tisdag 6 maj 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Som vanligt är det osäkert på börsen

Kort sagt: Är inflationen på väg uppåt och vad innebär det i så fall för räntorna och börsen? En ledtråd kom under onsdagskvällen när amerikanska Federal Reserve höll räntemöte. Oavsett utfall kommer det förr eller senare åter att skaka till på börsen. Sitt still i båten brukar då vara det fantasilösa standardrådet.

Av Anders Haskel, Rapidus börskrönikör

Veckan inleddes med rejäl oro på börsen och ett fall för breda svenska börsindex på 4,5 procent. Under tisdagen och onsdagen har en stor del av nedgången återhämtats – och i morse dök det igen. Vettigt eller inte? Oavsett vad du eller jag tycker så är det så här börsen fungerar. Det gäller särskilt i lägen där någon form av grundläggande skifte står för dörren. Och det som nu kan vara på väg att hända är att inflationen permanentas på en högre nivå än vad vi varit vana vid under de senaste 25 åren.

Just nu förstärks oron dessutom av den obehagliga situation som uppstått kring Ukraina. Alla inser naturligtvis allvaret i en väpnad konflikt mellan Ryssland och Nato. Ur ett ekonomiskt perspektiv kan krisen, oavsett om parterna tar till vapen eller inte, leda till stigande priser på olja och annan energi vilket får negativa effekter på ekonomierna och därmed också på börsen.

I bakgrunden lurar också en osäkerhet kring den framtida konjunkturen. Pandemin och olika flaskhalsar fortsätter dessutom skapa störningar i leveranskedjorna. Frågetecknen kring konjunkturen handlar bland annat om hur världsekonomin kommer att reagera när de gigantiska stödpaket som regeringar lanserat för att möta de negativa effekterna av coronaviruset dras tillbaka.

Åter till inflationen som jag ser det främsta ekonomiska hotet mot börsen. Under den senaste tiden har det presenterats inflationstal där det i vissa fall krävs en tillbakablick till första halvan av 1990-talet för att hitta högre nivåer. Med andra ord har bara personer i femtioårsåldern eller äldre upplevt något liknande. Den globala ekonomin och finansmarknaderna har dessutom under denna period genomgått enorma förändringar, vilket gör det ännu svårare än vanligt att förutspå hur ekonomin och börsen kommer att reagera på inflationstal som mer varaktigt lägger sig över 2-3 procent.

Visst finns det en fullt realistisk chans att de högre inflationstalen bara är tillfälliga. Skulle det vara så, vilket är många ekonomers huvudscenario, finns det stora möjligheter till nya börsrekord under 2022.

En sak är samtidigt solklar. Om en högre inflation blir permanent så måste det rimligen leda till att räntorna stiger från dagens fortfarande mycket låga nivåer. Och en ränteuppgång kan dessutom komma plötsligt och bli dramatisk, framför allt på obligationer med lite längre löptid.

Men även de korta centralbanksstyrda räntorna påverkar marknadshumöret. Det är skälet till att en stor del av världens finansmarknadsaktörer igår kväll satt i spänd förväntan inför US Federal Reserves räntebesked. När ni läser det här kan så kallat hökaktiga signaler, det vill säga att räntorna måste höjas för att skrämma inflationsspöket, ha sänkt börserna.

Motsatsen gäller om Fed väljer en mer duvaktig linje, det vill säga avvaktar med ränteuppgångar. Det får sannolikt en positiv effekt på börsen.

Sedan är världen mer komplicerad än så. Börsaktörernas tolkning kan också bli att Fed agerar för försiktigt, vilket kan späda på inflationsoron.  Eller tvärtom, att ett aggressivt tonläge gillas av marknaden för att det visar att amerikanska centralbanken tar inflationshotet på allvar.

Varför då allt detta tjat om inflation och räntor? Är det ändå inte det enskilda företagets vinst som avgör om min senaste aktieinvestering i slutändan blir bra eller dålig. Jo, så är det i det långa loppet, utan högre vinst och ökad förmåga att ge sina aktieägare högre utdelning är kurspotentialen på lång sikt väldigt begränsad. Men räntenivån har också betydelse för framtida vinster och utdelningar och därmed en avgörande påverkan på kursen. Högre ränta kräver helt enkelt högre framtida vinst för att aktiekursen allt annat lika inte ska falla.

