fredag 9 maj 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Från konkurs till global produktutvecklare

Minns du Kronaby-klockan som lanserades av fyra tidigare Sony-chefer? Deras bolag Anima gick i konkurs 2019 men efter det har spanska Festina sett till att få Malmöbolaget att ticka igen.

Klockutvecklarna i Malmö har haft en kraftig tillväxt sedan bolaget bildades i kölvattnet av Animas konkurs, då den spanska klockkoncernen Festina köpte rättigheterna till Kronaby-klockan. Nu ska Malmöföretaget ansvara för all produktutveckling av uppkopplade klockor åt Festinagruppens samtliga varumärken.

– Nu har vi ansvar för all produktutveckling av Festinas uppkopplade klockor. Vi står för all digital utveckling åt alla varumärken i Festinagruppen, säger Mattias Wideheim, vd för bolaget som nu heter Festina Group Technology

Historien börjar när Malmöbolaget Anima bildas 2015 av fyra tidigare Sony-chefer. 2017 lanserar bolaget klockan Kronaby som uppmärksammas av medier och investerare. Kronaby är en hybridklocka, en uppkopplad analog klocka med digitala funktioner och en tillhörande app. Fram till 2019 lyckas bolaget attrahera totalt omkring 320-365 miljoner kronor i riskkapital, när den kinesiska huvudägaren säger stopp och Anima försätts i konkurs.

Det är då Festina kommer in och köper rättigheterna till Kronaby-klockan från konkursboet. Den Barcelona-baserade koncernen värvar en kvartett från Animas gamla team, med Mattias Wideheim i spetsen, och etablerar Festina Sweden med ambitiösa tillväxtplaner.

– Ambitionen var att ta tekniken bakom Kronaby till Festinas övriga varumärken, vilket vi har gjort. Alla koncernens hybridklockor består i princip av Kronaby-tekniken, med olika appar och smådetaljer anpassade till varumärkenas respektive målgrupp, säger han.

Festina Group Technology har sedan dess växt till att sysselsätta 33 personer och en omsättning på 35 miljoner kronor år 2021, jämfört med 10 miljoner under debutåret 2019. Rapidus har inte fått tillgång till siffrorna för 2022.

Totalt har över 100 modeller lanserats under varumärkena Festina, Lotus, Jaguar och Kronaby. Men det är ändå inte hybridklockorna som upptar största delen av Malmöverksamheten.

– För närvarande spenderar vi 80 procent av tiden här på att ta fram Festinagruppens nästa generation uppkopplade klockor. Det är vårt uppdrag att driva koncernens globala produktutveckling på det här området, säger Mattias Wideheim och fortsätter:

– Vi siktar på att lansera koncernens första modeller av nästa generations uppkopplade klockor senare i år. Det kommer att bli ett stort steg för koncernen, mer än så kan jag inte säga.

Emiliano Strauss

Minns du Kronaby-klockan som lanserades av fyra tidigare Sony-chefer? Deras bolag Anima gick i konkurs 2019 men efter det har […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Neo4J står vid ett vägskäl

    Bloomberg News har kallat noteringen en av årets mest hajpade nyintroduktioner. Men frågan är: kommer miljardbolaget Neo4J från Malmö att gasa mot börsen eller är det dags att dra i handbromsen?

  • Här är vi som minglade

    Onsdagens AW med Emil Eifrem drog en entusiastisk publik som minglade på Elite Plaza i centrala Malmö. Här är bilderna.

  • Unga entreprenörens hobbyprojekt: säljer kungens klocka

    Efter flera snabba tillväxtresor satsar serieentreprenören Simon Lexén nu på ett nytt affärsområde: samlarklockor. Målet är att bygga upp en verksamhet värd 100 miljoner kronor inom ett år.


  • Trump insanity peak – Glad Påsk!

    Låt oss hoppas att påskäggen inte är rödlistade och att de innehåller angenäma överraskningar. Vi har haft nog med dåliga överraskningar på senare tid. Här följer en tankegång om varför det bör bli bättre nu.

  • Är det Europas tur nu?

    KRÖNIKA: Kan Trumps galenskaper trots allt ge Europa en välbehövlig spark i baken? USA har förvisso lånat sig till tillväxt, men Europa har inte gjort någonting. Vi får inte stå stilla medan världen springer ifrån oss, skriver Rapidus krönikör Jan Dahlqvist.

  • Småföretagen betalar priset för Trumps tariffer

    USA:s handelskrig med resten av världen påverkar alla, men i synnerhet små företag. För Sofia, småföretagare i Småland är detta inte storpolitik, det är vardag. Hon är en av dem som får betala priset för global osäkerhet, skriver Rapidus krönikör och delägare Jan Dahlqvist.

  • Vägen till det “omöjliga”: lönsam tillväxt

    Många startups misslyckas för att de saknar ett marknadsbehov. Men det finns lösningar på problemet. Här listar riskkapitalisten Jan Dahlqvist några av stegen som leder till framgång.

  • God fortsättning!

    Hej alla Rapidusfans. Efter en välbehövlig julvila är vi igång igen med bevakning av Sveriges mest underbevakade näringsliv, sett i […]

  • Med sikte på ett nytt och bättre år

    Gott nytt år, alla kära läsare. Nu stänger vi 2024 som rent ut sagt blev ett skitår. Vi ser fram emot ett bättre 2025 där lägre räntor ger fler investeringar som sätter snurr på hjulen för oss alla.

  • Nyhetskrönika

    Det saknades inte dramatik i skånskt näringsliv under 2024. Mellby Gårds tvärvändning i försäljningen av Academedia till Roger Akelius tog nog priset. Här följer några av Rapidus höjdpunkter under det gångna året.

  • Den största utmaningen för startups

    Under tre säsonger med Rapidus podcast Lejonkulan har programledare Jan Dahlqvist intervjuat 45 startup-entreprenörer. Här är hans spaning av startup-bolagens största utmaning och misstag.

  • Sverige är inte innovationens land

    Via Lejonkulan har jag haft förmånen att intervjua 45 entreprenörer om deras största utmaningar och risker inför framtiden. En sak står klart – Sverige riskerar att halka efter i den globala kapplöpningen om startups och talanger.

  • Så fungerar venture debt

    Tror du stenhårt på ditt företag men har svårt att få riskkapital genom att sälja aktier? Då kan du se på möjligheten att få ett tillväxtlån från en riskkapitalist. Rapidus krönikör och poddprogramledare Jan Dahlqvist förklarar hur det fungerar.