lördag 15 juni 2024

inloggad som

Weavy peggas upp

Programmerardoldisen Weavy, som utvecklar plugins för programmerare, har säkrat en långsiktig finansiär i den globala mjukvarukoncernen Atlassians investeringsbolag.

Bakom Weavy ligger malmöiten Rickard Hansson, vd:n som grundade moderbolaget i Kalifornien tillsammans med Alex Grüner. De utvecklar mjukvara åt utvecklare, dataprogram som kunderna kan koppla på sina egna system, under eget varumärke.

– Vi vänder oss till IT-bolag, som IBM och T-mobile, som ofta behöver lägga till nya funktioner till befintliga system. Vi levererar färdiga byggklossar till utvecklare och snabbar på deras arbete, säger Rickard Hansson, vd för Weavy och Mindroute Incentive, bolaget bakom.

Weavy har tre produktkategorier: Chat, fildelning och flöden, som i nyhetsflöden. Produktutvecklingen sker i det Malmöbaserade dotterbolaget och försäljningen i USA.

– Vi har alltid haft ett Malmökontor och samma utvecklar-team som följt med sedan starten. Det är sjukt mycket billigare med duktiga utvecklare i Sverige, i USA är det mycket svårare att konkurrera om lönerna, säger Rickard Hansson till Rapidus.

I år väntas koncernens omsättning landa på 1,5 miljoner dollar, men nu vill grundarna accelerera och ta större marknadsandelar.

– Restriktioner och kriser är bra tillfällen att bygga. IT-industrin passar nu på att skära bort hull och slimma verksamheterna. Det innebär färre resurser, men samma förväntningar. Där passar vi perfekt in, men vi behöver pegga upp bolaget för att kunna flyga riktigt långt, säger Rickard Hansson.

En peg är avtalet som Weavy ingått med Atlassian Ventures. Det är ett dotterbolag till Nasdaq-noterade Atlassian, som med sina 2,8 miljarder dollar i intäkter 2022 och mer än 8.800 anställda är en av världens största specialister på produktivitet för utvecklare.

Avtalet är ett så kallat Simple agreement for future equity, eller SAFE. Det liknar ett konvertibellån med framtida betalningar som triggas av att olika finansiella mål uppnås.

Hur stor andel tar Atlassian, till vilket pris?

– I dagsläget tar de inget. Man kan säga att de lägger in pengar i ett kassaskåp som vi får öppna sen. Vår värdering i dag är ett tresiffrigt miljontal svenska kronor och innan vi gör en serie A-runda ser vi gärna en utveckling på 3 gånger, mer än så kan jag inte säga.

Han är sedan ett par år tillbaka även affärscoach på Minc.

– Jag har inte satsat på hemmaplan på länge, men fastnade i Sverige med min fru under covid och vi bestämde oss för att stanna, berättar Rickard Hansson.

Emiliano Strauss

Programmerardoldisen Weavy, som utvecklar plugins för programmerare, har säkrat en långsiktig finansiär i den globala mjukvarukoncernen Atlassians investeringsbolag. Bakom Weavy […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Recept mot matsvinn i Lejonkulan

    Varje år orsakas matsvinn för mer än 100 miljarder dollar av temperaturavvikelser i transportkedjan av kylda och frysta livsmedel. Startupen […]


  • Ny IT-konsult utmanar i Skåne

    Skånska IT- och teknikkonsulter får se upp. Nu kommer en konkurrent i form av det norskgrundade Tech Seed som etablerar sig i Malmö. Åsa Melvanius är härförare i det skånska korståget.

  • Precise toppvärvar från Lime

    Efter lyckade kostnadsbesparingar värvar Precise Biometrics en ny finanschef i ekonomiprofilen Maria Wester. Hon har tidigare haft samma roll på Min Doktor och lämnar i sommar Lime Technologies.

  • Great IT på förvärvsjakt

    Med ny vd och uppskruvade tillväxtmål söker Great IT efter bolag att sluka. IT-koncernen vill omsätta 1 miljard kronor inom fem år.

  • Danir ger sig in i fintechbranschen

    Sigma Connectivity, som ingår i den familjeägda bolagsgruppen Danir, är mest känt för produktutveckling. Men nu startar bolaget en renodlad konsultverksamhet med inriktning på fintech.

  • De tar bank-ID ut i världen

    Skaparna av vårt svenska bank-ID vill föra ut lösningen globalt. Malmöbolaget Covr Security lanserar nu sitt ID-system i Bangkok Bank i Thailand. Men vägen dit har varit lång och bolagets omsättning är fortfarande blygsam.

  • Handiscover i konkurs

    Malmöbolaget Handiscovers finansieringsplan sprack i sista stund. Nu är bolaget försatt i konkurs och det är oklart om tjänsten kommer att leva vidare.

  • Cybersäkerhet snabbast växande IT-marknaden

    Det finns stora pengar att hämta för den som kan cybersäkerhet. Rapidus har pratat med några skånska bolag som vill växa på den stekheta marknaden. 

  • Solid X blåser av fusionen

    Det blir ingen fusion mellan konsultbolagen Solid X och Time People Group. Orsaken som anges i ett pressmeddelande är ”strategiska överväganden”. Men Rapidus vet mer.

  • Kungens solceller i konkurs

    Skuldtyngda Ourliving genomför en företagsrekonstruktion och vd:n hoppar av. Samtidigt sätts dotterbolaget som levererat solceller till Kungliga slottet i konkurs.

  • Nya pengar till Gridly

    Helsingborgsbolaget Gridly får in tunga investerare i en ny kapitalrunda. Det kommer att innebära nyanställningar i Helsingborg, men mest i Vietnam.