tisdag 1 juli 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Ett bakslag som kan göra börsen klokare

Kort sagt: Sent en tisdagskväll smög ett pressmeddelande ut som är det största tecknet hittills på att börsfesten sjunger på sista versen. Occlutech – ett delvis skånskt företag med tyngsta tänkbara uppbackning – avbryter en planerad börsintroduktion. Lärdomarna från det bör ge mer eftertanke inför kommande noteringar, annars måste vi följa tyska kryptohamstrar när vi investerar i framtiden.

Av Niclas Lindstrand, Rapidus börsbubblare

Att börsen svajar till är inget att oroa sig över. Den har varit på skyhöga nivåer hur länge som helst och varken pandemier, presidenter med lustigt hår (och mindre lustiga humörsvängningar) eller krisande kinesiska fastighetsbolag har rått på den i längden. I brist på riktiga alternativ för att tjäna pengar på pengar så får vi nyheter om den tyska kryptohamstern Goxx (kom tillbaka, apan Ola, allt är förlåtet!) för att vi i media gillar att framstå som kritiska även mot den allsmäktiga Marknaden.

En nyhet som fått mindre uppmärksamhet än börsskaket – och faktiskt mindre än kryptohamstern också – känns betydligt mer oroväckande. Sent på tisdagskvällen smögs det ut att medicinteknikföretaget Occlutech inte alls ska notera sina svenska depåbevis på First North, som tanken var. Högprestigefirman Carnegie var ”sole global coordinator” eftersom allting tydligen låter bättre på engelska. Fjärde AP-fonden och SEB Investment Management var teckningsåtagare. Och noteringsemissionen var övertecknad. Ändå bidde det ingenting, som Mäster Skräddare sa, åtminstone inte för tillfället.

Occlutech (som Rapidus skrev om första gången 2012) har utvecklat en serie produkter som kan åtgärda bland annat medfödda hjärtfel med så små ingrepp som möjligt. Bolaget kan utifrån olika definitioner anses höra hemma i Tyskland, Schweiz eller Helsingborg och har lockat massor av internationellt riskkapital. Inget av detta är relevant när det gäller börskurser eftersom marknaden reagerar på förväntningar om andras förväntningar samt stundtals på pilkastande apor.

Bakom formuleringen ”bedömdes efterfrågan från långsiktiga investerare i erbjudandet i kombination med svagt sektorsentiment inom MedTech inte vara tillräckligt stark för att säkerställa en tillfredsställande handel i depåbevisen efter noteringen” döljer sig garanterat en drakångest. Och en oro för att bli ännu ett medicinteknikföretag vars entré på börsen följs av att sjunka nedåt som en pysande ballong i stället för den planerade raketfärden mot skyarna. Om man som Occlutech lägger sig på en hög värdering så räcker det med en ganska liten börsnedgång under teckningstiden för att den ska förvandlas till en alldeles för hög värdering.

Än så länge har det inte avskräckt andra företag, eller investerare, såvitt Rapidus kan snoka reda på. Men Occlutechs reträtt är det tydligaste tecknet på att festen kan ha ett slut – åtminstone för vissa branscher. Just för medicintekniken, som är beroende av stora mängder kapital och certifieringskrav, som skulle kunna få en buddhistmunk att klättra på väggarna, är det riktigt oroväckande.

Naturligtvis kan inte alla medicinteknikbolag som börsnoteras vara CellaVision. (Ja, vi är alla fortfarande bittra över att vi inte köpte aktier redan när de blev det allra första Årets Rapidusföretag och därmed missat en kursuppgång på anständiga 3.000 procent.) Men både små och stora investerare har blivit bortskämda och därför sticker det i ögonen när så tunga namn som de bakom Occlutech väljer att fly fältet.

Och vad betyder det på sikt? Kanske att just medicintekniksektorn känner sig lite ovälkommen på börsen och därmed skjuter upp sina noteringar tills bolagen kommit lite närmare den hägrande marknaden. Det behöver absolut inte vara något dåligt – för någon. Att hålla sina värderingar på jorden i stället för att kallt räkna med att börsen stigit ännu mer under teckningstiden skadar inte heller.

