I dag väljer stämman i Medicon Valley Alliance en ny ordförande. Han heter Niels Abel Bonde och är Sverigechef på Novo Nordisk.
Niels Abel Bonde tar över efter Søren Bregenholt, vd för det börsnoterade Lundabolaget Alligator Bioscience och som har varit MVA:s ordförande sedan 2015. Med en ny ordförande ska MVA fortsätta att stärka Själland och Skåne som Nordens ledande life science-kluster.
Hur viktigt är det geografiska samarbetet mellan Själland och Skåne, när det stora kapitalet och beslutsfattandet på den svenska sidan finns i Stockholm?
– Stockholm fattar beslut för hela Sverige, men som dokumenterats i otaliga analyser är Medicon Valley Nordens största life science-kluster. Samarbetet gör oss större och starkare än summan av delarna. Min ambition är också att vi ska bygga en nordisk axel mellan Medicon Valley och Stockholm-Uppsala. Dessa är Nordens två starkaste life science-kluster.
Kommer du att ändra fokus eller prioriteringar som ordförande för MVA?
– Jag kommer att fullfölja MVA:s befintliga strategi och föreslår inga dramatiska förändringar. Stärkt forskning, kapitalattraktion, samarbete över sundet och internationell rekrytering är alla viktiga komponenter för framgång.
Vad krävs för att optimera rekryteringen över Öresund bland forskare, investerare och styrelseledamöter?
– Det finns ingen quick fix, men det är viktigt att vi rör oss i samma cirklar och nätverk och lär känna varandra. Dessutom finns det rättsliga, trafik- och skattemässiga ramvillkor för gränsöverskridande arbete vilket också påverkar life science. Godtyckliga gränskontroller och instabila tågförbindelser är ett gift för rekryteringen över Öresund. De senaste tolv åren har jag pendlat till Malmö från Frederiksberg, så jag känner till utmaningarna.
Vilken barriär tycker du är viktigast att ta bort över Öresund?
– Brist på kunskap om “den andra sidan”. Här vill jag berömma skåningarna, som är mer nyfikna och oftare gör resan över bron än mina danska landsmän. Vi upplever detta i MVA, där det är svårare att dra danskar till ett evenemang i Lund än tvärtom. Det är synd, för Skåne, Lunds- och Malmö Universitet, Medicon Village, Medeon, Ideon och de andra life science-aktörerna har mer att erbjuda än de flesta på den danska sidan inser.
MVA har cirka 330 medlemmar som består av svenska och danska läkemedels- och biotech-företag, universitet, offentliga instanser samt leverantörsföretag. På senare tid har ett 50-tal utländska företag, utan geografisk anknytning till Öresundsregionen, ansökt om medlemskap. Det gäller främst företag från Storbritannien, Tyskland och USA.
Keld Broksø