fredag 18 april 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Dansk nanoteknik i internationella rymdstationen

Det danska nanoteknikbolaget Atlant 3D Nanosystems är redo att tredubbla sina nuvarande 15 anställda och fem konsulter under de närmaste åren, efter en nyemission som tillförde bolaget 15 miljoner dollar. Bolaget har utvecklat nya innovativa system inom mikroelektronik och har Nasa i kundportföljen.

– Redan i slutet av 2022 förväntar vi oss att våra 15 anställda har blivit 30, säger Atlant 3D Nanosystems vd och grundare Maksym Plakhotnyuk.

Tillsammans med delägarna Ivan Kundrata och professor Julien Bachmann utvecklar han en ny typ av 3D-skrivare, som ska göra det enklare, billigare och snabbare att producera mikro- och nanoenheter i atomtunna lager. Nu är planen att bygga produktionsanläggningar som ska ersätta de nuvarande utvecklingslaboratorierna på DTU Science Park.

Nasa har köpt produkten för att hjälpa personalen på den internationella rymdstationen när de forskar på mikro- och nano-prototyper. Bolagets skrivare kan användas i allt från medicintekniska produkter till mobiler.

Maksym Plakhotnyuk flyttade från Ukraina till Danmark för åtta år sedan för en doktorsexamen i nanoteknik vid DTU, Danmarks Tekniska Universitet. Företaget grundades 2018 och året därpå blev Atlant 3D Nanosystems medlemmar i DTU Science Park och Industriens Fonds accelerationsprogram Danish Tech Challenge (DTC), som är Danmarks största accelerationsprogram för hårdvarustartups. Den senaste nyemissionen leddes av det brittiska riskkapitalbolaget West Hill Capital och stöddes av tidigare investerare.

Keld Broksø

Det danska nanoteknikbolaget Atlant 3D Nanosystems är redo att tredubbla sina nuvarande 15 anställda och fem konsulter under de närmaste […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Edda Knowledge vill göra fysiken roligare

    PODD: Edda Knowledge utvecklar interaktiva undervisningar i VR för gymnasieelever. Bolaget vill göra komplex fysik och kemi mer lättförståelig, med […]

  • Trump insanity peak – Glad Påsk!

    Låt oss hoppas att påskäggen inte är rödlistade och att de innehåller angenäma överraskningar. Vi har haft nog med dåliga överraskningar på senare tid. Här följer en tankegång om varför det bör bli bättre nu.


  • Precise tar in M&A-kompetens

    Precise Biometrics i Lund föreslår en specialist på strategiska företagsaffärer till styrelsen. Vd Joakim Nydemark förnekar dock att det ligger en ny agenda bakom rekryteringen.

  • Nytt stödnätverk för elekronikföretag

    Opentech, tidigare med namnet Mobile Heights, i Lund går i spetsen för en ny stödsatsning för små och medelstora elektronikföretag. – Vi vill hjälpa dem ut internationellt, säger Opentechs vd Ola Svedin.

  • Precise ser ljuset

    Efter sju svåra år och åtta bedrövelser ser Lundabolaget Precise Biometrics ut att gå mot vinst och positivt kassaflöde. – Riktningen ser mycket bra ut, säger vd Joakim Nydemark.

  • Yubicos stickor säljer som smör

    Yubico, med medgrundaren Stina Ehrensvärd från Lund, ökade både försäljning och lönsamhet rejält i tredje kvartalet. Men vad hände med aktien?

  • Freedrum i konkurs

    Malmöbaserade Freedrum Studios ansökan om förlängd rekonstruktion gick inte igenom. Bolaget har försatts i konkurs. Det här händer nu.

  • Krympning kan bli stort för Alix Labs

    AI kräver superstarka processorer, men de ska också vara små. Alix Labs i Lund, med vd Jonas Sundqvist, har en maskin som krymper dem. Med global lansering i sikte har bolaget säkrat större delen av en nyemission på 165 Mkr.

  • Nystart för Sensative

    IoT-bolaget Sensative led svårt under pandemin. Men nu spänns bågen igen. Med tre nyemissioner bara i år och med en ny marknadsstrategi ska omsättningen fördubblas årligen och bolaget nå lönsamhet.

  • Därför nappar Doro på norska budet

    Det noterade Malmöbolaget Doros styrelse rekommenderade i förra veckan ägarna att acceptera ett bud från norska Xplora. Nu förklarar styrelseordförande Juha Mört hur de resonerar.

  • Google öppnar dörren för Zaplox

    Först Apple Wallet, sedan Google Wallet. I sommar har Lundabolaget Zaplox, med vd Tess Mattisson, lanserat världens första digitala hotellnyckellösning för Android-användare, framtagen i samarbete med Google. En första installation finns på Petter Stordalens hotell Clarion Hotel Post i Göteborg.

  • Skånsk IoT i Sveriges största rederi

    Life Finder Systems når sitt första kommersiella genombrott med en order från rederiet Wallenius Wilhelmsens amerikanska flotta Arc.