Det är stor skillnad när det gäller uppmärksamhet och krav på att vara ett börsbolag, oavsett lista, jämfört med att hålla ett gäng affärsänglar och riskkapitalister på gott humör. En synnerligen lyckad börs-vd sa en gång till mig att han förlorade en arbetsdag i veckan så fort han blev just börs-vd och inte bara vd. I börsnoteringar, som i så mycket annat, gäller kvalité före kvantitet och för tillfället sträcker sig köerna till både Sedermera Fondkommission och Västra Hamnen Corporate Finance hela vägen till Rapidus tappre Köpenhamnskorre Keld Broksøs trädgård.

I bästa fall är Occlutechs bakslag ett sunt tecken på att marknaden inte tappat sin darwinistiska funktion bland ständiga all time high-ar. I värsta fall innebär det att vi måste läsa ännu mer om tyska kryptohamstrar för att den vanliga börsen inte är lika rolig längre.

Kort sagt: Sent en tisdagskväll smög ett pressmeddelande ut som är det största tecknet hittills på att börsfesten sjunger på […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Skånska börsvinnare första halvåret

    De skånska börsbolagen har gått rejält bättre än rikssnittet hittills i år. Men det finns en förklaring som är ganska nedslående. Rapidus har listan på bäst och sämst under första halvåret.

  • Oncorena får in 130 Mkr

    Cancerforskningsbolaget Oncorena i Lund får in 133 Mkr i en nyemission där pengarna i huvudsak kommer från ägarna Helth Cap, Linc och FSG. Kapitalet ska finansiera en fas 1-studie som pågått i tre år.

  • Hänt i vecka 26

    Ledningen hoppar av i Enzymatica och Peab medverkar till att sänka Sveriges koldioxidutsläpp med 7 procent. Det är några av nyheterna från förra veckan.


  • Glad midsommar!

    Kära Rapidusläsare, ett nytt ”läsår” har gått och vi på redaktionen trappar ned tempot i några veckor. Vi tittar tillbaka på ett intensivt år med många nyheter och event.

  • Bästa affärerna görs nu

    I näringslivets värld är M&A – företagsförvärv och sammanslagningar – den ultimata tillväxtmaskinen. Men just nu är marknaden frusen av geopolitiska spänningar, tullar och osäkerhet. Just därför är det nu som de bästa affärerna görs, skriver Jan Dahlqvist.

  • Kommer AI ta våra jobb?

    Kommer AI att stjäla våra jobb, eller kan den bli vår största tillgång? Med en av Europas högsta arbetslöshet växer oron över hur framtiden kommer att se ut för Sveriges arbetskraft. Nu krävs både mod och ansvarstagande, skriver Jan Dahlqvist.

  • Landet lagom är fullt av enhörningar

    Det råder en bild av att det är svårt att resa riskkapital i Sverige. Det är inte helt sant. I själva verket har Sverige ett av Europas starkaste ekosystem för riskkapital. Det skriver Rapidus krönikör Jan Dahlqvist med uppmaningen: Våga drömma, våga stötta.

  • Trump insanity peak – Glad Påsk!

    Låt oss hoppas att påskäggen inte är rödlistade och att de innehåller angenäma överraskningar. Vi har haft nog med dåliga överraskningar på senare tid. Här följer en tankegång om varför det bör bli bättre nu.

  • Är det Europas tur nu?

    KRÖNIKA: Kan Trumps galenskaper trots allt ge Europa en välbehövlig spark i baken? USA har förvisso lånat sig till tillväxt, men Europa har inte gjort någonting. Vi får inte stå stilla medan världen springer ifrån oss, skriver Rapidus krönikör Jan Dahlqvist.

  • Småföretagen betalar priset för Trumps tariffer

    USA:s handelskrig med resten av världen påverkar alla, men i synnerhet små företag. För Sofia, småföretagare i Småland är detta inte storpolitik, det är vardag. Hon är en av dem som får betala priset för global osäkerhet, skriver Rapidus krönikör och delägare Jan Dahlqvist.

  • Vägen till det “omöjliga”: lönsam tillväxt

    Många startups misslyckas för att de saknar ett marknadsbehov. Men det finns lösningar på problemet. Här listar riskkapitalisten Jan Dahlqvist några av stegen som leder till framgång.

  • God fortsättning!

    Hej alla Rapidusfans. Efter en välbehövlig julvila är vi igång igen med bevakning av Sveriges mest underbevakade näringsliv, sett i […]

  • Med sikte på ett nytt och bättre år

    Gott nytt år, alla kära läsare. Nu stänger vi 2024 som rent ut sagt blev ett skitår. Vi ser fram emot ett bättre 2025 där lägre räntor ger fler investeringar som sätter snurr på hjulen för oss alla.