tisdag 1 juli 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Omtag för IoT-bolag efter förseningar

|  
|  

IoT-bolaget Life Finder tar ett omtag på sina försenade planer. Nu har företaget en kommersialisering och en större nyemission i sikte det närmaste året.

Den senaste tiden har uppskjutna tester och sålda fartyg, där deras sensorer installerats för testning, gjort att företaget tappat i tid.

– Det är fortsatt aktuellt med räddningstjänsten. Men testerna fick skjutas på framtiden, säger bolagets vd Anders Schening om de sensorer som skulle testas vid två brandstationer och användas vid skogsbränder.

Nu försöker de tänka i nya banor och bland annat se om sensorerna kan användas i större fabriksområden. ”Safety Tech” är en snabbt växande industri, inom den kategorin befinner sig också Life Finder som märker av att begreppet uppmärksammas allt mer. I maj vann de bland annat Stena Lines innovationspris, Propeller Prize, för deras sensorer som ska öka säkerheten ute till havs.

– Vi har också haft intressanta möten med säkerhetsföretag som levererar system för säkerhet både till havs och till land. Det är kul när man får bekräftelser på att de gillar det vi gör. Där tillför vi en ny dimension på säkerhet, säger Anders Schening.

För att fortsätta med fälttester tog bolaget in 800.000 kronor från existerande ägare under sommaren, ytterligare en runda i liknande storlek planeras till hösten.

– Vi planerar för en större runda, cirka fem miljoner, när det närmar sig kommersialisering. Då är det dags att bygga organisation och släppa ut produkten på marknaden, men det är längre fram, inom de närmaste sex till nio månaderna, säger Anders Schening.

Mette Carlbom

IoT-bolaget Life Finder tar ett omtag på sina försenade planer. Nu har företaget en kommersialisering och en större nyemission i […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Skånska börsvinnare första halvåret

    De skånska börsbolagen har gått rejält bättre än rikssnittet hittills i år. Men det finns en förklaring som är ganska nedslående. Rapidus har listan på bäst och sämst under första halvåret.

  • Oncorena får in 130 Mkr

    Cancerforskningsbolaget Oncorena i Lund får in 133 Mkr i en nyemission där pengarna i huvudsak kommer från ägarna Helth Cap, Linc och FSG. Kapitalet ska finansiera en fas 1-studie som pågått i tre år.

  • Hänt i vecka 26

    Ledningen hoppar av i Enzymatica och Peab medverkar till att sänka Sveriges koldioxidutsläpp med 7 procent. Det är några av nyheterna från förra veckan.


  • Axis – tio år efter Canons köp

    Det är nu tio år sedan Canon köpte Axis. Sedan dess har det gått minst sagt bra. Rapidus har tittat på 2024 års siffror och räknat ut hur mycket Canon skulle få betala om de köpte Axis i dag.

  • Doros aktie till väders

    Doro, som tillverkar mobiltelefoner för äldre, fick se sin aktie stiga kraftigt på måndagen. Rapidus anar varför.

  • Hologrambolaget vill ha 50 Mkr

    Teknologibolaget Realfiction Holding vill göra en företrädesemission på 50 miljoner kronor före kostnader. Pengarna ska användas till låneavbetalningar och till kommersiella aktiviteter kring bolagets 3D-hologram. 

  • Zaplox tappar vd:n: “Det är ett hårt slag”

    Lundabolaget Zaplox vd Tess Mattisson har sagt upp sig. Nu söker bolaget en ”liknande profil” som hennes ersättare. Det här ska Tess Mattisson göra istället.

  • Vill rädda liv till sjöss med skånsk IoT

    PODD: Sensorer i kläderna på båtbesättningar. På så sätt ska olyckor undvikas till sjöss och liv räddas om olyckan ändå […]

  • Precise tar in M&A-kompetens

    Precise Biometrics i Lund föreslår en specialist på strategiska företagsaffärer till styrelsen. Vd Joakim Nydemark förnekar dock att det ligger en ny agenda bakom rekryteringen.

  • Nytt stödnätverk för elekronikföretag

    Opentech, tidigare med namnet Mobile Heights, i Lund går i spetsen för en ny stödsatsning för små och medelstora elektronikföretag. – Vi vill hjälpa dem ut internationellt, säger Opentechs vd Ola Svedin.

  • Perfekt pitch hos Rapidus

    Sex bolag stod på tisdagen i startfältet vid Rapidus pitchevent – ett krafttag för att samla både svenskt och danskt riskkapital. Tillsammans söker bolagen uppemot 50 miljoner kronor för att skala upp sin verksamhet.

  • Precise ser ljuset

    Efter sju svåra år och åtta bedrövelser ser Lundabolaget Precise Biometrics ut att gå mot vinst och positivt kassaflöde. – Riktningen ser mycket bra ut, säger vd Joakim Nydemark.

  • Yubicos stickor säljer som smör

    Yubico, med medgrundaren Stina Ehrensvärd från Lund, ökade både försäljning och lönsamhet rejält i tredje kvartalet. Men vad hände med aktien?