tisdag 18 november 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Tång snabbt växande marknad

Den globala marknaden för näringsrik tång som livsmedel växer, likaså intresset för att odla bland svenska aktörer. Rapidus inleder idag en bevakning av framtidens livsmedelsproducenter.

Enligt FN led mellan 720 och 811 miljoner människor av hunger år 2020. Den globala befolkningen väntas närma sig 10 miljarder människor till 2050 och behovet av hållbara livsmedel som kan mata massorna bara ökar.

I somras fick Jordbruksverket i uppdrag av regeringen att se över hur den svenska algindustrin kan gynnas, bland annat genom att förenkla tillståndsprocessen för att börja odla. Både EU och Sverige har som mål att öka konsumtionen av algbaserade livsmedel.

Enligt FN:s livsmedel- och jordbruksorganisation FAO har livsmedelsmarknaden för tång växt med 7,7 procent per år de senaste 20 åren. Asien dominerar, men även i Europa börjar fler odla tång. Intresseorganisationen Seaweed for Europe Coalition menar att den europeiska tångmarknaden har potential att växa till 9 miljarder euro till 2030 och skapa över 100.000 jobb.

– Det är väldigt optimistiskt. En förutsättning för att den europeiska tångmarknaden ska växa är att det utvecklas fler tångbaserade livsmedel. Bara i Sverige händer det mycket inom det området, men det krävs en stor kulturell förändring hos den europeiska befolkningen för att den ska börja äta tång, säger Samuel Amant, Koastals medgrundare.

Bolaget är baserat i Göteborg men har sina rötter i Lund och LU:s Venturelab. Idén är att erbjuda små aktörer ett tångodlarpaket med utrustning, tillstånd, arrende och miljökonsekvensanalyser. Koastal erbjuder sig även att sälja skörden vidare.

Under sitt första verksamhetsår fick Koastal igång en pilotodling på 0,3 hektar utanför Hunnebostrand, som i våras gav en skörd på över två ton tång. Odlingarna sätts igång på hösten och Samuel Amant siktar i år på att få igång ytterligare fem odlingar.

– Att hitta köpare är inte problemet, vi har redan sålt stora delar av nästa års skörd. Sverige är en spännande växande marknad och i liten skala får man det att gå runt. Problemet uppstår när man vill skala upp och sälja hundratals ton. Köparna finns inom industrierna för gödningsmedel och biobränsle, men priset blir för lågt, säger han.

Forskare har länge pekat ut fördelar med tång och alg-odlingar. Utöver de dyrbara ämnen som man kan utvinna ur olika typer av alger lyfts också fördelarna för flora och fauna där algerna odlas. Alger binder bland annat upp koldioxid, förbättrar vattenkvalitén och gynnar många djur.

Ett av de större tångbolagen är Nordic Seafarm i Göteborg, som förra året tog in 20 miljoner kronor för att skala upp sin verksamhet. Bolagets mål är, precis som Alginnovas, att bli störst i Europa på växtbaserad mat från havet, men med svenskodlad tång. Till skillnad från Alginnova har Nordic Seafarm börjat arbetet med att utveckla nya tångbaserade livsmedel, bland annat i en ny joint venture med OceanCollective.

Ett annat företag som storsatsar på tångodlingar är Kobb. Bolaget tecknade nyss en avsiktsförklaring med vindkraftsjätten OX2, om att anlägga en storskalig tångodling vid vindkraftsparken Galatea-Galene, utanför Falkenberg och Varberg.

I Skåne finns Kivik Tång, som erbjuder marina kolonilotter för tångodlingar.

Emiliano Strauss

Den globala marknaden för tång som livsmedel växer, likaså intresset för att odla bland svenska aktörer. Rapidus inleder idag en bevakning av framtidens livsmedelsproducenter.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad

Prenumerera på Rapidus för
533 kr per månad

Bli en del av vårt exklusiva nätverk och få koll på vad som händer i Skåne och Öresundsregionen. Var alltid uppdaterad när du talar med dina affärskontakter. Nytta, nöje, inspiration.




  • Exklusiva affärsnyheter
  • Inbjudan till våra nätverksträffar
  • Två användare ingår

  • Lund tog hem allt i årets 34-topp

    Det var fullpackat i salen när Rapidus 34:or hyllades och årets topp fem skulle utses. I år var det Lundabolag för hela slanten. Här är årets topp fem.

  • Åh vilket party

    Hundratalet unga entreprenörer och investerare kom till Rapidus 34-gala för att knyta nya kontakter och fira vinnarna av en topp fem-placering. Här är bilderna från kvällen.

  • Efter konkursen – går mot mångmiljonvinst

    Tre år efter konkursen gör det nya DHF Airport Solutions sin första storaffär – och räknar med 25 miljoner i vinst nästa år.


  • Östes bolag faller som dominobrickor

    Tre av Öste-sfärens verksamhetsdrivande dotterbolag har nu gått i konkurs, tillsammans med ytterligare ett av ägarbolagen. Det mesta av värdet i Aventure-konkursen ser därmed ut att ha gått upp i rök. Men frågetecken kvarstår.

  • Köttodlarnas nya giv

    Re:meat byter namn. Enligt Malmöbolagets medgrundare Jacob Schaldemose Peterson handlar det om mer än bara ett namnbyte. – Det är ett byte av hela vår strategi, säger han.

  • Nya konkurser bland Öste-bolagen

    Dominobrickorna i Oatly-bröderna Östes företagsimperium fortsätter att falla. I spåren av ägarbolagens konkurser har två av portföljbolagen i sfären kastat in handduken och ytterligare ett ser ut att vara nere för räkning.

  • Björn Öste: ”Vi ger inte upp”

    Oatlygrundaren Björn Öste kommenterar nu konkursen i sitt investeringsbolag Aventure. Avgörande följdfrågor förblir dock fortsatt obesvarade. Vad betyder det till exempel att inte ge upp när uteblivet kapitaltillskott medför konkurs?

  • Ännu ett Öste-bolag i konkurs

    Med konkursen i bröderna Östes forskningsbolag Aventure kommer ytterligare en konkurs – i bolaget Öste Ventures. Konkursförvaltaren Simon Henderson vill nu hitta nya huvudägare som kan driva dotterbolagen vidare.

  • Oatly-brödernas Aventure i konkurs

    Oatly-grundarna Björn och Rickard Östes forsknings- och utvecklingsbolag Aventure har försatts i konkurs. Bolaget var ursprungligen en del av Oatly-sfären och står bakom Lundabolag som Lument och Double Good.

  • Så går Pågens nybygge

    Landskronafabriken som ska vara klar om tre år men för vd Anders Carlsson Jerndal har jobbet med den nya verksamheten börjat. – Det är ett pussel, säger han. 

  • Paulsson säljer ärtfabriken i Bjuv

    Ärtor i Bjuv blev ingen bra affär för Erik Paulsson-familjen efter köpet från Findus 2016. Nu är bolaget Foodhills sålt till en utländsk köpare i ett av våra grannländer. Prislappen? En hundring.

  • Dug siktar på 100 Mkr

    Hittills i år har potatisdrycksföretaget Dug presenterat en rad nya kunder, mångdubblat omsättningen och sett aktien rusa på First North. Vd Helene Nielsen siktar på nya kapitalstarka investerare och jämför med Oatly.

  • Opticept tar lån efter sur emission

    Opticept fyller på nytt på kassan för att kunna växa. Med en kommersiell expansion siktar bolaget på ett positivt kassaflöde. Men nu är det lån och inte riskkapital som gäller.