lördag 1 februari 2025

inloggad som

Special: Är du den nya landsfadren (eller -modren)?

Vår chef ska söka nya utmaningar (som att vinna korvätartävlingen på Ullared) och nu söker vi hans efterträdare. Vi söker dig som absolut inte haft några åsikter om någonting i sociala medier eller någon annan stans heller så det inte kan komma och spöka för dig. (Så nej, Morgan och Hanif, ni är inte kvalificerade ens om ni byter både skägg och partier med varandra.)

Av Niclas Lindstrand, Rapidus lågbudgetversion av Mats Knutsson

Helst ska du inte ha så mycket åsikter över huvud taget, då blir det mycket lättare för dig att hålla ihop ett regeringsunderlag som inte ens är överens om huruvida vatten är blött. Det räcker fint om du är bensäker på att just du ska regera och att allt annat är odemokratiskt. Val är därmed det mest odemokratiska som finns eftersom folk kan rösta på någon annan än dig.

Det är dock ett krav att du ska vara en hederlig grå betongsosse. Det innebär att du ska veta att man gör betong med cement och det därför är bra om det går att komma över cement. Detta får du gärna förklara för dina små kollegor i regeringen på ett pedagogiskt sätt nästa gång de bestämmer sig för att hela byggindustrin ska övergå till att använda trolldeg nästa tisdag, sådär vid niotiden på morgonen.

Någon riktig arbetslivserfarenhet behöver du inte, det funkar fint att ha varit direktör. Helst på Skatteverket, för skatter måste du gilla. När andra betalar dem, alltså. Över huvud taget är det väldigt bra om du gillar att andra betalar och är kreativ när det gäller att få dem att betala mer. Om de inte betalar mer hela tiden så kan du få slut på deras pengar.

Utbildning behöver du inte heller. Du ska bara kunna säga att du har en rejäl arbetarbakgrund. Det kan betyda att du som sagt var direktör på Skatteverket, att mamma sålde jultidningar eller att farfar prenumererade på Arbetet, det är inte så noga. Bara du kan tjäna mer än en genomsnittlig börs-vd och samtidigt inte rodna när du kallar folk som tjänar en tiondel så mycket för ”överklass” (det värsta av alla skällsord).

Du bör förstås ha lite kunskaper. Att kunna gömma dig så fort något verkar jobbigt är viktigt, liksom att ha en rad personer att skylla på om någon mot all förmodan skulle hitta dig. Förslagsvis Fredrik Reinfeldt, Gösta Bohman, Tommy Salo och fältmarskalk Carl Gustaf Rehnskiöld (1651-1722), med ett sånt namn och dessutom en enorm förtjusning i att slå ihjäl ryssar så måste han ha varit moderat. (Men försök aldrig skylla på Carl Bildt, han är så jobbig när han sätter igång och använder långa, konstiga ord.)

Det är viktigt att du kan något om näringslivet också, men inte för mycket. Det räcker att du vet att alla företag har supermycket pengar och att du kan komma på nya sätt att få dem att sluta ha så mycket pengar. Och att så fort de anställer så är det du som skapat jobb, men om de minskar antalet anställda så beror det på Fredrik Reinfeldt, Gösta Bohman, Tommy Salo och fältmarskalk Carl Gustaf Rehnskiöld (1651-1722). Kommer du dessutom ihåg att det heter ”arbetskraftsutbud” och inte ”arbetslöshet” så är du närmast överkvalificerad.

Dessutom är det meriterande om du är rejält närsynt eftersom det ökar trovärdigheten när du säger att du ”inte såg det komma” samt att du ska kunna säga ordet ”oacceptabelt” med fler olika intonationer än Martin Ljung kunde komma på för ”Nej han rör ju på sig”.

Slutligen är det viktigaste av allt att du heter Magdalena Andersson och har som enda punkt på ditt cv att du varit överdirektör på Skatteverket. Men vi vill påpeka att detta inte är något sovjetval som vi håller på med, alla som heter Magdalena Andersson och har varit överdirektör på Skatteverket är precis lika välkomna att söka.

