fredag 22 november 2024

inloggad som

Internetdelare skalar upp i Thailand

Miljarder fattiga människor lever utan internet, men en dansk uppfinning, utvecklad under en studieperiod vid Danmarks Tekniske Universitet, gör något åt ​​problemet. Företaget WingNet ska nu att ta in 3,1 miljoner danska kronor för sin första uppskalning i Thailand.

Tekniken består av en antenn med en diameter på tio centimeter som gör att man kan dela sin bredbandsanslutning med grannar och andra i närheten. Via mesh-wifi kan man nå hela stadsdelar och byar. 

Antennernas innehavare ska sedan genom delningsekonomi kunna avräkna trafiken till andra så att redan betalad bredbandskapacitet inte går till spillo. Slutanvändaren betalar bara för mängden internet de använder. Vd Kasper Abildgaard Svendsen bor nu i Thailand för att följa projektet.

– Vi kommer att ta in 500.000 dollar för att komma in på den thailändska marknaden och nå 20.000 användare. Det behövs säker data så att vi vet hur vi sedan klarar en miljon användare, men den skalningen kommer troligen att kräva en ny investeringsrunda. Teamet har nu själva skjutit till 500.000 kronor i företaget, vi är nu redo för nästa steg, säger Kasper Abildgaard Svendsen.

WingNet samarbetar i denna första fas med välgörenhetsorganisationer som verkar för tillgången på digital utbildning, vård och arbetsmarknad i låginkomstområden. Organisationerna arbetar ofta i tätbefolkade områden som är lämpliga för WingNets antenn som produceras i Thailand. Men enligt Kasper Abildgaard Svendsen kan även danska och svenska fastigheter ha användning av systemet.

– Det är en bra lösning för studentkorridorer och bostadsföreningar med låginkomstgrupper. Det är meningslöst att varje rum eller lägenhet har sin egen wifi-prenumeration, där kanske 99 procent av bandbredden går till spillo. Internet är dock ganska billigt i förhållande till inkomst i Danmark och Sverige. Därför är segmentet litet jämfört med Sydostasien, där 229 miljoner människor fortfarande inte är online, säger han. 

Keld Broksø

Miljarder fattiga människor lever utan internet, men en dansk uppfinning, utvecklad under en studieperiod vid Danmarks Tekniske Universitet, gör något […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Precise ser ljuset

    Efter sju svåra år och åtta bedrövelser ser Lundabolaget Precise Biometrics ut att gå mot vinst och positivt kassaflöde. – Riktningen ser mycket bra ut, säger vd Joakim Nydemark.

  • Yubicos stickor säljer som smör

    Yubico, med medgrundaren Stina Ehrensvärd från Lund, ökade både försäljning och lönsamhet rejält i tredje kvartalet. Men vad hände med aktien?

  • Freedrum i konkurs

    Malmöbaserade Freedrum Studios ansökan om förlängd rekonstruktion gick inte igenom. Bolaget har försatts i konkurs. Det här händer nu.

  • Krympning kan bli stort för Alix Labs

    AI kräver superstarka processorer, men de ska också vara små. Alix Labs i Lund, med vd Jonas Sundqvist, har en maskin som krymper dem. Med global lansering i sikte har bolaget säkrat större delen av en nyemission på 165 Mkr.

  • Nystart för Sensative

    IoT-bolaget Sensative led svårt under pandemin. Men nu spänns bågen igen. Med tre nyemissioner bara i år och med en ny marknadsstrategi ska omsättningen fördubblas årligen och bolaget nå lönsamhet.

  • Därför nappar Doro på norska budet

    Det noterade Malmöbolaget Doros styrelse rekommenderade i förra veckan ägarna att acceptera ett bud från norska Xplora. Nu förklarar styrelseordförande Juha Mört hur de resonerar.

  • Google öppnar dörren för Zaplox

    Först Apple Wallet, sedan Google Wallet. I sommar har Lundabolaget Zaplox, med vd Tess Mattisson, lanserat världens första digitala hotellnyckellösning för Android-användare, framtagen i samarbete med Google. En första installation finns på Petter Stordalens hotell Clarion Hotel Post i Göteborg.

  • Skånsk IoT i Sveriges största rederi

    Life Finder Systems når sitt första kommersiella genombrott med en order från rederiet Wallenius Wilhelmsens amerikanska flotta Arc.

  • Freedrum ur takt igen

    Malmöbolaget Freedrum Studios har fått en ansökan om företagsrekonstruktion godkänd i tingsrätten. Det är inte första gången bolaget är i ekonomisk knipa.

  • Precis vad Precise behövde

    Precise Biometrics i Lund har andats optimism på senare tid. Nu minskar förlusten i rapporten för årets första kvartal.