Coronapandemin satte käppar i hjulet för Helsingborgsbaserade Biohax International, som lämnat in en konkursansökan. Nu satsar grundaren Jowan Österlund på att använda tekniken som ligger bakom chippet till andra användningsområden. Förra veckan tecknade han ett samarbetsavtal med en ”större organisation” i Mellanöstern.
– Det handlar om automatisering, effektivisering och att knyta tjänster till dig som individ på en större skala, förklarar Jowan Österlund.
Biohax International fick stor uppmärksamhet för sina biologiska chip som implanteras i handen. Men i somras lämnade bolaget in sin konkursansökan. Jowan Österlund berättar för Rapidus att nedläggningsbeslutet delvis berodde på covid-19-pandemin, som raserade investeringarna som var på ingång i april förra året, men även grund av bristande digital integritet i regelverken.
– Vi äger inte vår digitala identitet, och så länge det inte finns regelverk som skyddar individen är jag inte så sugen på att utveckla mer avancerade implantat för människor, säger han.
Nu kommer den bakomliggande tekniken i stället att användas för optimering av smarta lösningar inom jordbrukssektorn, infrastruktur och hälso- och sjukvård. Tekniken handlar om identifiering, både av material, händelser, objekt och individer, förklarar Jowan Österlund.
– Vårdanställda spenderar väldigt mycket tid på att identifiera patienter, från inskrivning till varje moment. Lägger man samman all tid handlar det om hundratusentals timmar. Det här går att förenkla, säger han.
Biohax International startades som ett sidoprojekt till Jowan Österlunds piercingverksamhet 2013. Nu läggs bolaget ner och fokus ligger på den nya satsningen i Mellanöstern som han göra tillsammans med nya samarbetspartners.
– Eventuellt kommer namnet att finnas kvar eller säljas. Det finns en del värde i varumärket, säger han.
Sara Nkwe Assarsson