måndag 3 februari 2025

inloggad som

Special: Hur hovnarren räddade näringslivet

Hovnarren hade en gång i tiden en viktig roll i att styra ett kungarike. Han kunde inlindat i skämt säga sanningen till monarken. En smart sådan lyssnade när han för en gångs skull fick höra hur saker verkligen låg till. En korkad fattade inte skämtet. En mitt emellan halshögg sin stackars narr.

Av Niclas Lindstrand, Rapidus gycklare

I nådens år 2020 heter hovnarren Jonas Gardell och om myndigheter och politiker nu faktiskt lyssnar på honom och låter oss ha event igen så är näringslivet skyldigt den argsinte komikern ett stort tack. Företagen har regeringen inte ägnat en tanke när den övervägt hur många som får samlas utan att räknas som smittfara.

Kulturen och idrotten har åtminstone blivit omnämnda, även om det varit svårt att förstå logiken bakom att lika många personer ska få släppas in på Friends Arena som på Rapidus kontor. Den ena är aningen större än den andra. Men hur beroende näringslivet är av sina konferenser och events verkar inte ha gått fram alls. Man får inte nya kontakter eller ny input genom att sitta på kontoret, inte ens om man tittar på en livestreamad konferens. (Eller låtsas…)

Hur gärna jag än skulle skylla allt på regeringen och myndigheterna så vore det faktiskt orättvist. Näringslivet har till stor del sig självt att skylla. Det svenska och skånska näringslivet är som helhet så välartat och så fokuserat på sitt eget att det sällan eller aldrig gör väsen av sig, särskilt inte offentligt.

Det är talande att det var Jonas Gardell som röt till, inte någon av finansmännen med samma efternamn. När svenska företagsledare har åsikter om politiken så förs de fram mellan fyra ögon, i slutna rum, via lobbyister, genom Svenskt Näringsliv… vilka omvägar som helst för att inte störa grannarna och ta fajten så alla ser det.

I längden är den väluppfostrade lågmäldheten livsfarlig. Om inte de stora företagsledarna tar ton, hur ska de små våga? Även om de som är direkt drabbade och orädda för att säga vad de tycker (låt oss kalla dem Monica Thomasson och Erik Robertson… två namn helt på måfå) tar till orda så ignoreras de om inte topp 20-vd-arna skulle nicka instämmande – när någon ser dem.

Etablerade mediers självvalda funktion under pandemin som hejaklacksledare åt regeringen och Folkhälsomyndigheten har förstås inte heller hjälpt. Men det vill jag inte tänka mer på, det gör mig lika arg som AIK:s ickeexisterande anfallsspel. (Det vill säga, topp tunnor rasande.)

Kumpanen Keld Broksø har efterlyst civil olydnad bland arrangörer som en lösning. Kanske i Danmark, den svenska nationalsporten är att knyta handen i byxfickan och möjligtvis gnälla på Twitter där man har hela åtta följare inklusive sina egna trollkonton.

Men till och med snälla svenska arrangörer har gränser, särskilt när regeringen nu två gånger retats om att höja de förhatliga 50 personerna. Först till 100 (det bidde ingenting, hade Mäster Skräddare sagt) och nu till 500. Om inte något verkligen händer den 8 oktober som utlovat så visar det sig snart att svenskar må vara kassa på civil olydnad, men oerhört begåvade när det gäller att småfiffla, märka ord och vara hycklare.

Rapidus kommer dock inte att vara en av dem. Vi är i startgroparna och väntar på att höra skottet så vi får springa, precis som alla andra. Men vi tänker inte tjuvstarta. Tillsammans med våra partners respekterar vi myndigheternas regler – även när vi tycker att reglerna är idiotiska.

Får vi inte börja springa den 8 oktober så får vi hoppas på den arga hovnarren igen. Om det nu är för mycket att hoppas på att näringslivsprofilerna ska börja försvara sig själva.

Hovnarren hade en gång i tiden en viktig roll i att styra ett kungarike. Han kunde inlindat i skämt säga […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Vägen till det “omöjliga”: lönsam tillväxt

    Många startups misslyckas för att de saknar ett marknadsbehov. Men det finns lösningar på problemet. Här listar riskkapitalisten Jan Dahlqvist några av stegen som leder till framgång.

  • God fortsättning!

    Hej alla Rapidusfans. Efter en välbehövlig julvila är vi igång igen med bevakning av Sveriges mest underbevakade näringsliv, sett i […]

  • Med sikte på ett nytt och bättre år

    Gott nytt år, alla kära läsare. Nu stänger vi 2024 som rent ut sagt blev ett skitår. Vi ser fram emot ett bättre 2025 där lägre räntor ger fler investeringar som sätter snurr på hjulen för oss alla.

  • Nyhetskrönika

    Det saknades inte dramatik i skånskt näringsliv under 2024. Mellby Gårds tvärvändning i försäljningen av Academedia till Roger Akelius tog nog priset. Här följer några av Rapidus höjdpunkter under det gångna året.

  • Den största utmaningen för startups

    Under tre säsonger med Rapidus podcast Lejonkulan har programledare Jan Dahlqvist intervjuat 45 startup-entreprenörer. Här är hans spaning av startup-bolagens största utmaning och misstag.

  • Sverige är inte innovationens land

    Via Lejonkulan har jag haft förmånen att intervjua 45 entreprenörer om deras största utmaningar och risker inför framtiden. En sak står klart – Sverige riskerar att halka efter i den globala kapplöpningen om startups och talanger.

  • Så fungerar venture debt

    Tror du stenhårt på ditt företag men har svårt att få riskkapital genom att sälja aktier? Då kan du se på möjligheten att få ett tillväxtlån från en riskkapitalist. Rapidus krönikör och poddprogramledare Jan Dahlqvist förklarar hur det fungerar.

  • Se upp för vanliga fällan i startups

    Det vimlar av fallgropar för en startup. Även den som hittar kunder och får i gång försäljningen kan falla på målsnöret, till exempel på grund av en illa skött ”cap table”. Men vad är det? Riskkapitalisten Jan Dahlqvist, delar med sig av sina erfarenheter efter 25 år i branschen.

  • Glad midsommar!

    Ännu ett utgivningsår är till ända för Rapidus. Efter mer än 200 nyhetsbrev och 600 artiklar går vi på redaktionen in i sommarutgivning. Det innebär att vi bara ses på måndagar fram till den 12 augusti. Intressanta sommarintervjuer utlovas.

  • Sälja eller sälja ut?

    Skånska etablerade företagare skrattar hela vägen till banken när de säljer sina företag. Kommer fler att säljas? Ja, det är högst sannolikt. Det är ju kul för aktieägarna, men tråkigt för regionen.