lördag 1 februari 2025

inloggad som

Special: Öresundsföretagens tillväxt stoppas vid gränsen

Kort sagt: Bara åtta Öresundsföretag är för få när Financial Times räknar upp de 1.000 snabbast växande företagen i Europa. I Danmark har tillväxtbolagen fått högre prioritet igen, men visionen för regionen är borta. FT-listan kan ses som en del av straffet.

Av Keld Broksø, Rapidus Köpenhamnsredaktör

En bärande vision för att bygga Öresundsbron var synergier för näringslivet och tillväxt över sundet för att skapa en ledande näringslivsmetropol. Nu i mars kom ett provsvar efter 21 år. Rapidus har skrivit mycket om IT, fintech och grön energi och precis de branscherna dominerar bland de åtta Öresundsföretag som kom med på listan över Europas 1.000 tillväxtkometer ”Financial Times 1.000: Europe’s fastest growing companies”.

Rapidus har studerat var företagen på listan är aktiva. Av sju danska företag är sex från huvudstadsområdet. Av 24 svenska företag är bara två från Skåne (Malmö och Lund). Inte imponerande med bara åtta företag efter ett tjog års ambitioner.

Annars är tillväxtbolag och startups heta igen i Danmark efter att arbetsgivarorganisationen Dansk Erhverv i mars lät framgångsrika startups ge råd och rekommendationer. Målet: att få fler att våga ge upp sina fasta jobb och starta de tillväxtföretag som behövs. Framför allt handlar det om bättre tillgång på kapital och talanger, enklare åtkomst till aktier för anställda, skatteavdrag för arbete åt onoterade företag – samt (särskilt i Danmark) bättre mammaledighet för att förbättra möjligheterna för kvinnliga grundare.

Genomgående är att man precis som i Sverige nu pratar om näringslivsklimatet internt, utan att någon ser över gränserna. I en pandemi med stängda gränser i hela Norden, där passfrihet annars rått sedan 1952, är det verkligen underligt att ingen kan se över gränsen. Därför behöver vi repetera bakgrunden till Öresundsbron: Både Själland och Skåne är var för sig för små för att konkurrera med Berlin, Milano och London – även med Stockholm där de flesta av de övriga 22 svenska företagen på Financial Times lista finns.

Att så få företag återfinns på listan kan ses som en av konsevenserna av gränsstängningarna som började 2016, då statsminister Stefan Löfven införde gränskontroller på grund av flyktingkrisen. I dag har det följts upp av brist på förtroende med en dansk-svensk gränsstängning på grund av pandemin. Man smittar inte för att man är svensk eller dansk, utan för att man inte kommer ihåg att hålla avstånd och övriga regler. Konsekvenserna sträcker sig också till att bromsa människors tillit för att söka jobb – eller starta företag – över gränsen, som var utgångspunkten för Öresundsregionen.

Men motsägs inte de få tillväxtföretagen på FT-listan av det som Rapidus berättade i tisdags: att det europeiska patentkontoret EPO satt Sverige och Danmark som nummer två och tre på sin topp 30-lista över flest patentansökningar per miljon invånare? Nej, innovation är inte till någon nytta utan tillväxt.

Låt oss snabbt glädjas över de Öresundsföretag som kom med på FT-listan. Två skåningar först:

119: Spiideo (Malmö) utvecklar inspelningsteknik för sport.

208: Parkster (Lund) utvecklar en parkeringsapp.

122: Templafy (Köpenhamn), IT-företag som gör mallar åt presentationer.

170: Dall Energy (Hørsholm), som gör energilösningar åt fjärrvärmeverk och industrier.

424: Clever (Köpenhamn) som utvecklar lösningar för att ladda elbilar.

509: Inpay (Köpenhamn), fintech för billiga betalningar över landsgränser. (Se Rapidus i onsdags.)

568: Clicklearn (Köpenhamn), IT-företag med affärssystem.

823: Viabill (Vallensbæk), fintech med betallösningar.