Skicka din ansökan märkt “Skatta dig lycklig” med ett frankerat returkuvert till Regeringen, c/o Rapidus, Stora Nygatan 59, 211 37 Malmö senast den 1 november 2021.

Vår chef ska söka nya utmaningar (som att vinna korvätartävlingen på Ullared) och nu söker vi hans efterträdare. Vi söker […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Fåhraeus stänger fond med EU-pengar

    Serieentreprenören och Lundaprofilen Christer Fåhraeus stänger sin investeringsfond FSG 2 med en rejäl dos EU-pengar i kassan. Så här mycket har fonden nu att investera.

  • Enoramas kassa sinar

    Nikotinbolaget Enorama Pharma i Malmö behöver pengar och genomför en företrädesemission på 35 miljoner kronor. Pengarna kommer dock inte räcka ens ett år.

  • Joel Eklunds ryggsäcksbolag på rätt väg

    USWE Sports, där Tepe-ägaren Joel Eklund är huvudägare, fortsätter sitt återtåg efter en rad förlustår. Arjo som nyligen sparkade sin vd levererar viss förbättring. Nexam Chemical tappar. Detta är torsdagens kvartalsrapporter.


  • Vägen till det “omöjliga”: lönsam tillväxt

    Många startups misslyckas för att de saknar ett marknadsbehov. Men det finns lösningar på problemet. Här listar riskkapitalisten Jan Dahlqvist några av stegen som leder till framgång.

  • God fortsättning!

    Hej alla Rapidusfans. Efter en välbehövlig julvila är vi igång igen med bevakning av Sveriges mest underbevakade näringsliv, sett i […]

  • Med sikte på ett nytt och bättre år

    Gott nytt år, alla kära läsare. Nu stänger vi 2024 som rent ut sagt blev ett skitår. Vi ser fram emot ett bättre 2025 där lägre räntor ger fler investeringar som sätter snurr på hjulen för oss alla.

  • Nyhetskrönika

    Det saknades inte dramatik i skånskt näringsliv under 2024. Mellby Gårds tvärvändning i försäljningen av Academedia till Roger Akelius tog nog priset. Här följer några av Rapidus höjdpunkter under det gångna året.

  • Den största utmaningen för startups

    Under tre säsonger med Rapidus podcast Lejonkulan har programledare Jan Dahlqvist intervjuat 45 startup-entreprenörer. Här är hans spaning av startup-bolagens största utmaning och misstag.

  • Sverige är inte innovationens land

    Via Lejonkulan har jag haft förmånen att intervjua 45 entreprenörer om deras största utmaningar och risker inför framtiden. En sak står klart – Sverige riskerar att halka efter i den globala kapplöpningen om startups och talanger.

  • Så fungerar venture debt

    Tror du stenhårt på ditt företag men har svårt att få riskkapital genom att sälja aktier? Då kan du se på möjligheten att få ett tillväxtlån från en riskkapitalist. Rapidus krönikör och poddprogramledare Jan Dahlqvist förklarar hur det fungerar.

  • Se upp för vanliga fällan i startups

    Det vimlar av fallgropar för en startup. Även den som hittar kunder och får i gång försäljningen kan falla på målsnöret, till exempel på grund av en illa skött ”cap table”. Men vad är det? Riskkapitalisten Jan Dahlqvist, delar med sig av sina erfarenheter efter 25 år i branschen.

  • Glad midsommar!

    Ännu ett utgivningsår är till ända för Rapidus. Efter mer än 200 nyhetsbrev och 600 artiklar går vi på redaktionen in i sommarutgivning. Det innebär att vi bara ses på måndagar fram till den 12 augusti. Intressanta sommarintervjuer utlovas.

  • Sälja eller sälja ut?

    Skånska etablerade företagare skrattar hela vägen till banken när de säljer sina företag. Kommer fler att säljas? Ja, det är högst sannolikt. Det är ju kul för aktieägarna, men tråkigt för regionen.