torsdag 8 maj 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Gästkrönika: “Vi har allt att vinna på en jämställd IT-bransch”

Kort sagt: I måndags var det internationella kvinnodagen och en rad undersökningar visar att IT-branschen är en av samhällets främsta bakåtsträvare. Förändringar sker inte av sig själva. Även om tekniken i sig är ett verktyg för förändring så krävs det också tydliga mål för både skolor och arbetsplatser.

Av Matilda Andersson, finalist i Årets tech-tjej och aktiv i Pink Programming

Den tekniska innovationen kan i dag ses som den drivande motorn i samhällets rustning inför framtiden. Men trots sin nytänkande och framåtskridande karaktär utgör IT branschen i dag en av samhällets främsta bakåtsträvare. Låter vi siffrorna tala så målar de upp en obalanserad bild där kvinnorna enbart utgör 28 procent utav IT-branschens yrkesverksamma.

Detta enligt undersökningar från IT & Telekomföretagen. Ju djupare in i tekniken vi ger oss desto mer faller siffrorna. Ytterligare en rapport, denna ifrån Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademien, visar att andelen kvinnor bland Sveriges teknikingenjörer enbart uppnår 18.5 procent, samtidigt som tjejerna fortfarande lyser med sin frånvaro på de tekniska utbildningarna.

Sverige lyfts fram som en förebild när det gäller jämställdhet, men hur kommer det sig att en bransch som är så viktig för Sveriges tillväxt och välstånd har halkat efter?

Låt oss kasta ett öga tillbaka i historien. I programmeringens vagga var rollerna nästa de motsatta och fram till och med 60-talet utgjordes programmerings-teamen huvudsakligen utav kvinnor. En ‘computer’, ja det var ingen teknisk pryl utan – oftast – en kvinna som utförde beräkningar.

Någonstans i övergången till dagens moderna mjukvaruuveckling skedde ett rollskifte och sedan mitten på 80-talet har andelen kvinnliga datavetare stadigt minskat. I dag pratar vi om att väcka teknikintresse och locka unga tjejer till techvärlden. Men många studier, bland annat en undersökning från Insight Intelligence och Microsoft, visar att hela 40 (!) procent av de tillfrågade tjejerna skulle kunna tänka sig en framtid inom IT. Vart tog det intresset vägen?

Någonstans i gymnasieåldern slocknar tjejers nyfikenhet för tekniken och i mina ögon handlar den stora frågan inte om arv, utan om miljö. Sju utav tio tjejer i dag väljer bort tekniken då de inte tycker branschen passar deras personlighet.

Jag skulle snarare säga att det sprids en felaktig bild av vad tekniken faktiskt innebär. Vi har allt att vinna på en jämställd IT-bransch. Mångfacetterade team presterar bättre och bidrar till högre lönsamhet, samtidigt som de olika infallsvinklarna möjliggör tekniska lösningar som tilltalar en större del av samhället. Men för att nå dit måste vi börja ifrågasatta oss själva, både privat och i yrkeslivet.

Vi måste börja göra skillnad inom de områden där vi har möjlighet att påverka. Introducera den yngre generationen, framförallt flickorna, till programmering. Gå till kodstugor, programmeringsläger eller varför inte bara testa tillsammans? Låt oss sprida en korrekt bild av IT som framhäver tekniken som ett verktyg till förändring, att lösa problem och öppna dörrar över hela världen.

Förändring sker inte av sig själv, vi måste börja agera efter tydliga mål och låta siffrorna agera facit. Mångfalds- och integrationarbete måste genomsyra hela organisationen, med start i ledningstoppen. Man ska agera efter en strategisk plan som bevakar, koordinerar och ser över organisationens kommunikation och agerande. Ett bra första steg är att hitta företag inom samma bransch som kan agera förebild.

För att kunna tackla samhällets utmaningar behöver vi skolor och arbetsplatser som ger möjligheter för alla att kunna påverka. Vill vi slippa oroa oss för framtiden så måste vi själva vara med och skapa den.

Kort sagt: I måndags var det internationella kvinnodagen och en rad undersökningar visar att IT-branschen är en av samhällets främsta […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Neo4J står vid ett vägskäl

    Bloomberg News har kallat noteringen en av årets mest hajpade nyintroduktioner. Men frågan är: kommer miljardbolaget Neo4J från Malmö att gasa mot börsen eller är det dags att dra i handbromsen?

  • Här är vi som minglade

    Onsdagens AW med Emil Eifrem drog en entusiastisk publik som minglade på Elite Plaza i centrala Malmö. Här är bilderna.

  • Unga entreprenörens hobbyprojekt: säljer kungens klocka

    Efter flera snabba tillväxtresor satsar serieentreprenören Simon Lexén nu på ett nytt affärsområde: samlarklockor. Målet är att bygga upp en verksamhet värd 100 miljoner kronor inom ett år.


  • Trump insanity peak – Glad Påsk!

    Låt oss hoppas att påskäggen inte är rödlistade och att de innehåller angenäma överraskningar. Vi har haft nog med dåliga överraskningar på senare tid. Här följer en tankegång om varför det bör bli bättre nu.

  • Är det Europas tur nu?

    KRÖNIKA: Kan Trumps galenskaper trots allt ge Europa en välbehövlig spark i baken? USA har förvisso lånat sig till tillväxt, men Europa har inte gjort någonting. Vi får inte stå stilla medan världen springer ifrån oss, skriver Rapidus krönikör Jan Dahlqvist.

  • Småföretagen betalar priset för Trumps tariffer

    USA:s handelskrig med resten av världen påverkar alla, men i synnerhet små företag. För Sofia, småföretagare i Småland är detta inte storpolitik, det är vardag. Hon är en av dem som får betala priset för global osäkerhet, skriver Rapidus krönikör och delägare Jan Dahlqvist.

  • Vägen till det “omöjliga”: lönsam tillväxt

    Många startups misslyckas för att de saknar ett marknadsbehov. Men det finns lösningar på problemet. Här listar riskkapitalisten Jan Dahlqvist några av stegen som leder till framgång.

  • God fortsättning!

    Hej alla Rapidusfans. Efter en välbehövlig julvila är vi igång igen med bevakning av Sveriges mest underbevakade näringsliv, sett i […]

  • Med sikte på ett nytt och bättre år

    Gott nytt år, alla kära läsare. Nu stänger vi 2024 som rent ut sagt blev ett skitår. Vi ser fram emot ett bättre 2025 där lägre räntor ger fler investeringar som sätter snurr på hjulen för oss alla.

  • Nyhetskrönika

    Det saknades inte dramatik i skånskt näringsliv under 2024. Mellby Gårds tvärvändning i försäljningen av Academedia till Roger Akelius tog nog priset. Här följer några av Rapidus höjdpunkter under det gångna året.

  • Den största utmaningen för startups

    Under tre säsonger med Rapidus podcast Lejonkulan har programledare Jan Dahlqvist intervjuat 45 startup-entreprenörer. Här är hans spaning av startup-bolagens största utmaning och misstag.

  • Sverige är inte innovationens land

    Via Lejonkulan har jag haft förmånen att intervjua 45 entreprenörer om deras största utmaningar och risker inför framtiden. En sak står klart – Sverige riskerar att halka efter i den globala kapplöpningen om startups och talanger.

  • Så fungerar venture debt

    Tror du stenhårt på ditt företag men har svårt att få riskkapital genom att sälja aktier? Då kan du se på möjligheten att få ett tillväxtlån från en riskkapitalist. Rapidus krönikör och poddprogramledare Jan Dahlqvist förklarar hur det fungerar.