lördag 10 maj 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Sida vid sida, tillsammans hjälps dom åt

Entreprenörer och myndigheter har ett intressant förhållande till varandra. Det påminner om en blandning mellan Dan Aykroyd och Eddie Murphy i ”Ombytta roller” och Mel Gibson och Danny Glover i ”Dödligt vapen”. (Med vissa inslag av Kain och Abel.) Myndigheterna är skitjobbiga för företagen, inte minst genom tendensen att se näringslivet som en bankomat. Men när de behövs, ja då behövs de rejält. Till exempel när de kan förse företagen med pengar i stället för att lägga beslag på dem. Så välkomna till Skåne, Svensk Exportkredit!

Av Niclas Lindstrand, Rapidus pappersvändare

Att det finns över 400 myndigheter samt tusentals statliga och kommunala bidrag ger vilken skattebetalare som helst en stickande smärta i plånbokstrakten. Men en statlig verksamhet som företagen trots allt blir glada över att se är Svensk Exportkredit. Företag gillar kredit (mer att få än att ge den) och är överförtjusta i export. Att den är svensk får väl även inbitna skåningar leva med när det åtminstone är en skånsk vd för det statliga bolaget som startar ett kontor i Malmö.

SEK är ingen ny hittepåverksamhet som industrikansler, investeringstsar, scaleupmogul och allt vad regeringar nu drar till med för att låtsas att de förstår näringslivet (och därmed tydligt bevisar att de inte fattat ett smack). Detta exportfrämjande statliga bolag är lika gammalt som den första James Bond-filmen och debutsingeln med The Beatles. (Om ni inte kan det årtalet utantill, googla snabbt och låtsas att ni visste det. Sådär, nu är ni allmänbildade och får fortsätta läsa.)

Ingen vill säga att Svensk Exportkredits entré i Skåne hänger ihop med att Business Sweden numera minimerat antalet anställda på plats i Skåne, men onekligen bör det finnas plats för SEK i lokalen som ska delas med Almi och Exportkreditnämnden. Alla de olika offentliga verksamheterna som ska stötta näringslivet tenderar att överlappa delvis – om man slår ut deras verksamheter över hela landet. Men ju fler som finns fysiskt på plats i Skåne, desto bättre. (Av de som kan förse företagen med pengar, alltså. De andra får gärna hålla sig på behörigt avstånd.)

Fast om vi ska vara lite sunt skeptiska…. En anledning till att SEK inte etablerat sig i södra Sverige tidigare är hur företagsstrukturen ser ut här. Storföretagen dominerar de två svenska städer som är större än Malmö (vi låter bli att nämna dem vid namn, har förstått att det kan vara känsligt). Här är det snarare massor av inte fullt så stora företag som står för tillväxten.

Det har varit en förskonande faktor under coronatiden, ju större företag, desto större neddragningar. (Den som är mycket stark måste också vara mycket feg, som Bamse aldrig sade.) Problemet är att SEK:s verksamhet framför allt är anpassad till just storföretagen, kunderna är mest företag med en årsomsättning på minst 500 miljoner kronor. Jämför det med omsättningen för valfritt företag som ni läser om i Rapidus, till exempel ett som fått sina första utländska kunder eller ska starta sitt första säljkontor utanför rikets gräns. Så är det lätt att se att det är ganska få av dem som kan få nytta av SEKs lån på flera år.

Det är lovande att vd Magnus Montan säger till Rapidus att de även ska titta på ”medelstora” företag. Definitionsmässigt betyder det mellan 50 och 249 anställda och högst 500 miljoner i omsättning. Men SEK:s verksamhet där även köparen av svenska exportvaror kan beviljas kredit är fiffig, det är därför den hållit så länge. (Precis som de jämnåriga ”Dr No” och ”Love me do”-singeln, du har väl inte redan glömt dem?)

