fredag 22 november 2024

inloggad som

Dansk AI för språkigenkänning ska lära sig svenska

|  
|  

Endast nio månader efter grundandet av Alvenir planerar det danska bolaget att släppa sin taligenkännings-AI även i Sverige och Norge. Än så länge fungerar den bara på danska.

Alvenirs program har utvecklats för att göra digitala assistenter i mobiltelefoner och datorer bättre på att första små språk som danska och andra nordiska språk. Enligt bolagets vd Martin Carsten Nielsen har sådana assistenter i allmänhet svårt att förstå när det inte är stora internationella språk som engelska.

Alvenirs innovation bygger på en avhandling vid DTU, Danmarks Tekniska Universitet, där Martin Carsten Nielsen och Rasmus Arpe Fogh Egebæk under ledning av professor Lars Kai Hansen i forskningssektionen Cognitive Systems utvecklat AI-modeller för taligenkänning.

– Vi räknar med att svenska och norska 2024 kommer att vara de första språkområdena vi expanderar till. Detta kommer att ske i stort sett samtidigt, eftersom båda språken är klara i grundmodellerna för taligenkänning – och i öppen källkod, säger Martin Carsten Nielsen till Rapidus.

Listan över kommande nordiska språk inkluderar även isländska och färöiska, innan expansionen fortsätter ut i världen.

– Även om språkmodellerna är i öppen källkod måste våra program få det att fungera i praktiken och för specifika branscher. Pengarna kommer från hosting, vilket innebär att du betalar per minut du använder våra program, säger Martin Carsten Nielsen.

Taligenkänning blir enligt bolaget allt viktigare för företags dokumentation. Till exempel i försäkringsfall, där Alvenir ska kunna lyssna in och skriva ut samtal. Visionen är att börsnoteras om tio år. Alvenir växer än så länge organiskt via projektuppdrag men söker på sikt investerare. Bolaget har i nuläget tre anställda, men räknar med att dubbla det antalet under nästa år.

Keld Broksø

Endast nio månader efter grundandet av Alvenir planerar det danska bolaget att släppa sin taligenkännings-AI även i Sverige och Norge. […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad