Hos Almi i Skåne är antalet ärenden fyra gånger fler än normalt. Anledningen är regeringens tre miljarder kronor extra till Almis lånefond som stöd på grund av corona, men också att flera branscher går bra just nu, uppger Marie Krüeger, vd för Almi Företagspartner Skåne, för Rapidus.
– I Skåne har vi fördubblat vår lånevolym under mars till maj jämfört med förra året, och vi har fortfarande ansökningar att behandla. Ärendena rör bland annat amorteringsanstånd och affärsutveckling. Allt detta har gjort att vi fått öka personalen med motsvarande åtta fulltidstjänster, säger Marie Krüeger.
Brygglånet från Almi har möjliggjorts genom att regeringen skjutit till tre miljarder kronor. Hjälpen är riktad till uppstartsbolag samt bärkraftiga små och medelstora företag som fått finansieringsproblem på grund av intäktsbortfall som en följd av coronapandemin.
De avsatta pengarna är inte fördelade till olika regioner.
– Det är en huggsexa och vi ser att skånska bolag är väldigt aktiva. Normalt står Skåne för elva procent av Almis totala utlåning i Sverige, men nu går en större andel till Skåne, säger Marie Krüeger, och tillägger att det mest är bolag inom handel, hotell, restaurang och tjänstesektorn som söker brygglånen.
Hittills i år har även hela den nationella utlåningen från Almi fördubblats jämfört med i fjol, till över 1,9 miljarder kronor. Detsamma gäller i Skåne och här är det bolag med högst nio anställda som står för nära 60 procent, enligt Marie Krüeger.
– Positivt är att många av Almis andra låneformer också ökar, för framåtriktade satsningar, bland annat våra Tillväxtlån. I krisen finns det bolag som trots allt går väldigt bra och vill växa, exempelvis IT-konsulter och vissa exportföretag, säger hon.
Elisabet Ottosson