fredag 9 maj 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Special: Kära regering, sluta bry er om näringslivet!

Trogna (och tålmodiga) läsare vet att få saker gör mig så arg som när de styrande struntar i näringslivet. Det finns dock några saker som gör mig minst lika arg, som att Djurgården gör mål (förutom självmål) och när regeringen med hovsamt underlag i riksdagen låtsas bry sig om näringslivet – men visar att de inte fattar ett smack. Någon annan förklaring finns inte till denna totala fetischism vid lagen om anställningsskydd.

Av Niclas Lindstrand, Rapidus jobbskapare

Om någon lyckats undvika det (grattis!) så vinglar regeringen från kris till kris över samma fråga, den utlovade översynen av lagen om anställningsskydd. Det ständigt bråkande paret Lööfven säger sig båda vara måna om arbetare och arbetsliv i och med denna lagtext som tydligen avgör näringslivets framtid.

Det visar bara att den ena sätter likhetstecken mellan LO och anställda och den andra gör samma ekvation med Svenskt Näringsliv och arbetsgivarna. Båda har fel, fel, fel, fel alltså, för att citera salig Brasse Brännström. (Så skönt att de har något gemensamt i alla fall.)

Visst är det fint att ha storföretag och rejäla industrier. Men den som tror att tillväxten och därmed jobben kommer därifrån är ute och cyklar mitt i Volvoland. Visst skapas det jobb där, inte minst för underleverantörer, men tillverkningsindustri i gigantiskt format i Sverige och Skåne är bara framtiden för de lobbyister som uppenbarligen styr näringslivspolitiken.

En väldigt väl citerad statistik säger att fyra av fem jobb skapas i företag med färre än 50 anställda, en grupp som omfattar de allra flesta företagen som Rapidus skriver om varje dag. Och en grupp som så gott som alla företag en gång funnits i, från Hewlett och Packards garage till Mark Zuckerbergs studentrum och Jeff Bezos hemliga bas i en japansk vulkan som han hotar att förstöra världen från. (Sean Connery kan inte rädda oss längre…)

Dessa blivande storföretag (eller blivande dikeskörningar) struntar fullkomligt i LAS. Varje entreprenör måste börja med att skapa ett enda jobb – åt sig själv. När den andra och tredje tjänsten kommer så är inte problemet hur man så enkelt som möjligt ska bli av med dem igen, utan att hitta rätt person. Ingen lagstiftning i världen skapar de där 20-åriga programmerarna med 30 års arbetslivserfarenhet som alla vill ha. Hur gärna Erik Syrén på Lime, Anna Kleine på Orango eller Thomas Zanzinger på inRiver än skulle vilja anställa första bästa person så går det inte att ta en fullständig teknisk idiot (låt oss kalla honom Niclas) och sätta honom på att producera förstklassig kod. Att denna odugling lättare kan sparkas igen hjälper inte – inte ens för dessa med Rapidusmått tre stora företag.

Men, undrar Vän av Ordning, denna klassiska insändarsignatur, alla små butiker och snabbmatställen då? Jo, käre VaO, dessa bryr sig inte heller om LAS. De flesta anställda är familjemedlemmar som redan är undantagna från turordningsregler och med upp till tio anställda kan två undantag göras.

Små företag anställer när de behöver och när de hittar rätt person – och det är små företag som växer. Vill man som politiker verkligen att dessa företag ska må bra, betala skatt och lösa arbetslösheten så behöver de inte kunna sparka folk lättare, de behöver kunna anställa lättare.

Ett trevligt sätt skulle vara att öka antalet utbildningsplatser på de linjer från vilka man faktiskt får jobb som kan skapa fler jobb. Marknaden ylar efter tekniker i alla dess former så det hjälper inte att skapa fler hittepåutbildningar som bara ger högskolepoäng och studieskulder. Alla som gått flumkurser om Harry Potter och hur man överlever en zombieinvasion (båda finns tyvärr) kan inte bli något lika flummigt, som nationella samordnare.

