torsdag 21 november 2024

inloggad som

5G-bolag närmar sig första prototypen

|  
|  

Nanoteknikbolaget Beammwave fick nyligen finansiering av Vinnovas program Innovativa startups för att bygga sin första prototyp. Bolaget, som utvecklar en ny teknik för ultra 5G-nätet, planerar nu för en större investeringsrunda under våren för att accelerera ytterligare.

– Vi är en av de få i världen som jobbar kommersiellt med en digital lösning på mobilsidan med beamforming. Det är en generell teknik som krävs för ultra 5G, säger Stefan Svedberg, vd och grundare av Beammwave.

Bolaget tar fram en antenn och radiomottagare för mobila plattformar. De arbetar med tekniken beamforming, som handlar om att rikta radiostrålen mot mottagaren. Stefan Svedberg är även grundare och vd till LU Holding-bolaget Alixlabs som utvecklat en patenterad metod för att producera elektroniska kretsar inom halvledarindustrin. I styrelsen för Beammwave sitter bland andra Marcus Skärbäck och Fredrik Rosenqvist.

Beammwave är ett av 25 uppstartsbolag som fick kapital av Vinnova inom programmet Innovativa startups steg 2. De fick 900.000 kronor för att bygga sin första prototyp. Andra skåningar som fick finansiering av Vinnova är Lundabolagen Sinntaxis och Septulus samt Malmöbolaget WordDiagnostics.

– Tanken är att det ska gå till att bygga vår första prototyp. Projektet startar nu direkt i början av december och sen löper det över nästa år, säger Stefan Svedberg.

Under sommaren tog bolaget, som sysselsätter sex personer, även in 6,5 miljoner kronor från bland annat Almi Invest och LU Holding.

– Vi ska göra en investeringsrunda under våren och utifrån det expandera ytterligare, säger han och lägger till att nästa nyemission blir signifikant större än den senaste.

Mette Carlbom

Nanoteknikbolaget Beammwave fick nyligen finansiering av Vinnovas program Innovativa startups för att bygga sin första prototyp. Bolaget, som utvecklar en […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Precise ser ljuset

    Efter sju svåra år och åtta bedrövelser ser Lundabolaget Precise Biometrics ut att gå mot vinst och positivt kassaflöde. – Riktningen ser mycket bra ut, säger vd Joakim Nydemark.

  • … men tungt år för Skånes näringsliv

    Fler delar inom det skånska näringslivet står inför stora utmaningar. Det framgår av höstens utgåva “Skånsk konjunktur 2024”, som ges ut av Sparbanken Skåne och Øresundsinstituttet. Dessa är utmaningarna.

  • Alfa Laval spår kraftig tillväxt

    Alfa Laval räknar med en rejält ökad försäljning under kommande år. Den globala energiomställningen, med nya affärsområden, är en viktig drivkraft. Se här hur mycket vd Tom Erixon räknar med att växa.


  • Alfa Laval spår kraftig tillväxt

    Alfa Laval räknar med en rejält ökad försäljning under kommande år. Den globala energiomställningen, med nya affärsområden, är en viktig drivkraft. Se här hur mycket vd Tom Erixon räknar med att växa.

  • ”Det är dags att satsa”

    Malmöbaserade Haki Safety som tillverkar byggnadsställningar har lämnat sparbetingen bakom sig. Med ett förvärv för 100 Mkr markerar vd Sverker Lindberg att det är dags att satsa.

  • Thule gör miljardförvärv

    Fritidsprylföretaget Thule i Malmö köper australiensiska Quad Lock som tillverkar mobiltelefonhållare för cyklar och motorcyklar. – Nu tar vi Thule till nästa nivå, säger vd Mattias Ankarberg.

  • Lättnadsrally i Thule

    Börsbolagens rapporter för årets tredje kvartal fortsätter att strömma in. Bland dagens rapporter finns Haki Safety, Swedencare, Lime Technologies och Thule som fick aktiemarknaden att pusta ut.

  • Thule flyttar huvudkontoret

    Thule Groups huvudkontor lämnar de nuvarande lokalerna vid Mobilia i Malmö. Nästa sommar går flyttlasset.

  • Uppstuds för Beammwave

    Mobilteknikbolaget Beammwave i Lund har fått se sin aktie studsa upp under hösten. – Vi har äntligen satt ihop en produkt som går att visa för kunder, säger vd Stefan Svedberg.

  • Bära eller brista för OXE Marine

    Båtmotortillverkaren OXE Marine i Ängelholm lanserar ett omfattande rekapitaliseringspaket på totalt 320 miljoner kronor. Men det är inte i hamn och om det spricker är en konkurs sannolik. Se här vad det hänger på.

  • Drömsiffror i Tepe

    En omsättning på nästan 1,3 miljarder, bruttomarginal 75 procent, rörelsemarginal på nästan 40 procent. Dessa siffror låter som en dröm för de flesta företagare. För Tepe Munhygienprodukter i Malmö, med vd Hanna Hageberg Hammar, är de ett faktum.

  • Gasporox- en startup som blev lönsam

    Gasporox är bolaget som startade med en uppfinning på Lunds Universtitet. Efter åtta förlustår på börsen ser det ut som att vd Märta Lewander Xu skapat ett lönsamt företag.

  • OXE Marine i finansknipa

    Båtmotortillverkaren OXE Marine i Ängelholm upprättar kontrollbalansräkning. Trots en ökande försäljning har bolaget långt kvar till positivt kassaflöde.