Mitt råd till läsare av den här texten är att behålla kylan under stökiga börsdagar. Dåligt genomtänkta försäljningar när börsen faller kraftigt är sällan en framgångsrik strategi. Psykologiskt kan det ta emot, men det är ofta bättre att i stället stoppa in ytterligare en slant på börsen. Särskilt om det handlar om ett långsiktigt sparande. 

Kort sagt: Är inflationen på väg uppåt och vad innebär det i så fall för räntorna och börsen? En ledtråd kom […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Bonesupport-veteran tar över Moroxite

    Moroxite siktar mot ett amerikanskt marknadsgodkännande nästa år. Då toppar styrelsen ledningen och låter en Bonesupport-grundare kliva in som vd.

  • Bimobject på förvärvsoffensiv

    Bimobject köper Malmöbolagen Green Metrica och Lumea AI Plattform, som båda är inriktade på artificiell intelligens. Bygginformationsbolaget redovisar också siffror för årets första kvartal, som visar att vd-karusellen blivit en kostsam historia.

  • Joel Eklund till Trianons styrelse

    Tepe-arvtagaren Joel Eklund tar plats i fastighetsbolaget Trianons styrelse. Det blir den femte styrelsen som han sätter sig i, förutom Tepe. Trianon kom även på tisdagen med en bra rapport, men aktiemarknaden verkar inte vilja ha fastigheter just nu.


  • Trump insanity peak – Glad Påsk!

    Låt oss hoppas att påskäggen inte är rödlistade och att de innehåller angenäma överraskningar. Vi har haft nog med dåliga överraskningar på senare tid. Här följer en tankegång om varför det bör bli bättre nu.

  • Är det Europas tur nu?

    KRÖNIKA: Kan Trumps galenskaper trots allt ge Europa en välbehövlig spark i baken? USA har förvisso lånat sig till tillväxt, men Europa har inte gjort någonting. Vi får inte stå stilla medan världen springer ifrån oss, skriver Rapidus krönikör Jan Dahlqvist.

  • Småföretagen betalar priset för Trumps tariffer

    USA:s handelskrig med resten av världen påverkar alla, men i synnerhet små företag. För Sofia, småföretagare i Småland är detta inte storpolitik, det är vardag. Hon är en av dem som får betala priset för global osäkerhet, skriver Rapidus krönikör och delägare Jan Dahlqvist.

  • Vägen till det “omöjliga”: lönsam tillväxt

    Många startups misslyckas för att de saknar ett marknadsbehov. Men det finns lösningar på problemet. Här listar riskkapitalisten Jan Dahlqvist några av stegen som leder till framgång.

  • God fortsättning!

    Hej alla Rapidusfans. Efter en välbehövlig julvila är vi igång igen med bevakning av Sveriges mest underbevakade näringsliv, sett i […]

  • Med sikte på ett nytt och bättre år

    Gott nytt år, alla kära läsare. Nu stänger vi 2024 som rent ut sagt blev ett skitår. Vi ser fram emot ett bättre 2025 där lägre räntor ger fler investeringar som sätter snurr på hjulen för oss alla.

  • Nyhetskrönika

    Det saknades inte dramatik i skånskt näringsliv under 2024. Mellby Gårds tvärvändning i försäljningen av Academedia till Roger Akelius tog nog priset. Här följer några av Rapidus höjdpunkter under det gångna året.

  • Den största utmaningen för startups

    Under tre säsonger med Rapidus podcast Lejonkulan har programledare Jan Dahlqvist intervjuat 45 startup-entreprenörer. Här är hans spaning av startup-bolagens största utmaning och misstag.

  • Sverige är inte innovationens land

    Via Lejonkulan har jag haft förmånen att intervjua 45 entreprenörer om deras största utmaningar och risker inför framtiden. En sak står klart – Sverige riskerar att halka efter i den globala kapplöpningen om startups och talanger.

  • Så fungerar venture debt

    Tror du stenhårt på ditt företag men har svårt att få riskkapital genom att sälja aktier? Då kan du se på möjligheten att få ett tillväxtlån från en riskkapitalist. Rapidus krönikör och poddprogramledare Jan Dahlqvist förklarar hur det fungerar.