söndag 24 november 2024

inloggad som

Skånska kontraktsforskare växer under pandemin

Kontraktsforskningsbranschen inom läkemedelsutveckling växer och har under coronasituationen klarat sig förhållandevis bra. Många av bolagen i Lund bildades i kölvattnet efter att AstraZeneca lade ner sin stora utvecklingsenhet för runt tio år sedan.

CRO, Contract Research Organisations eller kontraktforskningsbolag, har en allt större roll att spela på grund av den globala trenden med stora läkemedelsbolag som lägger ner interna utvecklingsavdelningar. MVIC är en paraplyorganisation som säljer uppdrag för sina medlemsbolag, de flesta grundade av före detta Astra Zeneca-anställda med specialitet inom inhalationsteknologi. Många av dem fortsatte jobba med samma specialkompetenser i de tidigare AstraZeneca-husen, men genom sina nya verksamheter. MVIC:s omsättning ligger på 10-15 miljoner kronor per år.

– Vi köper in tjänster av medlemsbolagen till kundprojekt. Det går bra för oss och dem. Den allmänna trenden är att CRO-tjänster eftersöks. Vi säljer globalt framför allt till Europa, men också USA och Kina, säger MVIC:s vd Lars Asking.

Många av medlemsbolagens egna siffror har ökat de senaste fem åren. Truly Translational har till exempel gått från tre till nära tolv miljoner kronor i omsättning och Emmace Consulting från fyra till nio miljoner förra året. Även Adroit Science bildades i kölvattnet av Astra Zenecas nedläggning i Lund och omsatte nästan tio miljoner 2019.

Ett snabbt växande CRO-bolag är Red Glead Discovery som hittills i år ökat sin omsättning med 25 procent. Det är en fortsättning på den trend som bolaget haft de senaste fem åren. Det bildades också av tidigare medarbetare från AstraZeneca i samband med flytten för tio år sedan. Read Glead Discovery har växt till över 40 anställda sedan dess och går fortsatt bra trots den rådande pandemin, eller kanske just därför.

– Vi har givetvis påverkats då vi inte har kunnat resa och träffa kunder. Ekonomiskt har det ändå gått bra för oss under den här perioden och corona har lett till att hela life science-branschen hamnat i blickfånget. Om det är något man är överens om är det vikten av att ha läkemedel som fungerar, säger Johan Evenäs, vd på Red Glead Discovery.

Den allmänna downsizing-trend som rådde bland de stora medicinbolagen för tio år sedan, får honom att tro att bolag som Red Glead Discovery skulle ha varit viktiga spelare i branschen även utan Astra Zenecas flytt.

– Men genom att AstraZeneca flyttade och vissa inte följde med, har det lett till att kompetens som satt inne i bolaget nu finns på utsidan och är tillgänglig för flera bolag. Det var ingen av oss som själva tänkte sluta på AstraZeneca då, säger Johan Evenäs.

Det finns även många framgångsrika CRO-bolag som inte har en direkt koppling till Astra Zenecas tidigare Lundaverksamhet. Ett exempel är bioteknikbolaget Saromics Biostructures. När de flyttade in i sina lokaler i Medicon Village i Lund var de fem anställda, nu är de 21 och blir snart ännu fler. I och med den rådande pandemin har de många nedstängda labben i USA dessutom gjort att trycket från kunder ökat på bolaget ytterligare.

– Det går strålande. Vi dammsuger marknaden och kommer att anställa två nu omgående, sedan tre eller fyra nästa år. Efterfrågan ökar och vi har mer projekt än vi kan hantera just nu, säger Björn Walse, vd på Saromics Biostructures.

Medeonbaserade Galenica grundades för över 20 år sedan, har 81 anställda och runt 60 procent av sin omsättning från kontrastforskning inom produktutveckling av läkemedel. Omsättningen för den delen har ökat de senaste åren med tvåsiffriga procentenheter varje år, inklusive i år. Det enligt Galenicas vd Ronnie Wallin.

– Men det har varit annorlunda det senaste året och vi har försökt att anpassa oss. Jag tycker att vi har tagit oss igenom denna ganska tuffa perioden och det ser ut som att våra främst svenska kunder är fortsatt finansiellt uthålliga, säger han.

Mette Carlbom
Elisabet Ottosson

Kontraktsforskningsbranschen inom läkemedelsutveckling växer och har under coronasituationen klarat sig förhållandevis bra. Många av bolagen i Lund bildades i kölvattnet […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Cyxone i trubbel

    I våras återkom Astra Zeneca-veteranen Kjell Stenberg som vd för det Malmöbaserade bioteknikföretaget Cyxone. Nu ställer ett betalningskrav till rejäla problem för företaget.

  • Bakslag för Camurus

    Camurus i Lund, Sveriges tredje största läkemedelsbolag sett till börsvärde, fick se sin aktie rasa med nästan 10 procent på tisdagen. ”Beskedet från FDA är beklagligt”, säger vd Fredrik Tiberg.

  • All time high för EQL Pharma

    EQL Pharma i Lund har kunnat se sin aktie stiga med nästan 140 procent det senaste året och aktien har de senaste dagarna noterat nya all time high flera dagar i rad. Vd Axel Schörling har en teori om varför.

  • Stormen tilltar kring Novo Nordisk

    Det är inte bara i Sverige det stormar kring Novor Nordisks diabetesläkemedel Ozempic. I en utfrågning i den amerikanska senaten, ledd av Bernie Sanders, tvingas vd Lars Fruergaard Jørgensen lova att titta på en prissänkning.

  • Nya pengar till Iconovo

    Iconovo i Lund, som utvecklar inhalatorer, backas upp av ledning och huvudägare när det är dags att fylla på kassan. En namnkunnig huvudägare som seglat upp garanterar hela rasket.

  • Genovis får skjuts av storbank

    Sedan i tisdags har Lundabolaget Genovis aktie stigit med 20 procent efter en längre tids utförslöpa. Orsak: SEB Equities inleder bevakning av bolaget och rekommenderar köp. Vd Fredrik Olsson ser flera fördelar med att bankerna följer bolaget.

  • Active Biotech sätter stort hopp till utlicensiering

    Active Biotech i Lund planerar att resa 35 miljoner kronor i en företrädesemission. Trots att vd Helén Tuvesson säger sig ha varit transparent med kapitalbehovet störtdök aktien 25 procent på måndagen som svar på pressmeddelandet. 

  • Bonesupport – ”Vi är bara i början”

    Bonesupport, Skånes snabbast växande uppstartsbolag, går från klarhet till klarhet och försäljningen i USA rusar. Samtidigt förbereder bolaget nya behandlingsområden och nya marknader. Rapidus har intervjuat vd Emil Billbäck.

  • Nya rön kan ge Cantargia medvind

    Lägre kostnader och nya vetenskapliga rön gör att Cantargias vd Göran Forsberg ser optimistiskt på framtiden. Ett av Lunds största life science-bolag gör framsteg i sin pipeline. Det framgår av bolagets kvartalsrapport.

  • Tufft kvartal för Genovis

    Det senaste kvartalet gick lite sämre för bioteknikbolaget Genovis i Lund efter ett antal framgångsrika år. Ränteläget i USA och Europa har lett till minskad försäljning av bolagets produkter till små och medelstora bolag som är beroende av riskkapital.