fredag 22 november 2024

inloggad som

Max IV nästa för Arwa Foodtech

|  
|  

Arwa Foodtech pausar satsningen på sin nyttiga dryck Arwa, tillverkad av bland annat baobabträdets frukt, och satsar i stället på ytterligare forskning inför nya livsmedel baserade på samma frukt med dess hälsosamma egenskaper.

– Vi har justerat affärsmodellen och går ifrån fruktdrycken, det är stor konkurrens i den sektorn. I stället satsar vi på en nisch där vi syns bättre. Vår matsås Baonaise har bland andra ICAs innovationshub och några handlare visat intresse för. Inom några veckor gör vi en första fullskallig produktion och låter därefter konsumenter testa den i en ICA-butik i Lund. Vi planerar en lansering efter sommaren, säger Arwa Mustafa, vd och medgrundare till Arwa Foodtech.

Bolagets ska även använda fler delar av frukten för att få ett större sortiment, såsom fruktköttet samt utvinna olja ur kärnorna. Bland annat ska de ta fram en creme fraiche-liknande produkt och ett mellanmål. Bolaget har startat flera vetenskapliga samarbeten med universitet i Lund och Italien samt ska göra vetenskapliga studier på Max IV.

– Fler möjligheter öppnas om vi bättre förstår inte bara att den är nyttig, utan även varför och hur, säger Arwa Mustafa.

Baobabfrukten innehåller prebiotiska fibrer, kalcium, kalium, magnesium och järn. Den ger en tjock konsistens då den innehåller mycket pektin, och smakar lite som svenska nypon. Näringsmässigt är den enligt Arwa Mustafa en bra ersättare för mjölkprodukter.

Bolaget drivs av grundarna Arwa Mustafa och Aventure, ägt av bröderna Öste, sedan entreprenören Nils Mårtensson nyligen gått ur bolaget.

Elisabet Ottosson

Arwa Foodtech pausar satsningen på sin nyttiga dryck Arwa, tillverkad av bland annat baobabträdets frukt, och satsar i stället på […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Precise ser ljuset

    Efter sju svåra år och åtta bedrövelser ser Lundabolaget Precise Biometrics ut att gå mot vinst och positivt kassaflöde. – Riktningen ser mycket bra ut, säger vd Joakim Nydemark.

  • … men tungt år för Skånes näringsliv

    Fler delar inom det skånska näringslivet står inför stora utmaningar. Det framgår av höstens utgåva “Skånsk konjunktur 2024”, som ges ut av Sparbanken Skåne och Øresundsinstituttet. Dessa är utmaningarna.

  • Alfa Laval spår kraftig tillväxt

    Alfa Laval räknar med en rejält ökad försäljning under kommande år. Den globala energiomställningen, med nya affärsområden, är en viktig drivkraft. Se här hur mycket vd Tom Erixon räknar med att växa.


  • Opticept växlar upp

    Lundabolaget Opticepts största delägare, som även är största kund ,bidrar med finansiering till produktion av utrustning. Men Opticept ser genombrottet komma även för andra produktsegment och startar en kapitalrunda för att resa 80 miljoner kronor.

  • Hon blir Krinovas nya vd

    Finanskvinnan Ulrika Hasselgren tillträder som ny vd för Krinova Incubator & Science Park i början av januari. Hon kommer närmast från rollen som hållbarhetschef i Coeli-gruppen.

  • Internationellt i Skåne om framtidens mat

    Kristianstad-inkubatorn Krinova Incubator & Science Park slår på stort för framtidens mat med “Spot on Food”, en internationell konferens om framtidens livsmedel.

  • Nothing Fishy i Lejonkulan

    Rapidus podd Lejonkulan tar nya kliv och lanserar nu formatet vodd, det vill säga filmade intervjuer. I studion har vi denna gång Ola Secher som tillsammans med sin kollega Jared Christensen är grundare av matföretaget Nothing Fishy.

  • Dug räddar kassan

    I ett år har Helene Nielsen varit vd för potatisdrycksföretaget Dug, tidigare Veg of Lund. Nu har hon städat, renodlat och sparat. Men en sinande kassa måste nu fyllas. Det ser hon ut att klara, men det blir dyrt.

  • Opticept tar nya steg

    Lundabolaget Opticept satsar på ett nytt kundsegment när bolaget går in som delägare i Malmöbolaget Simply No Waste, som förädlar restprodukter från livsmedelsindustrin.

  • Pågen har växt ur Malmö

    SOMMARINTERVJU: 300 000 stycken Lingongrova per vecka ska bli fler. Det har Pågens vd Anders Carlsson Jerndal tänkt sig. Men i Malmö går det inte att baka fler utan att bygga ut fabriken. Pågen är ytterligare ett klassiskt Malmöföretag som staden misslyckas med att låta växa.

  • Färdigbakade Krinova-bolag

    Får det vara vegansk fish and chips och sorbet? Nothing Fishy och Folkets Pops blev i fredags avtackade i Kristianstad efter att ha deltagit i Krinovas livsmedelsinkubator.

  • Hon ska rädda Veg of Lund

    Oatly-veteranen Helene Nielsen har tagit över som vd för Veg of Lund med potatisdrycken Dug. Nu är det vinna eller försvinna efter flera år av stigande förluster.

  • Oatly bantar sig i form

    Oatly Group visar en liten försäljningsökning under första kvartalet, trots att efterfrågan av bolagets havrebaserade alternativ minskade med 30 procent i Kina. Huvuddelen av en minskad förlust kommer dock från minskade kostnader.