sjunkande priser 18 månader i sträck. Oavsett vad man som lagerhållare gör i en sådan situation är det lätt att hela tiden ligga steget efter, säger Peter Andersson och fortsätter:

– Dessutom blev det lågkonjunktur i samband med räntehöjningen då byggsektorn mer eller mindre stannade av.

Hamstringen var en del i koncernens rekordomsättning 2022, som låg nära 7 miljarder kronor. Det kan jämföras med 4-5 miljarder kronor under tidigare år och även i fjol.

– I år ser vi att byggandet är på fortsatt låga nivåer, men industrisegmentet går bättre än det gjorde förra året. Vi har även andra kunder som kompenserar tappet, exempelvis energisektorn där vi levererar produkter till hållare av solceller. Där hade ett av våra bolag en boom förra året. Med en kommande räntesänkning och en eventuell regeringssatsning tror jag att det kommer att vända för byggsektorn nästa år.

BE Group säljer främst produkter som plåt till industrin eller balk och armering till byggsektorn. Industrisegmentet står nu för runt 70 procent av BE Groups omsättning.

– Vi är den största oberoende ståldistributören i Sverige och Finland, vilket är vår hemmamarknad. Runt 90 procent av vår omsättning kommer härifrån. Vi syr ihop erbjudanden från en mängd olika ståltillverkare och fungerar som en länk mellan producent och kund. Dessutom förädlar vi produkterna genom exempelvis kapning, blästring och målning, säger Peter Andersson och tillägger:

– Grunden i vår affärsmodell är att stålverk är stora verksamheter som inte kan leverera med kort varsel eller i små kvantiteter. Vi levererar snabbt till kunder, allt från en liten smedja till de som handlar för flera hundra miljoner kronor per år.

BE Groups aktie toppade på 243 kronor i april 2022, medan den nu handlas för runt 50 kronor.

– I april 2022 gjorde vi ett fantastiskt resultat motsvarande 800 miljoner kronor på årsbasis. Då var aktien i mitt tycke högt värderad. Min uppgift är inte att recensera aktiekursen men jag kan tycka att aktien är lågt värderad nu. Tittar man på vår balansräkning så är BE Group ett mycket bättre bolag än för tre år sedan.

BE Group har anor från 1880-talet. I dag har koncernen cirka 600 anställda, varav ungefär 500 finns i Sverige och Finland och resten i Baltikum och Polen.

Elisabet Ottosson

Marknaden för stålprodukter har drabbats av en perfekt storm efter Ukrainakrigets utbrott. Med både fallande priser och efterfrågan har Sveriges […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Precise ser ljuset

    Efter sju svåra år och åtta bedrövelser ser Lundabolaget Precise Biometrics ut att gå mot vinst och positivt kassaflöde. – Riktningen ser mycket bra ut, säger vd Joakim Nydemark.

  • … men tungt år för Skånes näringsliv

    Fler delar inom det skånska näringslivet står inför stora utmaningar. Det framgår av höstens utgåva “Skånsk konjunktur 2024”, som ges ut av Sparbanken Skåne och Øresundsinstituttet. Dessa är utmaningarna.

  • Alfa Laval spår kraftig tillväxt

    Alfa Laval räknar med en rejält ökad försäljning under kommande år. Den globala energiomställningen, med nya affärsområden, är en viktig drivkraft. Se här hur mycket vd Tom Erixon räknar med att växa.


  • Alfa Laval spår kraftig tillväxt

    Alfa Laval räknar med en rejält ökad försäljning under kommande år. Den globala energiomställningen, med nya affärsområden, är en viktig drivkraft. Se här hur mycket vd Tom Erixon räknar med att växa.

  • ”Det är dags att satsa”

    Malmöbaserade Haki Safety som tillverkar byggnadsställningar har lämnat sparbetingen bakom sig. Med ett förvärv för 100 Mkr markerar vd Sverker Lindberg att det är dags att satsa.

  • Thule gör miljardförvärv

    Fritidsprylföretaget Thule i Malmö köper australiensiska Quad Lock som tillverkar mobiltelefonhållare för cyklar och motorcyklar. – Nu tar vi Thule till nästa nivå, säger vd Mattias Ankarberg.

  • Lättnadsrally i Thule

    Börsbolagens rapporter för årets tredje kvartal fortsätter att strömma in. Bland dagens rapporter finns Haki Safety, Swedencare, Lime Technologies och Thule som fick aktiemarknaden att pusta ut.

  • Thule flyttar huvudkontoret

    Thule Groups huvudkontor lämnar de nuvarande lokalerna vid Mobilia i Malmö. Nästa sommar går flyttlasset.

  • Bära eller brista för OXE Marine

    Båtmotortillverkaren OXE Marine i Ängelholm lanserar ett omfattande rekapitaliseringspaket på totalt 320 miljoner kronor. Men det är inte i hamn och om det spricker är en konkurs sannolik. Se här vad det hänger på.

  • Drömsiffror i Tepe

    En omsättning på nästan 1,3 miljarder, bruttomarginal 75 procent, rörelsemarginal på nästan 40 procent. Dessa siffror låter som en dröm för de flesta företagare. För Tepe Munhygienprodukter i Malmö, med vd Hanna Hageberg Hammar, är de ett faktum.

  • Gasporox- en startup som blev lönsam

    Gasporox är bolaget som startade med en uppfinning på Lunds Universtitet. Efter åtta förlustår på börsen ser det ut som att vd Märta Lewander Xu skapat ett lönsamt företag.

  • OXE Marine i finansknipa

    Båtmotortillverkaren OXE Marine i Ängelholm upprättar kontrollbalansräkning. Trots en ökande försäljning har bolaget långt kvar till positivt kassaflöde.

  • Så ska han dubbla försäljningen

    – Jag har suttit i styrelsen i fem år, det vore konstigt om jag ville ändra allt nu när jag är vd. Det säger Thule Groups koncernchef sedan snart ett år, Mattias Ankarberg. Men hur ska han klara ett extremt ambitiöst tillväxtmål? I en intervju med Rapidus berättar han om Thules väg framåt.