Arwa Foodtech pausar satsningen på sin nyttiga dryck Arwa, tillverkad av bland annat baobabträdets frukt, och satsar i stället på ytterligare forskning inför nya livsmedel baserade på samma frukt med dess hälsosamma egenskaper.
– Vi har justerat affärsmodellen och går ifrån fruktdrycken, det är stor konkurrens i den sektorn. I stället satsar vi på en nisch där vi syns bättre. Vår matsås Baonaise har bland andra ICAs innovationshub och några handlare visat intresse för. Inom några veckor gör vi en första fullskallig produktion och låter därefter konsumenter testa den i en ICA-butik i Lund. Vi planerar en lansering efter sommaren, säger Arwa Mustafa, vd och medgrundare till Arwa Foodtech.
Bolagets ska även använda fler delar av frukten för att få ett större sortiment, såsom fruktköttet samt utvinna olja ur kärnorna. Bland annat ska de ta fram en creme fraiche-liknande produkt och ett mellanmål. Bolaget har startat flera vetenskapliga samarbeten med universitet i Lund och Italien samt ska göra vetenskapliga studier på Max IV.
– Fler möjligheter öppnas om vi bättre förstår inte bara att den är nyttig, utan även varför och hur, säger Arwa Mustafa.
Baobabfrukten innehåller prebiotiska fibrer, kalcium, kalium, magnesium och järn. Den ger en tjock konsistens då den innehåller mycket pektin, och smakar lite som svenska nypon. Näringsmässigt är den enligt Arwa Mustafa en bra ersättare för mjölkprodukter.
Bolaget drivs av grundarna Arwa Mustafa och Aventure, ägt av bröderna Öste, sedan entreprenören Nils Mårtensson nyligen gått ur bolaget.
Elisabet Ottosson