Just därför vore det en välgärning om den skånska delen av verksamheten kan sänka blicken ytterligare och se till att fler företag kan få fart på exporten och åtminstone bli mellanstora. Det är inte många som skapas i den storleksordningen och även om alla skattesänkningar smakar gott så är det inte hundra spänn i plånboken som får fart på svensk (och skånsk) ekonomi igen efter pandemin. Det är alla företag som behöver hjälp att göra världen till sin marknad.

Entreprenörer och myndigheter har ett intressant förhållande till varandra. Det påminner om en blandning mellan Dan Aykroyd och Eddie Murphy […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Neo4J står vid ett vägskäl

    Bloomberg News har kallat noteringen en av årets mest hajpade nyintroduktioner. Men frågan är: kommer miljardbolaget Neo4J från Malmö att gasa mot börsen eller är det dags att dra i handbromsen?

  • Här är vi som minglade

    Onsdagens AW med Emil Eifrem drog en entusiastisk publik som minglade på Elite Plaza i centrala Malmö. Här är bilderna.

  • Unga entreprenörens hobbyprojekt: säljer kungens klocka

    Efter flera snabba tillväxtresor satsar serieentreprenören Simon Lexén nu på ett nytt affärsområde: samlarklockor. Målet är att bygga upp en verksamhet värd 100 miljoner kronor inom ett år.


  • Trump insanity peak – Glad Påsk!

    Låt oss hoppas att påskäggen inte är rödlistade och att de innehåller angenäma överraskningar. Vi har haft nog med dåliga överraskningar på senare tid. Här följer en tankegång om varför det bör bli bättre nu.

  • Är det Europas tur nu?

    KRÖNIKA: Kan Trumps galenskaper trots allt ge Europa en välbehövlig spark i baken? USA har förvisso lånat sig till tillväxt, men Europa har inte gjort någonting. Vi får inte stå stilla medan världen springer ifrån oss, skriver Rapidus krönikör Jan Dahlqvist.

  • Småföretagen betalar priset för Trumps tariffer

    USA:s handelskrig med resten av världen påverkar alla, men i synnerhet små företag. För Sofia, småföretagare i Småland är detta inte storpolitik, det är vardag. Hon är en av dem som får betala priset för global osäkerhet, skriver Rapidus krönikör och delägare Jan Dahlqvist.

  • Vägen till det “omöjliga”: lönsam tillväxt

    Många startups misslyckas för att de saknar ett marknadsbehov. Men det finns lösningar på problemet. Här listar riskkapitalisten Jan Dahlqvist några av stegen som leder till framgång.

  • God fortsättning!

    Hej alla Rapidusfans. Efter en välbehövlig julvila är vi igång igen med bevakning av Sveriges mest underbevakade näringsliv, sett i […]

  • Med sikte på ett nytt och bättre år

    Gott nytt år, alla kära läsare. Nu stänger vi 2024 som rent ut sagt blev ett skitår. Vi ser fram emot ett bättre 2025 där lägre räntor ger fler investeringar som sätter snurr på hjulen för oss alla.

  • Nyhetskrönika

    Det saknades inte dramatik i skånskt näringsliv under 2024. Mellby Gårds tvärvändning i försäljningen av Academedia till Roger Akelius tog nog priset. Här följer några av Rapidus höjdpunkter under det gångna året.

  • Den största utmaningen för startups

    Under tre säsonger med Rapidus podcast Lejonkulan har programledare Jan Dahlqvist intervjuat 45 startup-entreprenörer. Här är hans spaning av startup-bolagens största utmaning och misstag.

  • Sverige är inte innovationens land

    Via Lejonkulan har jag haft förmånen att intervjua 45 entreprenörer om deras största utmaningar och risker inför framtiden. En sak står klart – Sverige riskerar att halka efter i den globala kapplöpningen om startups och talanger.

  • Så fungerar venture debt

    Tror du stenhårt på ditt företag men har svårt att få riskkapital genom att sälja aktier? Då kan du se på möjligheten att få ett tillväxtlån från en riskkapitalist. Rapidus krönikör och poddprogramledare Jan Dahlqvist förklarar hur det fungerar.