Rankingen visar att tillväxtföretagen har en gemensam nämnare: Företagen satsar på en internationell ekonomi. Det är viktigt att förstå, när gränsstängningar över Öresund ses som en lösning och inte vad det också är: En enorm broms för en vision och ambition som vi måste återskapa i Öresundsregionen för att få fler företag på nästa FT-lista.

Kort sagt: Bara åtta Öresundsföretag är för få när Financial Times räknar upp de 1.000 snabbast växande företagen i Europa. […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Fåhraeus stänger fond med EU-pengar

    Serieentreprenören och Lundaprofilen Christer Fåhraeus stänger sin investeringsfond FSG 2 med en rejäl dos EU-pengar i kassan. Så här mycket har fonden nu att investera.

  • Enoramas kassa sinar

    Nikotinbolaget Enorama Pharma i Malmö behöver pengar och genomför en företrädesemission på 35 miljoner kronor. Pengarna kommer dock inte räcka ens ett år.

  • Joel Eklunds ryggsäcksbolag på rätt väg

    USWE Sports, där Tepe-ägaren Joel Eklund är huvudägare, fortsätter sitt återtåg efter en rad förlustår. Arjo som nyligen sparkade sin vd levererar viss förbättring. Nexam Chemical tappar. Detta är torsdagens kvartalsrapporter.


  • Vägen till det “omöjliga”: lönsam tillväxt

    Många startups misslyckas för att de saknar ett marknadsbehov. Men det finns lösningar på problemet. Här listar riskkapitalisten Jan Dahlqvist några av stegen som leder till framgång.

  • God fortsättning!

    Hej alla Rapidusfans. Efter en välbehövlig julvila är vi igång igen med bevakning av Sveriges mest underbevakade näringsliv, sett i […]

  • Med sikte på ett nytt och bättre år

    Gott nytt år, alla kära läsare. Nu stänger vi 2024 som rent ut sagt blev ett skitår. Vi ser fram emot ett bättre 2025 där lägre räntor ger fler investeringar som sätter snurr på hjulen för oss alla.

  • Nyhetskrönika

    Det saknades inte dramatik i skånskt näringsliv under 2024. Mellby Gårds tvärvändning i försäljningen av Academedia till Roger Akelius tog nog priset. Här följer några av Rapidus höjdpunkter under det gångna året.

  • Den största utmaningen för startups

    Under tre säsonger med Rapidus podcast Lejonkulan har programledare Jan Dahlqvist intervjuat 45 startup-entreprenörer. Här är hans spaning av startup-bolagens största utmaning och misstag.

  • Sverige är inte innovationens land

    Via Lejonkulan har jag haft förmånen att intervjua 45 entreprenörer om deras största utmaningar och risker inför framtiden. En sak står klart – Sverige riskerar att halka efter i den globala kapplöpningen om startups och talanger.

  • Så fungerar venture debt

    Tror du stenhårt på ditt företag men har svårt att få riskkapital genom att sälja aktier? Då kan du se på möjligheten att få ett tillväxtlån från en riskkapitalist. Rapidus krönikör och poddprogramledare Jan Dahlqvist förklarar hur det fungerar.

  • Se upp för vanliga fällan i startups

    Det vimlar av fallgropar för en startup. Även den som hittar kunder och får i gång försäljningen kan falla på målsnöret, till exempel på grund av en illa skött ”cap table”. Men vad är det? Riskkapitalisten Jan Dahlqvist, delar med sig av sina erfarenheter efter 25 år i branschen.

  • Glad midsommar!

    Ännu ett utgivningsår är till ända för Rapidus. Efter mer än 200 nyhetsbrev och 600 artiklar går vi på redaktionen in i sommarutgivning. Det innebär att vi bara ses på måndagar fram till den 12 augusti. Intressanta sommarintervjuer utlovas.

  • Sälja eller sälja ut?

    Skånska etablerade företagare skrattar hela vägen till banken när de säljer sina företag. Kommer fler att säljas? Ja, det är högst sannolikt. Det är ju kul för aktieägarna, men tråkigt för regionen.