Riskkapitalmarknaden kommer i år att fortsätta vara köparnas. Och det finns massor av torrt krut i ladorna. Investerarna som Rapidus talat med har, snarare än exits, nya förvärv i sikte och gott om pengar att spendera.
Rapidus tar med jämna mellanrum tempen på konjunkturen i vår region. Den här gången har vi talat med några av regionens mer välkända investeringsbolag.
Många mindre bolag i behov av kapital fick se investerarna hålla i slantarna under 2023. Men för klimatfonden Pale Blue Dot i Malmö var det inget speciellt alls med året som gick.
– Absolut ingenting annorlunda, så mycket business as usual att det är löjligt. Vi investerade i ungefär ett bolag per månad, precis som vanligt, säger Hampus Jakobsson, partner och medgrundare.
Pale Blue Dot fokuserar på bolag som utvecklar teknik för att lösa klimatproblemen. Då handlar investeringscykeln inte om enstaka år utan snarare om 50 år, menar han.
Takten med en ny investering i månaden kommer att fortsätta oförändrad framöver. Pengar finns. Bolagets första fond omfattar strax under 1 miljard kronor varav man hittills använt 60 procent. Den andra fonden är något större och innehåller just över miljarden.
– Och vi har inte använt en enda krona från fond två. Vi öppnar den när vi vill och börjar dra pengar från den, men just nu ligger den i kylskåpet och väntar.
Tech-inriktade Spintop Ventures var också aktivt och gick under 2023 in i sex nya bolag, utöver följdinvesteringar i befintliga innehav.
– Vi har en systematisk approach och fortsätter förlita oss på den, och har investerat ungefär i samma takt som vanligt. Vi ser många väldigt spännande bolag runt om i Norden, säger Sami Niemi, partner på Spintop.
Bolaget förvaltar cirka 2 miljarder kronor fördelat på fyra fonder. Om två år ska dessutom nästa fond på ytterligare minst 1 miljard kronor vara på plats.
– Vi har väldigt mycket torrt krut kvar att investera i nya och befintliga bolag framöver.
En investerare som däremot hittade mindre att investera i under förra året är Malmöbaserade Small Cap Partners, SCP.
– Vi är väldigt konservativa i vår investeringsstrategi. Vi letar företag med starka kassaflöden, där det finns starka individer som driver företaget. Det har inte varit så stor volym på de företagen de senaste åren, säger Jesper Jelmteg, partner på SCP.
I somras köpte dock SCP distansutbildningsföretaget Distansinstitutet. Det var ett avsteg från inriktningen som lett till skapandet av golvkoncernen Inarea Group, med den tidigare Beijer Ref-vd:n – och SCP-partern – Per Bertland som ordförande.
Under andra halvan av 2023 gjorde SCP ytterligare förvärv på golvsidan och fler ska det bli. Inarea Group har nu en omsättning strax under 2 miljarder kronor och Jesper Jelmteg säger att man innan sommaren kommer att vara uppe i 3 miljarder.
– Vi investerar i att konsolidera en marknad. Då konkurrerar ju alla andra förvärv med att eventuellt köpa fler golvföretag.
Generellt kommer marknaden 2024 i allt väsentligt att likna 2023, tror han.
– Men vi tror att 2025 kommer att vara ett betydligt starkare år än 2024, och att priserna på företag kommer att återgå till tidigare prisnivåer.
Jesper Jelmteg ser inte någon exit framför sig under 2024.
– Vi har en väldigt stor kassa och en tro om att vi kommer att använda den under året. Vi har en plan om att initiera vårt sjätte investeringsbolag i år.
Fåhraeus Startup and Growth öppnade sin andra fond i somras och gjorde direkt sin första investering, i Saga Diagnostics som monitorerar cancerpatienter. Sedan dess har fonden också investerat i Oss Dsign som arbetar med implantat för benbrott.
– Värderingarna har kommit ner på rimliga nivåer vilket gör att vi ser att det finns ett väldigt intressant flöde av bolag just nu. Vi tror att det kommer att vara så under en period framåt, i alla fall under 2024, säger vd Linus Wiebe.
Den nya fonden FSG 2 omfattar nu, efter att ytterligare kapital tillförts, strax över 600 miljoner kronor.
– Vi kommer att ta in ytterligare kapital till fonden och räknar med att nå miljarden den här året, säger Linus Wiebe.
Christer Fåhraeus är huvudägare i Rapidus och Linus Wiebe är Rapidus styrelseordförande.
Ola Nilsson