torsdag 21 november 2024

inloggad som

Sex exempel som Sverige kan lära av

Kort sagt: Medtech-företag med ett nytt fokus, nya digitala satsningar, omvänt tänkande i restaurangbranschen. Rapidus presenterar i dag sex exempel på förbisedda danska framgångar som Sverige och kanske hela världen kan lära av – eftersom Danmark har varit mer stängt än Sverige.  

Av Keld Broksø, Rapidus Köpenhamnsredaktör

En dansk kliché är att när motvinden blåser så sätter vissa upp vindskydd – andra bygger vindkraftverk. Danmark har haft en mycket kraftigare corona- och gränsstängning än Sverige. Det är extra uppförsbacke för danska företag. Därför finns det anledning att lära av danska företag och koncerner när de använder motvinden till sin fördel, eftersom det är osannolikt att pandemin slutar snart. Nyckelord är investeringar i infektionsfria material, kunskap om människors nya behov och framför allt strategisk e-handel och digitalisering. Här kommer sex exempel: 

Den framgångsrika Ambu-koncernen är noterad på Köpenhamnsbörsen. Corona hjälpte till att öka försäljningen av Ambus medicinska utrustning, särskilt engångsutrustning för sjukhus. Ambu såg att infektionsfri engångsutrustning skulle gå som smör i solen. Under räkenskapsåret som slutade i september uppgick försäljningen till 3,6 miljarder danska kronor – över 25 procent mer än året innan. Försäljningen av bronkoskop (lungkikare) och utrustning för konstgjord andning har ökat. Virusutbrottet visade problem med kontaminering under undersökningar som inte utnyttjade engångsprodukter. Ambu förutspår nu att intäkterna kommer att växa med 17-20 procent. 

Det globala varumärket Lego säljer klossar i 140 länder och har varit framgångsrikt under pandemin. Under första halvåret ökade Legos intäkter med sju procent och rörelseresultatet med elva procent till 3,9 miljarder danska kronor. Enligt Niels B. Christiansen, Legos vd, har företaget gynnats av investeringar i strategiområden som e-handel under coronapandemin, som i perioder stängde många fysiska butiker i världen. Ett nära samarbete med detaljhandeln säkerställde att Lego kunde fortsätta leverera till kunder online. 

Växtkoncernen Plantorama, med elva stora butiker i Danmark, reagerade i mars vid de första nedstängningarna och prioriterade e-handeln så att kunderna kunde beställa digitalt. Enligt vd Peter Vang Christensen innebar detta att förlusten i mars kompenserades redan i april. Omsättningen i Plantorama är en halv miljard danska kronor per år.

Digital bostadsjakt har hos fastighetskoncernen Danbolig nått nya framgångar via ny teknik som virtual reality och livestreaming från visningar. En visning fick över 6.000 visningar på Facebook – mycket mer än vanliga visningar. Corona har fått danskarna att ta digitala bostadsvisningar på allvar.

Många restauranger har gjort tillfälliga neddragningar på framgångsrika projekt – helt enkelt genom att titta på människors behov när de är hemma mer. Den världsberömda Michelin-restaurangen Noma började sälja gourmetburgare även för take-away. Ett annat exempel är Diagonalkroen som framgångsrikt sålde två ton tartelettfyllning bara under den första veckan, vilket motsvarar 16.000-17.000 tartellets på en vecka. Enligt ett Facebook-inlägg hade 300 kilo sålts under den första timmen. Alla danskar (och några svenskar) älskar tårtor, men fyllningen tar lite tid att göra. Nu såldes den i trekilosskopor.

Rapidus är inte ensamt om att lyfta fram de som ser en väg ut ur krisen. Spar Nord och revisionsbolaget BDO har grundat ”Success Company 2020” för att hedra danska företag som mitt under corona fortsätter att jobba hårt. Priserna delas ut på grundval av cirka 35.000 små och medelstora företags räkenskaper. Men krisen kräver inte bara uthållighet utan också nya innovationer och idéer. De finns lyckligtvis i näringslivet. 

Kort sagt: Medtech-företag med ett nytt fokus, nya digitala satsningar, omvänt tänkande i restaurangbranschen. Rapidus presenterar i dag sex exempel […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Precise ser ljuset

    Efter sju svåra år och åtta bedrövelser ser Lundabolaget Precise Biometrics ut att gå mot vinst och positivt kassaflöde. – Riktningen ser mycket bra ut, säger vd Joakim Nydemark.

  • … men tungt år för Skånes näringsliv

    Fler delar inom det skånska näringslivet står inför stora utmaningar. Det framgår av höstens utgåva “Skånsk konjunktur 2024”, som ges ut av Sparbanken Skåne och Øresundsinstituttet. Dessa är utmaningarna.

  • Alfa Laval spår kraftig tillväxt

    Alfa Laval räknar med en rejält ökad försäljning under kommande år. Den globala energiomställningen, med nya affärsområden, är en viktig drivkraft. Se här hur mycket vd Tom Erixon räknar med att växa.


  • Gridly byter vd – hon ska leda globala expansionen

    Helsingborgsföretaget Gridly ändrar i ledningen och tar för första gången in en vd utifrån. När bolaget tar sikte mot nya branscher är det Anna Albinsson som ska visa vägen.

  • Kändisbolaget får ny chans

    Malmöbolaget Freedrum Studios ser ut att överleva igen. Detta sedan konkursförvaltaren sålt tillgångarna i bolaget till nygamla ägare.

  • Ung entreprenör skapar sökmotor för vetenskapliga artiklar

    Hector Fioretos med det nystartade AI-bolaget Wayless vill hjälpa biomedicinska forskare att navigera i havet av vetenskapliga artiklar.

  • Vultus säljer till norrmän

    Jordbruksteknikbolaget Vultus i Lund ger upp och säljer hela sitt inkråm till ett norskt bolag. – Vi prickade värsta börsperioden på 20 år, säger vd Per Karlsson.

  • Tech-profil ska leda forskningsbolag till marknaden

    Ideonbolaget Pluvioflows algoritm ska göra samhällen mer redo att hantera översvämningar. Nu vänder sig bolaget till marknaden med en ny vd och en känd tech-profil som ordförande.

  • Najell hoppas på babyboom

    Medan branschen för barn- och babyprodukter är i kris går e-handelsbolaget Najell från Lund mot strömmen. Vd och grundare Niklas Najafi Kristensen spår en lönsam tillväxt på 70–80 procent i år.

  • Den akuta krisen i Tretton37 är avvärjd

    IT-konsultbolaget Tretton37 från Lund har utretts av Kronofogden för obetalda skatteskulder i mångmiljonklassen. Rapidus kan dock meddela att bolaget har betalt av skulderna. Därmed är den mest akuta krisen i bolaget avvärjd. 

  • Kronofogden utreder Tretton37

    För drygt en månad sedan kunde Rapidus avslöja krisen i det en gång så framgångsrika IT-konsultbolaget Tretton37 från Lund. Nu utreds bolaget av Kronofogden för en obetald skatteskuld – och klockan tickar.

  • Tufft läge för Crunchfish

    Finanserna är fortsatt pressade i Malmöbaserade Crunchfish. Bolaget tar nu in mer pengar från ägarna, men det står redan klart att rundan inte kommer att bli fulltecknad.

  • Så ska hon ska vända Qvickly

    Att äga kundernas fakturor kan bli en dyrköpt historia. Det fick Malmöbolaget som tidigare hette Billmate erfara med tunga kreditförluster. Lena Martini fick för några år sedan uppdraget att täppa till hålen i det sjunkande skeppet. Så här har hon gjort.