Detsamma gäller återkommande och ineffektiva sänkningar av arbetsgivaravgiften för unga, nyanlända eller andra påstått svaga grupper. Inget företag nyanställer för att det är rea på arbetskraft. (Till exempel ska det bli spännande att se vad som krävs för att den nyblivne egenföretagaren Jonas Sjöstedt ska börja anställa.)

Men det kunde varit värre. Lööfven kunde ha varit företagare. Då hade de varit tvungna att lära sig att skapa pengar åt både sig själva och andra, inte minst skatten. Nu behöver de bara kunna göra av med andras intäkter.

Trogna (och tålmodiga) läsare vet att få saker gör mig så arg som när de styrande struntar i näringslivet. Det […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Neo4J står vid ett vägskäl

    Bloomberg News har kallat noteringen en av årets mest hajpade nyintroduktioner. Men frågan är: kommer miljardbolaget Neo4J från Malmö att gasa mot börsen eller är det dags att dra i handbromsen?

  • Här är vi som minglade

    Onsdagens AW med Emil Eifrem drog en entusiastisk publik som minglade på Elite Plaza i centrala Malmö. Här är bilderna.

  • Unga entreprenörens hobbyprojekt: säljer kungens klocka

    Efter flera snabba tillväxtresor satsar serieentreprenören Simon Lexén nu på ett nytt affärsområde: samlarklockor. Målet är att bygga upp en verksamhet värd 100 miljoner kronor inom ett år.


  • Trump insanity peak – Glad Påsk!

    Låt oss hoppas att påskäggen inte är rödlistade och att de innehåller angenäma överraskningar. Vi har haft nog med dåliga överraskningar på senare tid. Här följer en tankegång om varför det bör bli bättre nu.

  • Är det Europas tur nu?

    KRÖNIKA: Kan Trumps galenskaper trots allt ge Europa en välbehövlig spark i baken? USA har förvisso lånat sig till tillväxt, men Europa har inte gjort någonting. Vi får inte stå stilla medan världen springer ifrån oss, skriver Rapidus krönikör Jan Dahlqvist.

  • Småföretagen betalar priset för Trumps tariffer

    USA:s handelskrig med resten av världen påverkar alla, men i synnerhet små företag. För Sofia, småföretagare i Småland är detta inte storpolitik, det är vardag. Hon är en av dem som får betala priset för global osäkerhet, skriver Rapidus krönikör och delägare Jan Dahlqvist.

  • Vägen till det “omöjliga”: lönsam tillväxt

    Många startups misslyckas för att de saknar ett marknadsbehov. Men det finns lösningar på problemet. Här listar riskkapitalisten Jan Dahlqvist några av stegen som leder till framgång.

  • God fortsättning!

    Hej alla Rapidusfans. Efter en välbehövlig julvila är vi igång igen med bevakning av Sveriges mest underbevakade näringsliv, sett i […]

  • Med sikte på ett nytt och bättre år

    Gott nytt år, alla kära läsare. Nu stänger vi 2024 som rent ut sagt blev ett skitår. Vi ser fram emot ett bättre 2025 där lägre räntor ger fler investeringar som sätter snurr på hjulen för oss alla.

  • Nyhetskrönika

    Det saknades inte dramatik i skånskt näringsliv under 2024. Mellby Gårds tvärvändning i försäljningen av Academedia till Roger Akelius tog nog priset. Här följer några av Rapidus höjdpunkter under det gångna året.

  • Den största utmaningen för startups

    Under tre säsonger med Rapidus podcast Lejonkulan har programledare Jan Dahlqvist intervjuat 45 startup-entreprenörer. Här är hans spaning av startup-bolagens största utmaning och misstag.

  • Sverige är inte innovationens land

    Via Lejonkulan har jag haft förmånen att intervjua 45 entreprenörer om deras största utmaningar och risker inför framtiden. En sak står klart – Sverige riskerar att halka efter i den globala kapplöpningen om startups och talanger.

  • Så fungerar venture debt

    Tror du stenhårt på ditt företag men har svårt att få riskkapital genom att sälja aktier? Då kan du se på möjligheten att få ett tillväxtlån från en riskkapitalist. Rapidus krönikör och poddprogramledare Jan Dahlqvist förklarar hur det fungerar.