torsdag 17 oktober 2024

inloggad som

Deeptechbolag växer i tysthet

|  
|  

På fyra år har Malmöbolaget Corebon – som producerar och utvecklar produkter i kolfiberarmerad komposit – växt med över 6.000 procent. Just nu är de extra aktuella i och med sitt samarbete med Cognibotics som Rapidus rapporterade om för ett par veckor sedan.

– Vi flyger lite under radarn, säger Tobias Björnhov, vd och medgrundare till Corebon.

Fiberarmerad komposit är plast förstärkt med längder av fiber, till exempel kol. Corebon utvecklar nya tillverkningsprocesser för fiberarmerad produktion. Dessa patenterade processer gör att man sedan kan ta fram helt nya produkter. I nuläget har de fler än 60 patent i sin portfölj och ytterligare patent som behandlas.

– Vi har utvecklat en unik teknik baserad på induktionsuppvärmning som minskar energi, koldioxid och sänker kostnaderna i hela kolfiberns värdekedja, från tillverkning till återvinning, säger Tobias Björnhov.

För fem år sedan sysselsatte bolaget, som bildades av Tobias Björnhov och Jacob Ljungh, sex personer. Nu är de över 100 anställda och har nyligen blivit klara med sin andra fabrik i Malmö. Det är en pilotanläggning för att visa upp tekniken. Förra året omsatte de drygt 146 miljoner kronor, en ökning från cirka 27 miljoner 2018.

– Vi jobbar med alla typer av industrier som har nytta av kolfiberteknik. Fordons- och flygindustrin, värmeväxlare samt processindustrier är några av dem.

Snabbast tillväxt har de inom 5G, där de tillverkar kompositer till antenner. 2018 gick Scania Growth Capital in som delägare och utöver det finns även några privatägda finansbolag med som ägare.

Mette Carlbom

På fyra år har Malmöbolaget Corebon – som producerar och utvecklar produkter i kolfiberarmerad komposit – växt med över 6.000 […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Den i särklass svåraste frågan

    Stålkoncernen Areco har vuxit med lönsamhet genom pandemi och byggkris. De kommande fyra åren tänker ägaren Peter Areskog dubbla koncernens omsättning och bli störst i Norden inom byggplåtsprodukter. Men det är inte den svåraste frågan han funderar på.

  • Hon blir Krinovas nya vd

    Finanskvinnan Ulrika Hasselgren tillträder som ny vd för Krinova Incubator & Science Park i början av januari. Hon kommer närmast från rollen som hållbarhetschef i Coeli-gruppen.

  • Arjo rasar i dagens rapportflod

    Rapportsäsongen är i gång och börsbolagens rapporter för årets tredje kvartal börjar strömma in. Bland dagens rapporter finns Arjo, Swedish Logistic Property och Hansa Biopharma.


  • Krympning kan bli stort för Alix Labs

    AI kräver superstarka processorer, men de ska också vara små. Alix Labs i Lund, med vd Jonas Sundqvist, har en maskin som krymper dem. Med global lansering i sikte har bolaget säkrat större delen av en nyemission på 165 Mkr.

  • Nystart för Sensative

    IoT-bolaget Sensative led svårt under pandemin. Men nu spänns bågen igen. Med tre nyemissioner bara i år och med en ny marknadsstrategi ska omsättningen fördubblas årligen och bolaget nå lönsamhet.

  • Därför nappar Doro på norska budet

    Det noterade Malmöbolaget Doros styrelse rekommenderade i förra veckan ägarna att acceptera ett bud från norska Xplora. Nu förklarar styrelseordförande Juha Mört hur de resonerar.

  • Bära eller brista för OXE Marine

    Båtmotortillverkaren OXE Marine i Ängelholm lanserar ett omfattande rekapitaliseringspaket på totalt 320 miljoner kronor. Men det är inte i hamn och om det spricker är en konkurs sannolik. Se här vad det hänger på.

  • Google öppnar dörren för Zaplox

    Först Apple Wallet, sedan Google Wallet. I sommar har Lundabolaget Zaplox, med vd Tess Mattisson, lanserat världens första digitala hotellnyckellösning för Android-användare, framtagen i samarbete med Google. En första installation finns på Petter Stordalens hotell Clarion Hotel Post i Göteborg.

  • Drömsiffror i Tepe

    En omsättning på nästan 1,3 miljarder, bruttomarginal 75 procent, rörelsemarginal på nästan 40 procent. Dessa siffror låter som en dröm för de flesta företagare. För Tepe Munhygienprodukter i Malmö, med vd Hanna Hageberg Hammar, är de ett faktum.

  • Gasporox- en startup som blev lönsam

    Gasporox är bolaget som startade med en uppfinning på Lunds Universtitet. Efter åtta förlustår på börsen ser det ut som att vd Märta Lewander Xu skapat ett lönsamt företag.

  • OXE Marine i finansknipa

    Båtmotortillverkaren OXE Marine i Ängelholm upprättar kontrollbalansräkning. Trots en ökande försäljning har bolaget långt kvar till positivt kassaflöde.

  • Så ska han dubbla försäljningen

    – Jag har suttit i styrelsen i fem år, det vore konstigt om jag ville ändra allt nu när jag är vd. Det säger Thule Groups koncernchef sedan snart ett år, Mattias Ankarberg. Men hur ska han klara ett extremt ambitiöst tillväxtmål? I en intervju med Rapidus berättar han om Thules väg framåt.

  • Tunga utmaningar i Höganäs

    Metallpulvertillverkaren Höganäs är inne i en storm av utmaningar. Företaget i nordvästra Skåne är Sveriges sjuttonde största utsläppare av koldioxid. Så kan det inte fortsätta. Och vd Henrik Ager berättar vad omställningen till elbilar innebär.
    – Vi har fyra-fem år på oss att ställa om, säger han i en intervju med Rapidus.