tisdag 1 juli 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

HBG-konsulter går in i digital korvkiosk-vältare

Dirma vill demokratisera sponsring och hjälpa föreningar att tjäna pengar utan att behöva sälja korv. IT-konsultbolaget EC Solutions har gått in som delägare.

EC Solutions har sedan starten 2007 växt till drygt 40 medarbetare plus underkonsulter. Bara tolv medarbetare sitter på kontoret i Norra Hamnen, de flesta jobbar ute hos kund. Omsättningen 2022 blev 51 Mkr med ett rörelseresultat på 5,2 Mkr. 

– Vi jobbar med både mjukvara och hårdvara. På EC finns kompetens både för att utveckla prototyper och designa för fabrikstillverkning, säger EC Solutions vd och grundare Oscar Lindahl (t.h.).

Nu har EC gått in som delägare i Dirma och en stor del av investeringen består av konsulttimmar där projektledare, designer och utvecklare tillsammans med Dirmas grundare byggt en teknisk plattform. 

Idén går ut på att föreningar skapar konto på Dirma och därefter bjuder in sina medlemmar att registrera sig för att få reklam via tjänsten. Samtidigt erbjuder Dirma företag att göra riktade utskick geografiskt eller intressemässigt.

Den största föreningen på Dirmas plattform i dag är Helsingborgs simsällskap med 5.000 medlemmar. Planen är att börja i närområdet för att få in annonsörer, föreningsmedlemmar och supporters, och sedan skala upp nationellt. 

– Även små lokala butiker ska kunna marknadsföra sig. De kan se på fakturan vilka föreningar de stöttat. Föreningen kan logga in och se hur många medlemmar som registrerat sig och hur mycket pengar som genererats. Även medlemmar kan se hur mycket de bidragit med genom att läsa reklamutskicken.

EC Solutions går bara i undantagsfall in i små startups på detta sätt, med ägande i utbyte mot utvecklingstimmar.

– Det är många bolag som behöver mycket IT-utveckling i början som sedan övergår i drift. Men många investerare ogillar modellen, de vill ju att utvecklarna ska sitta i bolaget, säger Oscar Lindahl.

Så hur stort kan Dirma bli?

– Första steget är att få det att snurra i Helsingborg. Men systemet är förberett för översättning och föreningar är stort i hela Norden. Vi hoppas att det kan locka företag som inte varit intresserade av traditionell sponsring och som en positiv bieffekt stötta föreningslivet, säger Dirmas grundare Michael Sejrbo-Petersen (t.v. i bilden).

Sölve Dahlgren

Dirma vill demokratisera sponsring och hjälpa föreningar att tjäna pengar utan att behöva sälja korv. IT-konsultbolaget EC Solutions har gått in som delägare.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Skånska börsvinnare första halvåret

    De skånska börsbolagen har gått rejält bättre än rikssnittet hittills i år. Men det finns en förklaring som är ganska nedslående. Rapidus har listan på bäst och sämst under första halvåret.

  • Oncorena får in 130 Mkr

    Cancerforskningsbolaget Oncorena i Lund får in 133 Mkr i en nyemission där pengarna i huvudsak kommer från ägarna Helth Cap, Linc och FSG. Kapitalet ska finansiera en fas 1-studie som pågått i tre år.

  • Hänt i vecka 26

    Ledningen hoppar av i Enzymatica och Peab medverkar till att sänka Sveriges koldioxidutsläpp med 7 procent. Det är några av nyheterna från förra veckan.


  • Qvickly startar om med ny vd – igen

    Turbulensen i betaljätten Klarna har öppnat upp för mindre aktörer. Malmöbaserade Qvickly är en av dessa. – Vi har tagit en del business inom e-handel det senaste halvåret, säger nytillträdde vd:n Malin Jonsson Skogman. 

  • Avionero skänker tio procent – vill att resejättarna gör samma sak

    Efter nedmonteringen av USAID utmanar Avionero resebranschen att donera mer till välgörenhet. — Marginalerna i branschen är så pass bra, säger vd Lars Kristensson.

  • Techprofil går in i Ifrågasätt

    Lunda-startupen Ifrågasätt Media får i samband med en kapitalrunda in välkända namn i ägarskaran, en Saas-veteran och ett kvinnligt nätverk. – Vi får in en ägare som vet hur man skalar upp, säger vd Gustav Hjärne.

  • ”Innan du anställer – kolla först om AI kan göra jobbet”

    På Malmöföretaget Getaccept har vd Samir Smajic satt upp tydliga riktlinjer för att öka AI-användningen. Han vill se fler chefer göra likadant.

  • Mistbase-grundaren laddar om

    Saas-bolaget Peak Energy är Mistbase-grundaren Michal Stalas nya satsning, åtta år efter att han sålde Mistbase för uppåt 150 Mkr. Nu vill han utveckla mjukvara för optimering av elanvändning.

  • Bimobject på förvärvsoffensiv

    Bimobject köper Malmöbolagen Green Metrica och Lumea AI Plattform, som båda är inriktade på artificiell intelligens. Bygginformationsbolaget redovisar också siffror för årets första kvartal, som visar att vd-karusellen blivit en kostsam historia.

  • Dan Olofsson köper Qgroup

    Qgroup skrotar börsplanerna. I stället köps IT-konsultkoncernen upp av Danir-kontrollerade Nexer Group. – Det här blir än mycket bättre lösning än att gå till börsen, säger Qgroups vd Jon Carvell.

  • Finch sätter sin AI i hårdträning

    Techprofilen Hannah Meiton och hennes Ampli Ventures investerade i början av året i Malmöbaserade AI-bolaget Finch. Nu kliver hon in i styrelsen för att sätta bolagets AI-modell i hårdträning.

  • Stjärnspäckad styrelse i Elva11

    Nyligen gjorde Additude-grundaren Jim Roslund comeback i IT-branschen med det nystartade konsultbolaget Elva11. Nu tar styrelsen form. Utöver ordförande tar andra tunga technamn och internationella profiler plats i styrelsen. Rapidus har namnen.

  • Rejält tillskott i kassan för el-sparare

    Lundabaserade Emulate Energy stänger sin Serie A-runda och får två nya internationella delägare. Så här stort blev tillskottet och så ska pengarna användas.